Aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2021 (19-01-2021)

Eind januari worden de aanslagbiljetten gemeentelijke belastingen verstuurd. Op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen staan de belastingen die u moet betalen. Bent u eigenaar van een woning/niet-woning, gebruiker van een huurwoning of gebruiker van een niet-woning? Dan staat de WOZ-waarde ook op het aanslagbiljet.

De WOZ-waarde is bepaald op basis van vergelijkbare woningen die verkocht zijn rond de waardepeildatum 1 januari 2020. Vanaf eind januari kunt u het taxatieverslag opvragen via onze website www.doetinchem.nl/belastingbalie. Wij kunnen het taxatieverslag ook naar u toesturen. Neemt u dan contact op met de gemeente. Het telefoonnummer is (0314) 377 377.

Vragen

Hebt u een vraag over uw aanslag gemeentelijke belastingen? Denkt u dat de hoogte van de WOZ-waarde niet goed is vastgesteld? Bent u het niet eens met de belastingaanslag? Neem dan eerst contact met ons op voordat u bezwaar gaat maken. Wij vinden het ook belangrijk dat de belastingaanslag en de WOZ-waarde correct zijn. Het inschakelen van een extern bureau voor het maken van bezwaar is daarom niet nodig. Wij kunnen u uitgebreid uitleg geven en adviseren over de te volgen stappen. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een WOZ-taxateur te spreken.

Verhoging tarieven afvalstoffenheffing

 Door de stijgende verwerkingskosten in combinatie met de relatief grote hoeveelheid restafval per inwoner (gemiddeld 185 kilo per inwoner per jaar), ontkomt de gemeente Doetinchem er niet aan om de afvalstoffenheffing voor 2021 te verhogen. Vanaf 2022 wijzigt de inzamelmethode en gaan inwoners betalen per leging van de restafvalcontainer of per zak restafval. Vanaf dat moment hebt u zelf invloed op de jaarlijkse kosten. Naar verwachting zal de hoeveelheid restafval dan fors afnemen en wordt het hoofd geboden aan de alsmaar stijgende verwerkingskosten.

Maatwerk bij betalingsproblemen

Kunt u het aanslagbiljet, bijvoorbeeld door financiƫle problemen als gevolg van de coronamaatregelen, niet op tijd betalen? Vraag dan zo snel mogelijk een betalingsregeling aan via de digitale belastingbalie van de gemeente op www.doetinchem.nl/belastingbalie.

Automatische incasso

Maakt u nog geen gebruik van automatische incasso? Meld u dan nu nog gratis aan via de digitale belastingbalie op www.doetinchem.nl/belastingbalie. Uw aanslag wordt dan gespreid betaald in acht gelijke maandelijkse termijnen.

Om gebruik te maken van de digitale belastingbalie hebt u een DigiD-code nodig.

Invloed van Covid-19 op WOZ-waarde 2021 

Bent u in het bezit van een niet-woning? En is er sprake geweest van het sluiten of opleggen van gebruiksbeperkingen door de overheid als gevolg van corona? Alleen in dat geval is dit mogelijk van invloed op de WOZ-waarde van uw niet-woning. Het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen Lokale Overheden (ESBL) heeft hiervoor een advies geschreven. U leest er meer over op de website van de Waarderingskamer: www.waarderingskamer.nl/covid-19-heeft-geen-tot-zeer-gering-effect-op-woz-waarden-in-2021.