Plan: | Happert en Kruisberg - 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R19B050A-0003 |
Het plangebied valt uiteen in een aantal gebieden:
De Kruisberg
De gebied De Kruisberg heeft een lange historie. Tot de Tachtigjarige Oorlog was in dit gebied het klooster Sion gevestigd. Door de oorlog is deze verdwenen. In de 19e eeuw is de bebouwing van De Kruisberg ontstaan. Eerst als een bewoond landhuis. In 1863 werd het verkocht aan het Rijk en is de gevangenis daar gekomen. Rondom de gevangenis zijn in de loop van de tijd woningen ontstaan voor de medewerkers van de gevangenis. Dit zijn de woningbouwclusters aan de Zandstraat en de Klootsemastraat, maar ook aan de twee-onder-een-kapwoningen aan de Kruisbergseweg. Verder is er sprake van lintbebouwing in het gebied, met wat mening van functies. Zo is er een horeca-gelegenheid gevestigd aan de Kruisbergseweg en een Huis van Bewaring aan de Klootsemastraat/Hogenslagweg. Ook is in het plangebied een deel van het bosgebied van De Kruisberg gelegen.
Naar het zuiden toe, richting het ziekenhuis, is langs de Berglaan en Kruisbergseweg sprake van historische lintbebouwing. Daarachter, richting de 2e Loolaan, is een met bomen omzoomd open gebied gelegen, met onder andere wat volkstuinen.
De Happert - ziekenhuis en omgeving
Het grootste deel van het gebied tussen de Kelderlaan, de Kruisbergeweg, de Groenestraat en de 2e Loolaan is het Slingeland Ziekenhuis gevestigd. Dit is een groot regionaal ziekenhuis met 348 bedden. Het ziekenhuis is in 1965 hier gevestigd. Het was toen het Wilhelmina Ziekenhuis. In 1975 is het Wilhelmina Ziekenhuis gefuseerd met het Sint Jozefziekenhuis. In de jaren 80 van de vorige eeuw is het gehele ziekenhuis vestigd op deze locatie en is de oude locatie van het Sint Jozefziekenhuis, aan de Varsseveldseweg, verlaten.
Het Slingeland Ziekenhuis werkt op dit moment aan het vernieuwen van een deel van de bebouwing om voor de toekomst klaar te zijn. Hiervoor zijn twee ontheffingen verleend. Deze plannen zijn verwerkt van het voorliggende bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan is het eindbeeld van de verbouwplannen verwerkt.
Aan de Edo Bergsmastraat en daarbij gelegen deel van de Kruisbergseweg en Groeneweg staan een aantal vrijstaande woningen, grotendeels ontstaan in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.
De Happert - Leerinkstraat
Dit gebied is omsloten door de Haareweg en de Kruisbergseweg. Aan deze twee wegen is deels sprake van historische lintbebouwing. Deze is later verder volgebouwd met woningbouw. Aan de Haareweg is sprake van enige functiemening. Ten noorden van de Leerinkstraat is het gebied voornamelijk bebouwd met woningen. Het is een woonwijk uit de jaren 60 - 70 van de vorige eeuw. Aan het Van Gorkumhof is een basisschool gelegen. De buurt kenmerkt zich door een complexmatige opzet met rijtjes eengezinswoningen aan evenwijdige woonstraten. Aan de zuidzijde van de Leerinkstraat staan zes flatgebouwen.
Ten zuiden van de flatgebouwen is in de jaren 90 een langgerekt appartementecomplex gerealiseerd aan de Mullerstraat, met aan de uiteinden twee woongebouwen in een compactere vorm.
In het zuidelijke deel kenmerkt zich door villa "Ruimzicht". Ruimzicht was, voordat het huidige hoofdgebouw in 1853 werd gebouwd een boerenlandhuis met drie hectare land. In 1868 werd het landhuis aangekocht door dominee Van Dijk, die er een predikantenopleiding begon. Het pand was tot 1952 in gebruik als internaat voor van de Latijnse School. Door toename van het aantal leerlingen werd het in 1872 verbouwd en in 1885 uitgebreid tot de huidige vorm. Het omliggende park kreeg een educatieve functie als arboretum. In de 'achtertuin' van de villa werd in de jaren 60 van de vorige eeuw het schoolgebouw van de gemeentelijke scholengemeenschap G.S.G.D. gebouwd. De villa is toen ook in gebruik geweest van de scholengemeenschap. Villa "Ruimzicht" is in het begin van de 21e eeuw volledig gerenoveerd en verbouwd tot hotel/restaurant. De G.S.G.D. is nu het Rietveld Lyceum.