Samen met 5 andere basisscholen uit de gemeenten Goirle en Oisterwijk doen 5 Doetinchemse basisscholen mee met de E-waste Race. De race is officieel van start gegaan met een kick-off op basisschool Gaanderwijs in Doetinchem. De in totaal 10 deelnemende teams gaan 4 weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

De scholen uit onze gemeente die meedoen zijn; Gaanderwijs, OBS de Huet, Obs Wis en Wierig, Basisschool Hagen en Basisschool De Wijngaard. Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u tussen 29 mei en 22 juni 2023 gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op  www.ewasterace.nl(externe link) . Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

‘Prachtige manier om kinderen iets te leren over hergebruik’

Henk Bulten, wethouder circulaire economie, vindt de e-waste race een mooie manier om kinderen iets te leren: ‘De kinderen die aan de race meedoen leren veel over hoe belangrijk het is dat we onze spullen niet zomaar weggooien. Ze krijgen gastlessen en gaan actief aan de slag met het inzamelen en hergebruiken van elektrische apparaten. Daarnaast hopen we dat het fanatisme van de kinderen ook overslaat naar hun ouders. Het is een race en er kan er maar 1 de winnaar zijn, maar wat mij betreft zijn alle deelnemende kinderen winnaars!’.