Wethouder Frans Langeveld: ‘Een gemeente voor iedereen’ (12-02-2021)

Gemeente Doetinchem vindt het belangrijk dat iedereen in gemeente Doetinchem kan zijn wie hij of zij wil zijn. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 9 februari het Plan van Aanpak ‘diversiteit’ vastgesteld. Dit plan richt zich op meer bewustwording op het gebied van diversiteit en op een samenleving waarin mensen oog hebben voor elkaar en begrip tonen voor elkaar.

Begrip voor elkaar

Een samenleving waarin iedereen begrip toont voor elkaar is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet omdat mensen dat niet willen, maar omdat het soms lastig is jezelf te verplaatsen in een situatie die heel anders is dan de eigen situatie. Vaak geen kwade wil, maar misschien wel een klein gemis aan bekendheid en alertheid. Hier willen we aan werken. We doen dat onder andere door actief te communiceren over dit onderwerp, ontmoetingen en gesprekken te organiseren, ideeën uit de samenleving op dit gebied te ondersteunen en door naar onze eigen organisatie te kijken.

In gesprek over diversiteit

Alle 58.000 Doetinchemmers zijn verschillend. Of het nu gaat om godsdienst of levensovertuiging, ras, politieke opvattingen, geslacht, seksuele voorkeur of leeftijd. Tegelijkertijd zijn het ook kenmerken die ons kunnen binden. Hier gaan we over in gesprek met onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en werkgevers. Zo willen we de bewustwording vergroten en werken aan meer acceptatie en gelijkheid. Dit draagt bij aan het welzijn van inwoners en voorkomt gevoelens van uitsluiting en onderwaardering.

Doetinchem; een gemeente voor iedereen

Gelukkig komen er in gemeente Doetinchem weinig meldingen van discriminatie binnen. Dat wil echter niet zeggen dat we er al bijna zijn. Wethouder Frans Langeveld: ‘Iedere vorm van discriminatie, bewust of onbewust, is er één te veel. Daar willen we als gemeente een wezenlijke bijdrage aan leveren. We zijn allemaal thuis in gemeente Doetinchem, dus laten we naar elkaar omkijken en ervoor zorgen dat iedereen zich hier ook thuis voelt.’