De gemeente Doetinchem kent veel geschiedenis. Dat ziet u ook terug als u over straat loopt. Kijk maar eens om u heen: u ziet monumenten zoals de Walmolen, het oude postkantoor of ’t Gevang in de stad. Of ’t Onland en de Kelder in het buitengebied. Maar in de gemeente Doetinchem staan ook andere panden die veel geschiedenis met zich meedragen.

Historische binnenstad deels verwoest door bombardementen

Een groot deel van het historische centrum van Doetinchem werd in maart 1945 verwoest. Zo ook het oude stadhuis aan de markt. Het 18e -eeuwse pand werd gebouwd in de jaren 1725-1727, ongeveer op de plek waar nu Stadshotel de Graafschap staat. Helaas troffen de bombardementen ook het stadhuis, waardoor er weinig van het gebouw overbleef.

Wederopbouw van het stadhuis

Doetinchem is een echte wederopbouwstad: aan de mix van gebouwen van voor en na de oorlog ziet u terug dat de stad weer op moest krabbelen. Zo begon de bouw van het nieuwe stadhuis in 1967. Het gebouw kreeg een geheel nieuwe plek: de locatie waar het nu nog steeds te vinden is. In 1969 opende Prins Claus het nieuwe stadhuis.

Er is nog altijd een stuk van het oude stadhuis te vinden

Komt u wel eens op de markt of loopt u over het Marktplein aan de voorkant van het stadhuis? Neem dan even de tijd om het bordes van dichtbij te bekijken. Daar ziet u stenen van de gevel van het oude stadhuis. Zo zit er nog altijd een stukje van het ‘oude’ stadhuis in het ‘nieuwe’ stadhuis.

Wilt u meer weten over de historie van onze binnenstad? Neem dan eens een bezoek aan Stadsmuseum Doetinchem en duik in de geschiedenis.