Omgevingswet in Doetinchem: hoe gaat het verder met de omgevingsvisie? (23-03-2021)

In gemeente Doetinchem bereiden we ons al een tijd voor op de Omgevingswet die op 1 januari 2022 van kracht wordt. In dit artikel leest u hoe we - mede met uw inbreng in de deelvisies - verder werken aan een omgevingsvisie voor Doetinchem. 

Hoe zat het ook alweer?

In 2022 gaat de Omgevingswet van start. Deze wet versimpelt de regels voor bouwen, wonen, natuur, milieu, auto- en spoorwegen en water. De Omgevingswet bepaalt dat iedere gemeente een omgevingsvisie en een omgevingsplan moet maken. In de omgevingsvisie staat welke richting we op willen met onze leefomgeving. Hoe moet de ruimte om ons heen eruit gaan zien? Om tot deze visie te komen, hebben inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in elf deelgebieden nagedacht over welke kansen daar zijn. Voor elk deelgebied zijn de ideeën samengevat in een deelvisie. De omgevingsvisie wordt opgesteld aan de hand van zowel de opbrengst uit de deelvisies, het bestaande gemeentelijk beleid en ambities als de landelijke opgaven waar we mee te maken hebben.

Allereerst willen we graag nogmaals iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan of gereageerd heeft op de deelvisies. Door uw reacties hebben we een schat aan kennis en ideeën voor de komende jaren. Niet alle reacties passen in een omgevingsvisie voor de hele gemeente. Dat betekent niet dat deze reacties in de prullenbak verdwijnen. Mogelijk kan een concreet idee een mooie plek krijgen binnen een project/plan op wijkniveau. Bijvoorbeeld: een idee voor een bankje in een straat kan best een goed idee zijn voor die specifieke straat, maar dat betekent niet automatisch dat we in de omgevingsvisie zetten dat er meer bankjes in de gemeente moeten komen.

In de weg naar een omgevingsvisie maken we een tussenstap: een omgevingsagenda

Wanneer we kijken naar de verschillende bouwstenen voor de omgevingsvisie zien we dat er binnen verschillende onderwerpen dilemma’s spelen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met uitdagingen die op grotere schaal spelen dan alleen binnen onze gemeente. Daarom maken we op dit moment nog geen concept omgevingsvisie. We zetten een tussenstap: de omgevingsagenda. Daarin agenderen we onderwerpen waarvoor meer informatie nodig is om keuzes te kunnen maken. Als de koers helder is, leggen we die vast in de concept omgevingsvisie.

Hoe komen we tot een omgevingsagenda?

Om tot de omgevingsagenda te komen, halen we uit alle bouwstenen de overeenkomsten: waar zijn we het over eens, wat past binnen ons beleid en bij onze (landelijke) ambities? Voor deze onderwerpen kunnen we concrete stappen zetten en kiezen we dus een richting in de omgevingsagenda.
Maar, er zijn ook onderwerpen waar we nog geen richting kunnen kiezen. Met name in het landelijk gebied komen veel verschillende belangen bij elkaar. We willen daar ondernemen, recreëren, natuur versterken en energie opwekken. Hier moeten goed afgewogen keuzes gemaakt worden. Bovendien hebben we in het landelijk gebied, naast inwoners en ondernemers, ook met andere gesprekspartners te maken, zoals de provincie, het waterschap en de regiogemeenten. We hebben meer tijd nodig om voor deze onderwerpen concrete keuzes te maken.

Omgevingsagenda aan de hand van 4 thema’s

Als we kijken naar alle bouwstenen, dan zien we in Doetinchem vier centrale thema’s terugkomen. Aan de hand van deze thema’s maken we de omgevingsagenda:  

  • Doetinchem; werkgemeente met ruimte voor talent en innovatie
  • Doetinchem; voor mensen en ontmoeten
  • Doetinchem; woongemeente voor iedereen
  • Doetinchem; duurzaam

Wat gaat er nu gebeuren?

Binnen onze organisatie werken we verder aan de omgevingsagenda. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen tijdens een inzageperiode in juni reageren op deze concept omgevingsagenda. Tijdens deze periode kunt u reageren op:

  • De onderwerpen waar we een keuze hebben gemaakt: herkent u zich hierin? Heeft u vragen of opmerkingen?
  • De onderwerpen die we geagendeerd hebben: bent u het eens met dit agendapunt? Mist u agendapunten?   

We houden u op de hoogte van de manier waarop we de agendapunten verder oppakken en hoe u hier eventueel aan kunt bijdragen. Houd voor meer informatie www.omgevingswetdoetinchem.nl in de gaten.