In het onderstaande wil ik graag kort uitleggen waarom ik – met brede steun – kandideer voor het vicevoorzitterschap van de VNG, wie ik ben en wat ik kan betekenen voor gemeentelijk Nederland.

Mijn naam is Mark Boumans, 48 jaar. Geboren en getogen Noorderling en al weer jaren actief in het Oosten van Nederland. Getrouwd met Marloes en vader van drie schoolgaande kinderen. Sinds midden jaren negentig werkzaam in het openbaar bestuur en politiek actief. Ik was raadslid, wethouder en burgemeester o.a. in Meppel, Haren (Gr.) en Ommen. Daarnaast ook statenlid en gedeputeerde in de provincie Groningen. Momenteel burgemeester van Doetinchem en voorzitter van de Achterhoek Ambassadeurs. Tot dit voorjaar bovendien lid van het bestuur van de M50 en sinds vijf jaar actief binnen de VNG. De eerste jaren als lid van het college van dienstverlening en nu van het college voor arbeidszaken.

Ik voel me gesterkt in mijn kandidatuur door onze nieuwe VNG-strategie die oproept op tot een versterking, verbreding en het aanhalen van netwerken en regio’s, maar ook van beroepsgroepen en vakverenigingen. Dit alles in relatie tot het collectief van gemeenten. De VNG wil zich meer laten voeden door de brede achterban en daarmee commitment vergroten. Want 55% van de Nederlanders woont immers in ‘de regio’. Dat terwijl de vertegenwoordiging van de regio in het bestuur van de VNG slechts 35% is. Hier geldt dat je dan als vereniging in de praktijk moet brengen wat je predikt, te beginnen met het bestuur. Momenteel zijn slechts acht van de ruim twintig bestuursleden afkomstig van een niet-grote gemeente, terwijl de achterban grotendeels uit kleinere en middelgrote gemeenten bestaat (waar ook het grootste deel van de Nederlanders woont). Een vicevoorzitter die voortkomt uit deze groep kan een stap in de goede richting zijn!

Het rapport “Elke Regio Telt” benadrukt de groeiende ongelijkheid tussen de grote steden en de regio en stelt dat de huidige aanpak van het Rijk niet toereikend of contraproductief is. Ook de VNG wil volgens de nieuwe VNG strategie inzetten op de versterking van de regionale samenwerking. Op mijn initiatief zijn we ruim vijf jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen in de Achterhoek om de samenwerking te versterken. Samen met ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn we aan de slag gegaan en met succes zo bleek onlangs uit de onafhankelijke evaluatie. Deze ervaringen deel ik ook graag. Volgens het rapport kan Nederland zijn nationale problemen niet oplossen zonder de kracht en het potentieel van alle regio’s. De VNG en gemeenten spelen daarin een grote rol. Als vertegenwoordiger van een regio op afstand (zie ook de recente publicatie van de RuG en het NRC over de tweedekamerinkaart.nl) of ook wel “ongeziene periferie” (nog anders dan de regionale gebieden met een grote stad, die wel vertegenwoordigd worden) weet ik als geen ander voor welke uitdagingen we staan!

Om de genoemde redenen voel ik me complementair aan onze nieuwe voorzitter Sharon Dijksma en samen representeren wij heel Nederland. Beter kan het niet in mijn ogen. Ik verheug me op de samenwerking met haar en alle gemeenten. Naast de traditionele G40 onderhoud ik juist daarom intensieve contacten met de M50, K80, P10 en R8. Zij steunen mijn kandidatuur.

Met de actieve steun van M50, P10, K80, R8, regio Achterhoek, grensgemeentenverband, Euregio en VNG Gelderland stel ik me kandidaat voor dit vicevoorzitterschap.

Overigens realiseer ik me dat die representatie veel tijd gaat kosten. De gemeente Doetinchem ondersteunt me daar graag bij en ik heb daarom in mijn gemeente een kundig team samengesteld. Maar mijn team bestaat ook uit bestuurders in de regio’s zelf, bij gemeenten van kleine tot grotere omvang. Daarmee hou ik contact en ze kunnen me altijd bellen. En dat weten ze.

Samen zijn wij kandidaat voor dit vicevoorzitterschap.

Wij werken aan thema’s als:

  • het openhouden van de regionale ziekenhuizen.
  • het weghalen van stootblokken en andere blokkades die de toegang per trein naar Duitsland en België hinderen;
  • het wegnemen van de grote verschillen in de gezondheid binnen Nederland;
  • OV-voorzieningen en scholen die verdwijnen;
  • een eerlijke verdeling van de politiecapaciteit en de cultuurgelden;
  • een einde maken aan alle oneerlijke concurrentiestrijd tussen gemeenten via tenders. De koek van het gemeentefonds moet groter en iedere regio verdient een regiodeal;
  • het aanblijven van overheidsdiensten zoals de belastingdienst in middelgrote steden;
  • betrokkenheid van grote en kleinere gemeenten als het gaat om het maken van plannen over wonen en infrastructuur zoals in Utrecht;
  • meer aandacht voor de krachtige economieën buiten de grote steden;
  • en voldoende gemeentelijke financiën ten behoeve van onze inwoners.

Elke gemeente telt! Steunt u onze inzet ook?