Plan: | Turfweg bij 36 - 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R07B231A-0006 |
De familie Heusinkveld heeft het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een woning op het onderhavige plangebied aan de Turfweg. Het initiatief is ambtelijk en bestuurlijk besproken waarbij een principe akkoord is gegeven voor de medewerking aan de planologische procedure op deze locatie. Hierbij worden de slooprechten van elders ingebracht voor de vervangende bouw op deze locatie.
Het bouwplan is een woning met inpandig garage in vormgeving geïnspireerd op landelijke bouwvormen met gedeeltelijk keramische pannen en een topdak in riet.
Voor de locaties van bouw en sloop zal een gelijktijdige planologische procedure worden gevoerd voor de movering van de bouwrechten voor de genoemde locaties bij een vestiging van de rechten op het perceel Turfweg (zie ook paragraaf 2.4). De uitwisseling van de rechten is onlosmakelijk met dit project verbonden.
Het bouwplan voor de woning heeft een positieve beoordeling van de welstandscommissie gekregen, d.d. 8 oktober 2009.
Het voorliggende ontwerp zal worden uitgewerkt op basis van de bouwverordening. De bijgaande impressies zijn principeschetsen van architect Kaster uit Emmerich.
Aanzichten bouwplan Heusinkveld (voor N, achter Z)
De woning zal 39 m. vanaf de Turfweg worden gesitueerd. Daarmee vindt enerzijds met een logische rooilijn de ruimtelijke afronding van de buurtschap plaats en blijft anderzijds voor de bestaande woning Turfweg 36 een gelijkwaardig uitzicht behouden. Met het landschapsplan (zie blz. 9) wordt een “zachte” inpassing van woning in de dorpsrand gerealiseerd. De woning past daarmee in de kenmerkende structuur van het jonge landschap van de omgeving Turfweg met woningen aan lange opritten met veelal hagenstructuren.
Ook is met de omschreven situering sprake van een logische afbouw van de verdichte stedenbouwkundige situatie IJzevoorde. De woning met landschappelijke inpassing versterkt de afronding van de buurtschap.
inpassing bouwplan in "oksel" dorp en landschap
De woning zal in het omliggende landschap en de buurtschap worden geïntegreerd met een landschapsplan. Dit plan is maatwerk voor de landelijke bouwvorm en de locatie in de ecologische verbindingszone.
Landschapsplan (verkleinde plankaart).
Het landschapsplan voorziet in een ecologische terreininrichting passend in de ecologische hoofdstructuur (EHS) van het provinciaal landschapsbeleid.
De woning is in een landelijk erfvorm ontworpen waarbij de inrit tussen hoofdgebouw en bijgebouw aansluit op het verharde erf. Het erf is het centrale schakelpunt. Rond de woning is aan de noord en westzijde een haag geprojecteerd. Voor de woning ligt een weiland met hoogstamvruchtbomen. Op termijn zal dit een beschaduwd graslandje zijn met luwte voor schapen. De boomkronen van de boomgaard sluiten na volgroeiing aan op de kavelgrensbeplanting, de wegbeplanting en de houtwal van het waterschap ten noorden van de Turfweg. Het aan te planten struweel naast het nieuwe erf zal het uitzicht voor de buren niet belemmeren. Het achterste deel (zuid) van het bestaande toegangspad sluit aan op het centrale erf en vormt de ontsluiting richting schapenverblijven.
Aan de westzijde van de bouwkavel wordt in het laagste terreindeel naast de haag een kavelsloot met natuurlijke oever gegraven met een losse elzensingel. Ten westen van de sloot blijft het perceel ingericht als weiland voor schapen met een strook hooilandbeheer ten behoeve van flora en fauna.
Achter de bouwkavel wordt een losse meidoornhaag geplant in aansluiting op bestaande bomen in het huidige weiland. Op deze wijze ontstaat een dwarsverbinding voor migratie van fauna in deze ecologische verbindingszone. De meidoornhaag vormt ook de begrenzing van de tuinruimte (siertuin en moestuin). Ten zuiden van de haag ligt het bestaande bolliggende hoger en droger gelegen weiland. Grenzend aan de bestaande landschappelijke beplantingen op de buurpercelen worden nog een extra strookje meidoornhaag geplant en randstroken aangelegd met hooilandbeheer.
Het sortiment is uitgewerkt op basis van de voorkeurslijst: “Behoud en Aanplant” van de gemeente Doetinchem, met inheemse bomen en struiken. Deze lijst kent een streekeigen sortiment op basis van bodemtypering en de Flora van Nederland.
De bestemming van het onderhavige perceel zal worden herzien. De woning met tuin krijgt de bestemming “woning met tuin” de overige oppervlakken de bestemming “natuur”. In de zone met bestemming natuur mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en mag geen bemesting met gier plaatsvinden. Op de beweide oppervlakken is vaste oude 3 jarige koemest toegestaan. De centrale weiden worden beweid met schapen of ander vee, de randstroken beheerd als hooiland met eventueel nabeweiding. Deze situatie en het beheer zal in een nadere overeenkomst tussen initiatiefnemer en gemeente worden vastgelegd. Het beheer is gericht op een verschralingbeheer voor de randstroken ten behoeve van de stimulering van de biodiversiteit.
De hooischuur/berg en de stalruimte voor schapen zal in dezelfde open hoedanigheid ingepast worden mede ten behoeve van schuil- en nestelgelegenheid van vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren.
Berkebomen langs de Turfweg Bestaand toegangspad met beplantingen
Met dit landschapsplan is het perceel ingericht volgens het gewenste voorkeurmodel van de Provinciale EHS, te weten model: Kamsalamander. Dit model kent de inrichtingselementen hagen, struweel, houtwallen, ruigte en schraalland en oevers van sloten en laagten.
Met deze inrichting is er sprake van een verevening voor natuur- en landschap in het kader van de EHS en het gemeentelijke VAB beleid (zie beleidskaders hoofdstuk 3)
De bouw van een de woning op het perceel Turfweg (ong) zal plaatsvinden in het kader van het VAB-beleid. De bouw is mogelijk op basis van de te verwerven bouw- en slooprechten (optie) van 742,6 m2 te slopen agrarische bebouwing. Het betreft agrarische bebouwing op de locaties Varsseveldseweg 258 te Doetinchem en Beekseweg 60 te Wehl. In het kader van het VAB beleid wordt op de Varrseveldseweg 258 te Doetinchem de agrarische bouwkavel verwijderd. Op het perceel aan de Beekseweg 60 te Wehl is deze al niet meer aanwezig en verandert er in het bestemmingsplan verder niets.