Plan: | Sportpark Zuid Sportweg - 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R12B013A-0008 |
Dit bestemmingsplan is een ontwikkelingsplan, waarbij flexibiliteit wenselijk is. Voor een deel is dat mogelijk met de in het plan opgenomen afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Daarmee kunnen reeds voorziene maar ook onvoorziene ontwikkelingen planologisch worden geregeld zoals verschuiving binnen de bedrijfsbestemmingen en uitbreidingen van gebouwen en functies. Het plan is daarom opgezet als een globaal bestemmingsplan. Op hoofdlijnen is duidelijk waarvoor gronden en gebouwen mogen worden gebruikt en wat er aan bebouwing wordt toegestaan. Dit biedt voldoende rechtszekerheid voor de burger.
De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).
De bestemming Sport is nader aangeduid met de hoofdletter S. Binnen deze bestemming zijn alle vormen van sport mogelijk zoals voetbalvelden, sporthallen, golfbanen, fitnesscentra, maneges, ijsbanen, etc. m.u.v. sporten met motorvoertuigen. Gebouwen zijn binnen de bouwvlakken van de bestemming toegestaan een en ander met inachtneming van de op de kaart opgenomen maatvoeringen. Binnen deze bestemming passen de geplande ijsbaan en de multifunctionele hal.
Binnen de dubbelbestemming Leiding - Leidingstrook wordt de bovengrondse infrastructuur voor de hoogspanningsleiding vormgegeven door middel van de aanduiding 'specifieke vorm van leiding - hoogspanningsverbinding'. De ondergrondse aardgastransportleiding heeft dezelfde dubbelbestemming, maar dan met de aanduiding 'specifieke vorm van leiding - gasleiding'.
De dubbelbestemming Waarde - Archeologische verwachting 2 wordt nader aangeduid met de hoofdletters WR - AV2.
In de regels bij deze bestemmingen is een voorrangsregeling opgenomen met het oog op de bescherming van de belangen en de aanwezige waarden. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de onderliggende bestemmingen worden hierdoor beperkt. Met een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk de dubbelbestemming te verwijderen, als de leiding er niet meer is.
In de zones mogen geen bouwwerken en werken worden uitgevoerd. Met een omgevingsvergunning kan van het bouwverbod worden afgeweken.
De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. De algemene regels bestaan onder meer uit afwijking- en wijzigingsbepalingen.
De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.
De algemene ontheffingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking van de bouw- en gebruiksregels.
In de algemene bouwregels is onder andere opgenomen dat het bouwen alleen geldt voor bovengronds bouwen. Ook is hierin geregeld dat daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.
In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden.
De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.