Invoering Toeristenbelasting (05-01-2021)

Gemeente Doetinchem besteedt momenteel jaarlijks circa € 300.000 aan vrijetijdseconomie. Dit zijn uitgaven voor recreatie en toerisme, voor de uitvoering van de vrijetijdsagenda voor de Achterhoek en het budget Innovatie Recreatie en Toerisme. Omdat toeristen hiervan profiteren heeft de gemeenteraad van Doetinchem op 17 december 2020 besloten om vanaf 2021 toeristenbelasting in rekening te brengen.

Afgelopen jaar zijn er gesprekken geweest met de vrijetijdssector over de invoering van de toeristenbelasting. Hier hebben we ook HISWA-RECRON (de ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie) bij betrokken. In overleg met de vrijetijdssector is besloten om € 1,50 voor een hotelovernachting en € 1,00 voor de overige overnachtingen in rekening te brengen. Deze tarieven sluiten aan bij de tarieven van de regiogemeenten.  

Personen en bedrijven, die overnachtingen tegen betaling aanbieden, krijgen toeristenbelasting opgelegd. Hierbij moet gedacht worden aan Bed & Breakfast-accommodaties, hotels, pensions, vakantiehuisjes, groepsaccommodaties, campingplaatsen voor stacaravans, tenten, vouwwagens, et cetera. De belasting mag doorberekend worden aan de gasten. Het aantal overnachtingen wordt doorgegeven aan de gemeente via een aangiftebiljet.

De bij ons bekende ondernemers en personen die overnachtingen ter betaling aanbieden zijn schriftelijk geïnformeerd over de invoering van de toeristenbelasting. Inwoners en bedrijven die starten met het tegen betaling aanbieden van overnachtingen moeten dit melden bij gemeente Doetinchem. De gemeente stuurt op verzoek een nachtregister  waarin het aantal overnachtingen bijgehouden kan worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Doetinchem, team Belastingen (0314) 377 377.