direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied - 2012 5e wijziging (Broekstraat 1 Doetinchem)
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R07W312A-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

De eigenaar van het perceel Broekstraat 1 te Doetinchem is van plan om zijn bedrijf uit te breiden. Daarvoor moet het bestaande agrarisch bouwvlak worden verschoven. De voorgestane ontwikkeling is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Buitengebied - 2012". Een wijziging hiervan is derhalve noodzakelijk. Met het voorliggende bestemmingsplan Buitengebied - 2012 5e wijziging (Broekstraat 1 Doetinchem) wordt hier inhoud aan gegeven. Bij het opstellen van bestemmingsplannen voor het grondgebied van de gemeente Doetinchem wordt in principe overal dezelfde plansystematiek gehanteerd. De bestemmingen en regels uit het voorliggende bestemmingsplan sluiten daardoor grotendeels aan op de bestemmingen en regels uit andere bestemmingsplannen. Daarmee wordt de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid van de burgers vergroot. Daarnaast voldoet het voorliggende bestemmingsplan aan de normen zoals die zijn vastgelegd in de 'Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008' (SVBP), onderdeel van de RO-standaarden, zoals deze landelijk zijn voorgeschreven.

1.2 Plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Broekstraat1 te Doetinchem. De locatie is kadastraal bekend als sectie Z, nummers 163, 233 en 234. De exacte begrenzing van het voorliggend plan is in de gml te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0001.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0002.jpg" Luchtfoto vanuit het zuiden

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Het bestemmingsplan Buitengebied - 2012 5e wijziging (Broekstraat 1 Doetinchem) is een wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied - 2012, GML-bestand NL.IMRO.0222.R07B300A-0003.

Het bestemmingsplan Buitengebied - 2012, die de gemeenteraad op 18 juli 2013 had vastgesteld, is op 5 november 2014 door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan op 29 oktober 2015 opnieuw vastgesteld.

Geldende bestemming

De gronden binnen het wijzigingsplan hebben de geldende bestemming "Agrarisch". De geldende dubbelbestemming is: "Waarde - Archeologische verwachting 2. Verder gelden de gebiedsaanduiding "reconstructiewetzone - verwevingsgebied" en de functieaanduiding "specifieke vorm van agrarisch - veehandel".

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0003.jpg"

Uitsnede geldend bestemmingsplan Buitengebied - 2012

Voor het veranderen en/of vergroten van een agrarisch bouwvlak is er met artikel 4.9.1. een wijzigingsbevoegdheid in het geldende bestemmingsplan opgenomen. Hier zijn diverse voorwaarden aan verbonden. In hoofdstuk 3 Beleidskader is het plan aan die voorwaarden getoetst.

Toekomstige planologische situatie

Om de geplande nieuwe bedrijfsbebouwing mogelijk te maken is het agrarisch bouwvlak 10 meter naar het noordwesten verschoven. De oppervlakte van het nieuwe bouwvlak is exact gelijkt aan de oppervlakte van het huidige bouwvlak. Ook de bestemmingen zijn exact overeenkomstig de bestemmingen in het geldend bestemmingsplan "Buitengebied - 2012".

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0004.jpg" Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied - 2012 5e wijziging (Broekstraat 1 Doetinchem)

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Huidige situatie

Aard van het bedrijf

Het bedrijf van initiatiefnemer is een grondgebonden agrarisch bedrijf. Op het bedrijf worden diverse diercategorieën gehouden zoals paarden, geiten en schapen. De benodigde werkzaamheden zoals de grondbewerkingen, zaai- en oogstwerkzaamheden en het uitrijden van de (paarden-) mest wordt in eigen beheer uitgevoerd. Initiatiefnemer is tevens eigenaar van een installatiebedrijf. Ten behoeve hiervan is een kantine/ kantoor en berging aanwezig. Het installatiebedrijf blijft onveranderd in werking en wordt daarom verder buiten beschouwing gelaten.

Inrichting perceel en bebouwing

Hieronder is een luchtfoto van de bestaande situatie opgenomen. Het bedrijf ligt aan de Broekstraat en beschikt over een eigen erftoegangsweg (zie ook afbeelding). In de huidige situatie zijn op de locatie een bedrijfswoning (nr. 1), een opslag (nr. 2) twee schuilstallen (nrs. 3), een stal annex berging/opslag (nr. 4) en een paardenbak (nr. 5) aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0005.jpg"

Milieuvergunning

Voor onderhavige veehouderij is d.d. 14 september 1982 een Hinderwetvergunning verleend. De voorschriften hiervan zijn d.d. 1 september 1995 geactualiseerd. Verder is er voor onderhavige veehouderij nog een 'melding verandering inrichting art. 8.19 Wm' d.d. 24 mei 1995 ingediend welke is geaccordeerd (zonder datum). Op grond van de melding mag binnen de veehouderij onderstaande veebezetting worden gehouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0006.png" Overzicht vergunde bedrijfsopzet / melding verandering inrichting art. 8.19 wm

2.2 Gewenste situatie

Beoogde bedrijfsontwikkeling

Initiatiefnemer is voornemens een stalruimte voor het houden van zijn paarden te bouwen. Momenteel worden de dieren in een verouderde stalruimte gehouden en is er geen mogelijkheid om alle dieren een overdekte plek te bieden. Door het oprichten van een nieuwe stalruimte kan hiervoor wel zorg worden gedragen. Het voornemen van initiatiefnemer is om de dieren zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag te laten uiten op de beschikbare huiskavel, de dieren zullen daarom zo veel mogelijk buiten zijn.

In de beoogde bedrijfsopzet worden 20 volwassen paarden, 10 paarden in opfok, 30 schapen en 10 geiten gehouden. Het voer zal overdekt worden opgeslagen in het nieuw op te richten gebouw.

Inrichting perceel en bebouwing

Een volledige plattegrondtekening van de gewenste bedrijfsopzet is als bijlage 1 aan de ruimtelijke onderbouwing toegevoegd. In onderstaande afbeelding is de situatieschets opgenomen van de beoogde erfindeling.

De op te richten stalruimte zal worden gesitueerd op de toekomstige bouwvlakgrens in de noordwesthoek. De voorgenomen erfindeling geeft een overzichtelijk beeld van de bedrijfsgebouwen en een compacte erfopbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0007.png" Schets erfinrichting (bron: Van Westreenen BV)

Milieuvergunning

In onderstaande tabel is de gewenste bedrijfsopzet weergegeven. Voor deze bedrijfsopzet is een melding Activiteitenbesluit ingediend en inmiddels geaccepteerd. Deze acceptatiebrief is als bijlage 2 aan de ROB toegevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07W312A-0002_0008.png" Overzicht beoogde bedrijfsopzet

Bestemmingsplan

Voor het veranderen en/of vergroten van het agrarisch bouwvlak geldt de wijzigingsbevoegdheid in artikel 3.8.1. van de regels van bestemmingsplan Buitengebied - 2012. In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1) is onder artikel 2.2.4. de toetsing van het project aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1) zijn de beleidskaders voor de uitbreidingsplannen van het bedrijf aan de Broekstraat 1 te Doetinchem aangegeven. Voor de onderbouwing van de beleidskaders wordt voor dit deel verwezen naar hoofdstuk 4 van de ruimtelijke onderbouwing.

Hoofdstuk 4 Haalbaarheid

In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1) is de haalbaarheid van de uitbreidingsplannen van het bedrijf aan de Broekstraat 1 te Doetinchem aangegeven. Voor de onderbouwing van de haalbaarheid wordt voor dit deel verwezen naar hoofdstuk 5 van de ruimtelijke onderbouwing.

Hoofdstuk 5 Wijze van bestemmen

Dit bestemmingsplan heeft tot doel het wijzigen van het bestemmingsplan Buitengebied - 2012. De regels van het bestemmingsplan Buitengebied - 2012, GML-bestand NL.IMRO.0222.R07B300A-0003, zijn van toepassing. Hierbij is aangesloten.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Dit plan, Buitengebied - 2012 5e wijziging (Broekstraat 1 Doetinchem) regelt primair de ruimtelijke situatie in het plangebied zoals is overeengekomen met de eigenaren. Daarnaast is het vooral bedoeld om de burger voldoende rechtszekerheid te bieden. Het plan voorziet in één concrete nieuwe ontwikkeling waarvoor een overeenkomst gesloten is.

Hoofdstuk 7 Procedure

7.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan doorloopt de procedure als bedoeld in afdeling 3.2 van de Wet ruimtelijke ordening. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing. Ook is het plan op grond van artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening overlegd met de besturen van waterschap, provincie en Rijk. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van deze procedure en overleggen worden behandeld.

De resultaten van de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden niet toegevoegd aan dit hoofdstuk. Dit maakt onderdeel uit van het collegebesluit omtrent de vaststelling.

7.2 Inspraak

Voor het plan is, overeenkomstig de werkafspraken op basis van de gemeentelijke inspraakverordening, geen inspraak door de gemeente georganiseerd. De initiatiefnemer heeft het plan zelf in de buurt bekend gemaakt.

7.3 Overleg

Bij de voorbereidingen is de ontwikkeling besproken met het waterschap. Deze opmerkingen zijn in de ruimtelijke onderbouwing, Bijlage 1, verwerkt. Het plan is vervolgens akkoord bevonden.

Op basis van provinciale en rijksoverheidsrichtlijnen is vooroverleg met deze instanties niet nodig omdat er geen provinciale- of rijksbelangen in het geding zijn.