In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Hiermee legt u uw relatie officieel vast. De procedure voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gelijk. Dit gebeurt in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand. U heeft hierbij minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.

Wilt u in Doetinchem trouwen / geregistreerd partnerschap aangaan?

U kunt alleen telefonisch via (0314) 377 377 een reservering maken van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Tijdens het telefoongesprek worden de datum, het tijdstip en de locatie vastgelegd. Dit kan ruim van tevoren. Zodra de reservering door ons is bevestigd, krijgt u per e-mail het meldingsformulier toegestuurd.

Wat is het meldingsformulier?

Voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u een meldingsformulier invullen. Het formulier is een officieel document dat u nodig heeft om te mogen trouwen of een partnerschap aan te gaan. Dit moet u minimaal twee weken voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap terugmailen naar [email protected] of afgeven aan de receptie op het stadhuis. Dit is heel belangrijk. Als dit niet op tijd gebeurt, kan het huwelijk of de partnerschapsregistratie niet doorgaan! Na het inleveren van het formulier moet u binnen een jaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Daarna is de melding niet meer geldig.

Waar kunt u trouwen?

U kunt overal in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u contact opnemen met de gemeente waar u dat wilt doen. Dit kunt u in Doetinchem doen op de volgende locaties:

Wat kost het?

U betaalt de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap tijdens de afspraak voor het inleveren van het meldingsformulier. Het gaat hier om de leges, verschuldigd voor de huwelijksvoltrekking door de ambtenaar. De kosten voor het huren van een locatie moeten apart betaald worden. Deze kosten vindt u op de website van die betreffende locatie of kunt u telefonisch opvragen.

Kosten huwelijk of geregistreerd partnerschap
DagTijdstipTarief 2023
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag9.00 - 17.00 uurā‚¬ 427,35
maandag t/m vrijdag17.00 - 20.00 uurā‚¬ 866,55
woensdagochtend9.00 - 9.30Ā uurgratis
woensdagochtend9.30 - 10.30ā‚¬ 133,-
woensdag10.30 - 17.00 uurā‚¬ 427,35
zaterdag9.00 - 16.30 uurā‚¬ 866,55
Diverse tarieven
OmschrijvingTarief 2023
Het eenvoudig omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijkā‚¬Ā  69,15
Huwelijksakteā‚¬Ā  15,70
Bewijs van huwelijksontbindingā‚¬Ā  14,30
Boekjeā‚¬Ā  18,15
Benoemen andere locatieā‚¬ 130,40

Gratis en budget huwelijk

Op woensdagochtend kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Ook kunt u kiezen voor een budget huwelijk. Houdt u er rekening mee dat de wachttijd voor deze tijdstippen langer is.

Verschillen gratis en budget huwelijk/geregistreerd partnerschap
WatGratis huwelijk/geregistreerd partnerschapBudget huwelijk/geregistreerd partnerschap
Tijdstipwoensdag 9.00 en 9.15 uurwoensdag 9.30 en 10.00 uur
Aantal aanwezigen, inclusief (bruids)paarniet meer dan 6 personenniet meer dan 12 personen
Contact vooraf
  • documenten via de e-mail
  • geen contact vooraf met (trouw)ambtenaar
  • documenten via de e-mail
  • geen contact vooraf met (trouw)ambtenaar
Ceremonie
  • geen toespraak
  • (trouw)boekje mogelijk
  • ringen wisselen mogelijk
  • sluiting binnen 10 minuten
  • korte toespraak op basis van informatieformulier
  • (trouw)boekje mogelijk
  • ringen wisselen mogelijk
  • sluiting binnen half uur
Kostengratis. Eventueel (trouw)boekje moet wel betaald wordenā‚¬ 133,-. Eventueel (trouw)boekje moet wel betaald worden

Zelf een trouwlocatie kiezen

Als u niet in een standaard trouwlocatie wilt trouwen of partnerschap aangaan, kunt u zelf een locatie kiezen. Dit moet u minimaal 4 maanden voor de trouwdag aanvragen. Hiervoor betaalt u extra kosten. Bij het maken van de reservering voor uw huwelijk kunt u aangeven of u wilt trouwen op een eigen locatie. Wij sturen u dan via e-mail het aanvraagformulier.

De locatie voldoet aan de volgende voorwaarden

  • De locatie is voor iedereen toegankelijk en openbaar.
  • De locatie is brand- en bouwveilig.
  • Als er meer dan 50 personen komen, moet de eigenaar van de locatie een melding brandveilig gebruik doen.
  • De plechtigheid moet veilig en ongehinderd kunnen plaatsvinden.
  • Als u wilt trouwen in een gebouw met een religieuze bestemming (bijvoorbeeld een kerk, moskee of synagoge), moet het burgerlijk huwelijk vĆ³Ć³r het religieuze huwelijk plaatsvinden. Het burgerlijk huwelijk en het religieuze huwelijk mogen niet door dezelfde persoon uitgevoerd worden.
  • De eigenaar of exploitant van de locatie vindt het goed dat jullie er trouwen/partnerschap aangaan. Hij of zij stemt in met onze voorwaarden.
  • Het bruidspaar is verantwoordelijk voor de inrichting van de locatie. Denk aan verlichting, toiletvoorzieningen, een tafel, stoel, spreektafel en kleedruimte voor de trouwambtenaar.
  • Het bruidspaar is aansprakelijk voor overlast en eventuele schade die aan de locatie wordt toegebracht.
  • Als u buiten wilt trouwen, moet er ook een mogelijkheid zijn om de ceremonie binnen door te laten gaan.
  • Toestemming wordt alleen gegeven voor de voltrekking van het huwelijk. Stem de overige feestactiviteiten af met de gemeente.

Wij mogen een verzoek weigeren

  • Als de locatie in strijd is met de openbare orde en veiligheid.
  • Als er andere (gemeentelijke) activiteiten op de locatie gepland zijn.

Let op! U kunt het huwelijk/partnerschap pas bij ons reserveren, als wij toestemming voor de locatie hebben gegeven.

Meer informatie

Wat zijn de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

  • Bij een huwelijk geeft u elkaar het ā€œja-woordā€. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet.
  • Om een huwelijk te ontbinden, moet u naar de rechter. Om een geregistreerd partnerschap te ontbinden hebt u geen rechter nodig. Voorwaarde is wel dat u het er beiden mee eens bent en dat er geen minderjarige kinderen zijn.
  • Geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend.

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vĆ³Ć³r het trouwen/geregistreerd partnerschap heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid(externe link).Ā Wilt u toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan regelt u dit bij de notaris vĆ³Ć³r het huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Dit doet u bij een notaris. U spreekt af wat van wie is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en als u ooit uit elkaar gaat. Doet u dit niet? Dan trouwt u volgens de wet in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Juridisch loket(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?