Herdenking bombardementen Doetinchem via livestream (16-03-2021)

Op zondag 21 maart herdenkt gemeente Doetinchem de bombardementen op de stad van 19, 21 en 23 maart 1945. Hierbij vielen naar schatting 140 doden en werd vrijwel het gehele centrum van de stad weggevaagd. Vorig jaar werd de herdenking vanwege corona beperkt tot het luiden van de klokken. Dit jaar is gekozen voor herdenking in de vorm van een livestream vanuit de Catharinakerk. 

Burgemeester Mark Boumans zal de inwoners rechtstreeks toespreken. Vanwege de coronavoorschriften is een groot deel van het programma, in aparte delen, vooraf op video opgenomen. 

Programma 

Het productiehuis van de rockopera FREYHEYT heeft in samenwerking met Henk Schutman, Joop Boerstoel en gemeente Doetinchem een afwisselend en muzikaal programma in elkaar gezet. 

De herdenking start om 16.45 uur met carillonspel van beiaardier Roel Smit. Om 16:55 luiden de klokken van de Catharinakerk over heel Doetinchem: dat is het tijdstip dat 76 jaar geleden de eerste bommen vielen. 

Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel speelt strijkersensemble Musica Contea met solisten Aimée van Delden (harp) en Ira Wunnekink (hobo) passende muziek. Denk aan het ADAGIO van Eleni Karaindrou uit Landscape in de Mist, twee nummers uit de rockopera FREYHEYT en nog meer muzikale verrassingen. Esther Ruesen (directeur Stadsmuseum en talentvol dichter) draagt voor uit eigen werk. Burgemeester Mark Boumans spreekt de inwoners van Doetinchem toe. Sam Kolenbrander zingt het aangrijpende nummer ‘Everyday Life’ van Coldplay. Michelle Heitink zingt het ‘Wiegeliedje voor Julia’ uit de musical FREYHEYT, dat is opgedragen aan alle kinderen in oorlogssituaties. Vanzelfsprekend wordt ook de jeugd bij de herdenking en uitzending betrokken. Leerlingen van het Ulenhof College leveren een speciale bijdrage. 

Vandaag de dag worden nog steeds steden gebombardeerd. Columnist van De Gelderlander, de Syrische vluchteling Anwar Manlasadoon, vertelt hoe het voelt als jouw stad vanuit de lucht wordt aangevallen. Dit en nog veel meer, in de live uitzending van de herdenking van de bombardementen op Doetinchem, op zondag 21 maart. De uitzending begint om 16.45 uur, is te volgen via de link op de website van Omroep Gelderland en eindigt rond 18.00 uur.