Afgelopen weken was kunstenares Rosalie in de weer met haar spuitbussen, deze keer voor een muurschildering op ons stadhuis. De muurschildering is onderdeel van de vierluik aan prachtige plaatjes in de Doetinchemse binnenstad, waarmee Stadsmuseum Doetinchem de historie van de stad in beeld brengt. 

Ode aan beroep lantaarnaansteker

Gedurende het proces op de muur van het stadhuis werd steeds duidelijker wat voor persoon het werd: een lantaarnaansteker. Maar waarom dat beroep? De lantaarnaansteker was in dienst van de gemeente (aha, vandaar op het stadhuis!) en zorgde voor verlichting in de Doetinchemse binnenstad. Met zijn zwavelstok, toen een moderne versie van een lucifer, ging hij met een ladder de lantaarnpalen af. Omdat het aansteken van de lantaarns niet veel tijd in beslag nam, was het vaak geen fulltimebaan. Wél was het een gewaardeerde baan; de aansteker bracht namelijk licht in de duisternis. We spraken kunstenares Rosalie de Graaf:

''Een muurschildering is een mooi middel om een verhaal te vertellen. Al helemaal als je er nog iets van leert.''

Elektriciteit als concurrent

Het beroep is al een lange tijd geleden ingehaald door de technologie, waardoor we deze dagen geen lantaarnaanstekers meer vinden. Rond 1927 werd elektriciteit als concurrent van gas gezien, wat ook het einde werd van het beroep. Het is een compliment dat we dit oude, gewaardeerde beroep op een muur van ons stadhuis tonen; en dat met dit indrukwekkende kunstwerk van Rosalie.