Doetinchem zet in op maximaal hergebruik van afval met vernieuwd brengpunt en circulair ambachtscentrum (10-03-2021)

De Doetinchemse berg restafval die jaarlijks verbrand wordt moet kleiner. Daar zet gemeente Doetinchem met het grondstoffenplan voor de komende vier jaar fors op in. Het verbanden van restafval wordt steeds duurder en dus is het van groot belang dat zoveel mogelijk afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Onderdeel van het plan is dat het brengpunt van uitvoeringspartner Buha een update krijgt en de realisatie van een bijbehorend ‘circulair ambachtscentrum’ verder vormgegeven wordt. Het college heeft op 9 maart 2021 groen licht gegeven voor dit plan. Op 29 april neemt de gemeenteraad een besluit.

Circulair ambachtscentrum

Een circulair ambachtscentrum is een werkplaats die bijvoorbeeld een afvalbrengpunt, kringloopwinkel, reparatiewerkplaatsen, onderwijsinstellingen en regionale bedrijven met elkaar verbindt. De focus ligt op producthergebruik. Zo wordt het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen. Behalve voor duurzaamheid, gaat deze plek zorgen voor werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden voor mensen die moeite hebben met het vinden van een baan.

Subsidie

Doetinchem kreeg afgelopen najaar van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie voor de ingediende plannen van het opzetten van een circulair ambachtscentrum. Met deze subsidie kunnen gemeente Doetinchem en Buha dit duurzame project nog beter in de steigers zetten. Na akkoord van de gemeenteraad wordt er gekoerst op een opening in 2023.

Circulaire economie

De plannen voor een circulaire ambachtscentrum in Doetinchem passen uitstekend in het coalitieakkoord ‘op weg naar een duurzame toekomst’. Doetinchem loopt hiermee voorop als het gaat om het tot stand brengen van een lokale kringloop door het hergebruiken van grondstoffen. Wethouder Henk Bulten: ‘We willen verschillende initiatieven slim samenbrengen om hergebruik van producten en grondstoffen te bevorderen. Nederland heeft het doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Door een centrum op te zetten waarin producten een nieuw leven krijgen en waar mensen kunnen leren en werken, dragen we in Doetinchem bij aan deze doelstelling.

Jij sorteert, wij recyclen

De gemeente gaat samen met haar inwoners aan de slag om de hoeveelheid restafval te verminderen. Het doel is van 185 naar 100 kilo per inwoner per jaar in vier jaar tijd. Onder de noemer ‘jij sorteert, wij recyclen’ worden inwoners gemotiveerd om hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Het circulair ambachtscentrum is een welkome aanvulling op deze doelstelling. Zo wordt naast het fijn huishoudelijk restafval ook het grof huishoudelijk restafval op een goede manier gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.