Iedere maand vertelt een wethouder over een onderwerp waar de gemeente zich mee bezighoudt. Deze keer aan het woord: wethouder Henk Bulten.

De doelstelling was helder: zoveel mogelijk regionale en duurzame producten aanbieden in ons werkcafé, dat we vroeger kantine noemden. Als verantwoordelijk wethouder voor een circulaire economie met zo min mogelijk afval en energieverbruik lijkt dat een eenvoudige opgave, maar dat blijkt in de praktijk uitdagend. Tegelijkertijd worden er ook mooie resultaten behaald.

Je kunt heel veel willen, maar de regionale leveranciers moeten het ook aan kunnen. Bovendien sta je voor logistieke uitdagingen. Want het schiet niet op als je drie keer per week met een ander wagentje naar dezelfde boer rijdt om spullen te halen. Bovendien hebben we de kennis niet in huis om al die problemen zelf op te lossen. Vandaar dat we Maurits Steverink van het bedrijf True Food Projects hebben ingeschakeld. Die zei meteen: je moet niet alles tegelijk willen. Soms moet je als aanbieder ook nee verkopen.

Uiteindelijk hebben we in samenwerking met het Graafschap College een nieuw systeem uitgewerkt, met veel gezonde, duurzame en regionale producten. De volgende stap is om dit voor te leggen aan de andere gemeenten in de regio. Die kunnen er hun voordeel mee doen, voor zover ze zelf een kantine hebben natuurlijk. Bovendien willen we onze ervaringen delen met 25 grote bedrijven en instellingen in de Achterhoek. 

Belangrijk is dat we niet door moeten schieten. Mijn collega Rens Steintjes en ik zijn de enigen in het college die het dialect machtig zijn en we zeggen wel eens gekscherend in het Achterhoeks tegen elkaar: d’r mot wel ruumte zun veur een broodje bal. Dat mag ook een broodje worst zijn, natuurlijk. Het was een intensief en ingewikkeld proces, maar ik ben trots op het resultaat.

Datzelfde geldt voor het nieuwe paviljoen dat we aan het bouwen zijn op de natuurbegraafplaats op de Slangenburg. Het bestaande zaaltje van het crematorium ligt te ver van de natuurbegraafplaats, die steeds meer gebruikt wordt. Vandaar dat we hebben gezegd: we gaan er iets bijzonders van maken, namelijk een volledig circulair gebouw dat uitstekend in de omgeving past. Zo duurzaam mogelijk, met minstens 90 procent aan herbruikbare materialen. Alles is van hout, veel kalk en hennep. Deze zomer moet het klaar zijn.

Het is ons eigen bedrijf Buha dat het beheer van de begraafplaats en de bouw van het enigszins verdiept aangelegde paviljoen uitvoert. Rens Steintjes en ik zijn bij de bouw wezen kijken en wij werden er echt blij van. Buha pakt dit grondig aan, niet omdat ze dat van ons moeten. Ze geloven zelf echt in het belang van circulair bouwen. Beter kun je het niet hebben, als gemeente.

Henk Bulten

Wethouder van onder andere circulaire economie