Op dinsdag 7 mei besloot het college van gemeente Doetinchem het nieuwe integraal beleidskader sociaal domein voor te leggen aan de gemeenteraad. Met het nieuwe kader, genaamd ‘Samen groeien, gewoon doen’, kiest Doetinchem voor een langetermijnvisie. Ook in 2036 willen we een aantrekkelijke gemeente zijn, waar het prettig wonen, werken, leven en verblijven is. ‘Samen groeien, gewoon doen’ betekent voor ons het gewone leven centraal stellen en doen wat nodig is. Zodat inwoners zo fijn en zorgeloos mogelijk kunnen wonen en leven. 

De kracht van de samenleving benutten

Met heel veel mensen in onze gemeente gaat het goed. Zij redden zichzelf en bouwen hun eigen leven op. Ze pakken hun kansen, zijn aan het werk en doen mee in de samenleving. Ze leveren hun bijdrage aan een sociaal en veerkrachtig Doetinchem. Ook zien we tientallen vrijwilligersorganisaties, religieuze organisaties, verenigingen, samenwerkingsverbanden en initiatieven in de wijk of buurt. Met elkaar vormen zij een prettige, verbonden en steunende gemeenschap. In een veerkrachtige en open samenleving bekommeren we ons om elkaar, ook als het even wat minder goed gaat. Die kracht zetten we meer en meer centraal. 

Aan de slag met vier grote sociale opgaven

We kiezen voor een samenhangende aanpak. We gaan de komende jaren aan de slag met vier grote sociale opgaven:

  • Bestaanszekerheid als basis onder een sociaal en veerkrachtig Doetinchem 
  • Verstevigen sociale basis in buurten en wijken
  • Kansrijk opgroeien en een leven lang leren
  • Gezond en gelukkig leven

Wij stellen het gewone leven centraal

Belangrijke keuzes in ons nieuwe beleidskader zijn: het gewone leven centraal stellen en grip op het eigen leven. Mensen komen het meest tot hun recht wanneer ze eigen regie ervaren en mee kunnen doen in de samenleving. We rekenen op de zelf- en samenredzaamheid van onze samenleving. Een samenleving waarin zo veel mogelijk mensen meedoen en zich thuis voelen. 

Grip op het eigen leven

Sommige inwoners hebben ondersteuning nodig. In dat geval bieden we ondersteuning zodat mensen zo zelfstandig mogelijk, met grip op het eigen leven, kunnen deelnemen aan de samenleving. We gaan van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat het zelf lukt’. En, van ‘waar heb ik recht op?’ naar ‘wat heb ik nodig?’. We kijken naar wat iemand écht nodig heeft. 

Gemeenteraad neemt in juni een besluit  

Het college stemde in met het beleidskader. Nu is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen. Dit doen zij tijdens de besluitvormende raadsvergadering in juni.Â