Regels voor kamerverhuur (04-03-2021)

Kamerverhuur is op dit moment niet toegestaan in onze gemeente. We merken wel dat het voorkomt en dat er behoefte aan is. Daarom willen we duidelijke regels hebben over kamerverhuur. Hierover zijn we in overleg gegaan met de gemeenteraad.

Met de input uit de gemeenteraad en onderzoek hebben we een zogeheten ‘ontwerp beleidsregel’ opgesteld. Hierin hebben we gekozen om alleen hospitaverhuur mogelijk te maken. Dit is een vorm van kamerverhuur waarbij de verhuurder zelf de hoofdbewoner van de woning is. Hiermee geven we wat extra ruimte op de woningmarkt. Bijvoorbeeld voor jongeren, studenten, maar misschien ook voor andere woningzoekenden. 

De belangrijkste regels zijn:

  • Er mogen in een woning maximaal twee kamers worden verhuurd.
  • Deze kamers moeten minimaal 8 m2 groot zijn.
  • Per kamer mag er één bewoner zijn.
  • Zestig procent van de woning moet voor privégebruik van de hoofdbewoner zijn.
  • Hospitaverhuur wordt in woningen in de gehele gemeente toegelaten, maar niet in bedrijfswoningen.

Ter inzage 

De ontwerp beleidsregel ‘Kamerverhuur in de gemeente Doetinchem - 2021’ ligt van 11 maart tot en met 21 april 2021 ter inzage. Iedereen kan een inspraakreactie op het stuk geven. Zo komen we samen tot goede regels voor kamerverhuur. De reacties nemen we mee naar de gemeenteraad. Ze leiden misschien tot een aanpassing van de regels. Nadat de gemeenteraad de regels heeft vastgesteld, kunnen we vergunningen verlenen aan inwoners die kamers willen realiseren.