direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Opstelspoor station Doetinchem - 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.BtB003-0003

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Omdat er bij het treinstation Doetinchem geen opstelspoor is, brengt de vervoerder van het traject momenteel aan het einde van de dag haar laatste 3 treinen (bestaande uit 5 treinstellen) terug naar het spoorwegemplacement in Arnhem. Dit is een tijdrovende en intensieve bezigheid. De Provincie Gelderland (concessieverlener van het traject) heeft ProRail verzocht om een opstelmogelijkheid bij het station te realiseren aan de zuidzijde van de sporen, waar de vervoerder deze treinstellen aan het einde van de dag en in het weekend kan parkeren. Voor de zuidzijde is gekozen naar overleg tussen de gemeente, provincie en de vervoerders.

Een deel van het opstelspoor is op grond van het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Verheulsweide 2008' niet mogelijk. Om het opstelspoor juridisch-planologisch mogelijk te maken, moet daarom een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld.

Bij het opstellen van bestemmingsplannen voor het grondgebied van de gemeente Doetinchem wordt in principe overal dezelfde plansystematiek gehanteerd. De bestemmingen en regels uit het voorliggende bestemmingsplan sluiten daardoor grotendeels aan op de bestemmingen en regels uit andere bestemmingsplannen. Daarmee wordt de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid van de burgers vergroot.

Het voorliggende bestemmingsplan voldoet aan de normen zoals die zijn vastgelegd in de 'Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012' (SVBP), onderdeel van de RO-standaarden, zoals deze landelijk zijn voorgeschreven.

1.2 Plangebied

Het plangebied ligt aan de zuidzijde van station Doetinchem. Het plangebied omvat een deel van het bestaande spoor met direct aangrenzende gronden ten zuiden van dit spoor. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de C. Missetstraat/Havenstraat en aan de oostzijde globaal door de Terborgeseweg.

Op de navolgende afbeeldingen zijn de globale ligging en begrenzing van het plangebied weergegeven. Voor de exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de verbeelding, horend bij dit bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0001.png"

Afbeelding 1.1: Globale ligging plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0002.png"

Afbeelding 1.2: Globale begrenzing plangebied

1.3 Geldende juridisch-planologische regelingen

Voor het plangebied gelden twee juridisch-planologische regelingen. Voor het zuidoostelijk deel van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Verheulsweide 2008'. Voor het overige deel van het plangebied geldt de beheersverordening 'Bedrijventerreinen Wijnbergen, De Huet, Keppelseweg en Hamburgerbroek - 2013'. De navolgende afbeelding geeft de ligging van het plangebied (in het rood) weer ten opzichte van verbeelding van de vigerende regelingen. De grenzen tussen de plangebieden van de geldende regelingen zijn met een zwarte stippellijn weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0003.png"

Afbeelding 1.3: Ligging plangebied ten opzichte van verbeeldingen van de vigerende regelingen

Op de navolgende afbeelding is een uitsnede van de verbeelding van het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Verheulsweide 2008’ weergegeven. Het plangebied is daarop met een rood kader weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0004.png"

Figuur 1.4: Uitsnede verbeelding bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Verheulsweide 2008’

Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Verheulsweide 2008’ is op 1 oktober 2009 vastgesteld door de gemeenteraad van Doetinchem. Ter plaatse van het plangebied gelden de bestemmingen 'Kantoor' en 'Verkeer'. Binnen deze bestemmingen is het gebruik van de gronden ten behoeve van een opstelspoor niet toegestaan. Om dit gebruik mogelijk te maken op deze gronden is dit bestemmingsplan opgesteld.

Voor de overige gronden binnen het plangebied geldt de beheersverordening 'Bedrijventerreinen Wijnbergen, De Huet, Keppelseweg en Hamburgerbroek - 2013'. Deze beheersverordening is op 27 juni 2013 vastgesteld door de gemeenteraad van Doetinchem. Op de navolgende afbeelding is een uitsnede van de kaart van de beheersverordening weergegeven die het toegestane gebruik aanduidt. Het plangebied is daarop met een rood kader weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0005.png"

Figuur 1.6: Uitsnede functiekaart beheersverordening 'Bedrijventerreinen Wijnbergen, De Huet, Keppelseweg en Hamburgerbroek - 2013'

Op grond van de beheersverordening is de functie 'Verkeer - Railverkeer' op dit deel van het plangebied toegestaan. Het gebruik van de gronden ten behoeve van het opstelspoor is daarmee niet in strijd met de beheersverordening. Om helderheid te verschaffen over de ligging van het opstelspoor is er voor gekozen om het gehele traject van het opstelspoor te vatten in een nieuw bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt het plan beschreven. Hierbij wordt eerst ingegaan op de huidige situatie en het nut en de noodzaak voor het opstelspoor. Vervolgens wordt het ontwerp van het opstelspoor nader toegelicht.

2.2 Huidige situatie

Het plangebied maakt deel uit van de spoorlijn Arnhem - Winterswijk. De beheerder van de spoorlijn is ProRail. Het plangebied omvat een deel van het bestaande spoor met direct aangrenzende gronden over een lengte van 375 meter aan de zuidzijde van het station Doetinchem tussen kilometrering 34.0 en 33.6. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de C. Missetstraat/Havenstraat en aan de oostzijde globaal door de Terborgeseweg.

Het plangebied is momenteel deels al in gebruik ten behoeve van de reeds aanwezige spoorlijn. De gronden ten zuiden hiervan zijn in gebruik als groenstrook, parkeerplaatsen en busstation. Ten zuiden van het plangebied liggen enkele kantoorpanden en braakliggende gronden.

De navolgende afbeeldingen geven een vogelvluchtimpressie van de huidige situatie van het plangebied en haar directe omgeving. Het plangebied is daarop met een geel kader weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0006.png"

Afbeelding 2.1: Vogelvluchtimpressie huidige situatie plangebied, gezien vanuit het westen

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0007.png"

Afbeelding 2.2: Vogelvluchtimpressie huidige situatie plangebied, gezien vanuit het noordwesten

2.3 Nut en noodzaak opstelspoor

Omdat er bij het treinstation Doetinchem geen ruimte is voor een opstelspoor, brengt de vervoerder van het traject Breng momenteel aan het einde van de dag haar laatste 3 treinen (bestaande uit 5 treinstellen) terug naar het spoorwegemplacement in Arnhem. Dit is een tijdrovende en intensieve bezigheid. De Provincie Gelderland (concessieverlener van het traject) heeft ProRail verzocht om een opstelmogelijkheid bij het station te realiseren middels een opstelspoor aan de zuidzijde van de sporen, waar vervoerder Breng deze treinstellen kan parkeren ten behoeve van het overbruggen van de nacht of weekend.

Om het opstelspoor juridisch-planologisch mogelijk te maken is onderhavig bestemmingsplan opgesteld.

2.4 Toekomstige situatie

Het opstelspoor maakt deel uit van een reeks maatregelen rondom het station Doetinchem. Naast de realisatie van het opstelspoor wordt het eilandperron verbreed. Vanwege de toegenomen reizigersaantallen op het station Doetinchem voldoet de breedte van het huidige eilandperron inmiddels niet meer aan de huidige eisen die vanuit de ontwerpnorm worden gesteld. Daarnaast ligt er nog een dood spoor aan de noordzijde van het station dat gesaneerd wordt. Hiermee ontstaat er ruimte voor de gemeente om de stationsomgeving beter aan te laten sluiten op het station en de stationsomgeving te verbeteren. Het station wordt zo een herkenbaar en aantrekkelijk OV-knooppunt met een goede uitstraling. De verbreding van het eilandperron en de sanering van het dode spoor valt buiten de scope van dit bestemmingsplan.

Met dit bestemmingsplan wordt de realisatie van een opstelspoor aan de zuidzijde van station Doetinchem planologisch mogelijk gemaakt. Het is de bedoeling dat op dit spoor aan het eind van de middag 2 treinstellen opgesteld worden. De volgende ochtend worden deze weer vroeg in de dienstregeling ingebracht. Ook is het mogelijk dat treinstellen gedurende een weekend op de locatie worden opgesteld. De activiteiten die hier plaats mogen vinden worden geregeld in de omgevingsvergunning voor het aspect milieu. Het is hierbij aan de vervoerder hoe hij gebruik maakt van het opstelspoor, mits dit voldoet aan de eisen uit de genoemde omgevingsvergunning.

Op de navolgende afbeeldingen is de toekomstige ligging van het opstelspoor met een rode lijn weergegeven. Afbeelding 2.3 is zuidgericht. In Bijlage 1 is een gedetailleerde tekening van de toekomstige inrichting van het plangebied weergegeven.

Tussen kilometrering 33.8 en 33.9 wordt een wissel aangelegd die de doorgaande spoorlijn verbindt met het opstelspoor. Ten westen van de wissel is ruimte voor 2 bakken en ten oosten van de wissel is ruimte voor 3 bakken. De totale lengte van het opstelspoor bedraagt 375 m.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0008.png"

Afbeelding 2.3: Afbeelding ligging opstelspoor

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0009.png"

Afbeelding 2.4: Afbeelding ligging opstelspoor op luchtfoto

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Algemeen

Dit hoofdstuk beschrijft het rijks-, provinciaal- en gemeentelijk beleid. Naast de belangrijkste algemene uitgangspunten worden de specifiek voor dit plangebied geldende uitgangspunten weergegeven. Het beleid is in dit hoofdstuk verwoord en afgewogen en indien noodzakelijk op de verbeelding en in de regels vertaald.

3.2 Rijksbeleid

3.2.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) vastgesteld. Deze structuurvisie geeft een nieuw, integraal kader voor het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid op rijksniveau. Deze actualisatie van het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid was nodig omdat de verschillende beleidsnota's op het gebied van ruimte en mobiliteit gedateerd zijn door nieuwe politieke accenten en veranderende omstandigheden, zoals de economische crisis, klimaatverandering en toenemende regionale verschillen onder invloed van groei, stagnatie en krimp.

In de visie worden ruimtelijke ontwikkelingen en infrastructuur sterker dan voorheen met elkaar verbonden. De structuurvisie vervangt de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040, de Nota Mobiliteit, de MobiliteitsAanpak, de Structuurvisie voor de Snelwegomgeving en de ruimtelijke doelen en uitspraken in de PKB Tweede structuurschema Militaire terreinen, de Agenda Landschap, de Agenda Vitaal Platteland en Pieken in de Delta. De Structuurvisie Nationaal Waterplan blijft in zijn huidige vorm als uitwerking van de SVIR bestaan.

In de structuurvisie schetst het Rijk de ambities voor concurrentiekracht, bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid tot 2040 (lange termijn) en doelen, belangen en opgaven tot 2028 (middellange termijn).

Voor dit bestemmingsplan is het hoofddoel 'Verbeteren en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid' van belang. Op grond van de SVIR maakt de spoorlijn Arnhem - Winterswijk deel uit van het landelijk spoorwegennet.

In het mobiliteitssysteem van Nederland zet het Rijk de gebruiker (zowel reiziger als verlader) centraal. Het Rijk wil samen met de decentrale overheden werken aan een robuust en samenhangend mobiliteitssysteem. Het Rijk wil die robuustheid en samenhang bereiken door op basis van daadwerkelijke vraag de verschillende modaliteiten (weg, openbaar vervoer, vaarwegen) ieder voor zich te versterken en beter met elkaar te verknopen (inzet op ketenmobiliteit en multimodale knopen). Daarbij wordt ook de samenhang met ruimtelijke ontwikkelingen versterkt. De deur-tot-deurbereikbaarheid staat centraal. Het Rijk richt zich niet alleen op meer infrastructuur ofwel capaciteitsvergroting maar ook op beïnvloeding van de vraag naar mobiliteit.

Voor het verbeteren van de bereikbaarheid zet het Rijk in op een beleidsmix van slim investeren, innoveren en instandhouden. Met slim investeren worden knelpunten aangepakt waar de meeste economische waarde kan worden gegenereerd. Innovatie wordt ingezet om het mobiliteitssysteem beter te benutten. Instandhouden van de netwerken door goed beheer en onderhoud is het fundament voor het robuuste en samenhangende netwerk.

Om een leefbare omgeving te waarborgen, om te gaan met de afname van fossiele brandstoffen en CO2- reductie te bereiken is een verdere transitie naar duurzame mobiliteit nodig.

Een robuust hoofdnet van wegen, spoorwegen en vaarwegen rondom en tussen de belangrijkste stedelijke regio's inclusief de achterlandverbindingen (nationaal belang 5)

Het Rijk prioriteert de investeringen uit het Infrastructuurfonds (2021-2028) voor het versterken van de bereikbaarheidskwaliteit in stedelijke regio's rond mainports, brainport en greenports en hun achterlandverbindingen.

De investeringen moeten 'slim' gedaan worden: over de modaliteiten heen en niet alleen op basis van verkeerskundige principes, maar ook kijkend naar de gebruiker en het ruimtelijk-economisch functioneren van de regio's en Nederland als geheel.

Op de weg wordt doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer zoveel mogelijk gescheiden. Dat komt de doorstroming ten goede. Op de hoofdverbindingen buiten de Randstad waar congestie een structureel probleem is, wordt 2x3 rijstroken de standaard. In de Randstad is de standaard 2x4 rijstroken. Bij de inpassing van infrastructuur waarborgt het Rijk de wettelijke eisen (bijvoorbeeld op het gebied van geluid). Om de uitbreidingen in het mobiliteitssysteem conform de gestelde ambitie mogelijk te maken zonder onnodig hoge kosten, legt het Rijk in het Barro en de bijbehorende ministeriële regeling reserveringsgebieden vast voor (mogelijk) nog te realiseren rijksinfrastructuur.

Op het spoor kunnen reizigers vanaf 2020 spoorboekloos reizen tussen de belangrijkste bestemmingen. Op de drukste trajecten gaan 6 intercity's en 6 sprinters per uur rijden. De infrastructuur van het spoor wordt minder complex gemaakt. Daardoor neemt de betrouwbaarheid toe.

Betere benutting van de capaciteit van het bestaande mobiliteitssysteem (nationaal belang 6)

Naast de op veel plaatsen noodzakelijke investeringen in het mobiliteitssysteem ziet het Rijk goede mogelijkheden om de capaciteit van het bestaande hoofdnet met innovatieve maatregelen te vergroten en op die manier tot betrouwbare reistijden te komen op de wegen, vaarwegen en spoorwegen. Het Rijk lanceert een programma Beter benutten, waarin tal van maatregelen zijn opgenomen. Voorbeelden zijn het ruimer openstellen van spitsstroken en de introductie van intelligente transportsystemen, afspraken met werkgevers om het woon-werkverkeer terug te dringen en uitbreiding van het aantal fietsstallingen bij stations. De te nemen maatregelen zijn door Rijk, decentrale overheden en bedrijfsleven gezamenlijk in acht regio's uitgewerkt in gebiedspakketten. Deze leiden nog voor 2015 tot merkbare resultaten voor de gebruiker. In de pakketten worden afspraken gemaakt tussen de partners over te realiseren doelstellingen.

Het Rijk wil samen met decentrale overheden het openbaar vervoersysteem vanuit de behoefte van de reiziger inrichten, zodat verschillende systemen van openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro) en het voor- en natransport beter op elkaar aansluiten. Goed toegankelijke en integrale real-time reisinformatie is hierbij noodzakelijk. Het Rijk is verantwoordelijk om samen met decentrale overheden en marktpartijen sterke multimodale knooppunten te stimuleren door bijvoorbeeld het bijdragen aan nieuwe en het opwaarderen van bestaande Park+Ride-locaties, het uitbouwen van HSL-stations en het verder verbeteren van logistieke knooppunten.

Het instandhouden van het hoofdnet van wegen, spoorwegen en vaarwegen om het functioneren van het mobiliteitssysteem te waarborgen (nationaal belang 7)

De Nederlandse infrastructuur van wegen, spoorwegen en vaarwegen wordt, internationaal vergeleken, zeer zwaar belast. De afhankelijkheid van het functioneren van deze infrastructuur is groot. Goed beheer en onderhoud van de bestaande rijksinfrastructuur is daarmee een basisvoorwaarde voor een robuust mobiliteitssysteem en een florerende Nederlandse economie. Het gaat dan bijvoorbeeld om vervanging of renovatie van infrastructuur en het minder complex maken van de dienstregeling en hoofdspoorweginfrastructuur, zodat de betrouwbaarheid wordt vergroot.

Toets plan

Met de aanleg van het opstelspoor zijn geen nationale belangen gemoeid. Indirect draagt het opstelspoor wel bij aan het hoofddoel 'Verbeteren en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid' uit de SVIR.

3.2.2 Besluit algemene regels ruimtelijke ordening

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte bepaalt dat voor een beperkt aantal onderwerpen de bevoegdheid om algemene regels te stellen zou moeten worden ingezet. Het gaat om de volgende nationale belangen: Rijksvaarwegen, Project Mainportontwikkeling Rotterdam, Kustfundament, Grote rivieren, Waddenzee en waddengebied, Defensie, Ecologische hoofdstructuur, Erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde, Hoofdwegen en hoofdspoorwegen, Elektriciteitsvoorziening, Buisleidingen van nationaal belang voor vervoer van gevaarlijke stoffen, Primaire waterkeringen buiten het kustfundament en IJsselmeergebied (uitbreidingsruimte).

De SVIR bepaalt welke kaderstellende uitspraken zodanig zijn geformuleerd dat deze bedoeld zijn om beperkingen te stellen aan de ruimtelijke besluitvormingsmogelijkheden op lokaal niveau. Ten aanzien daarvan is een borging door middel van normstelling, gebaseerd op de Wro, gewenst. Die uitspraken onderscheiden zich in die zin dat van de provincies en de gemeenten wordt gevraagd om de inhoud daarvan te laten doorwerken in de ruimtelijke besluitvorming. Zij zijn dus concreet normstellend bedoeld en worden geacht direct of indirect, d.w.z. door tussenkomst van de provincie, door te werken tot op het niveau van de lokale besluitvorming, zoals de vaststelling van bestemmingsplannen.

Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) bevestigt in juridische zin die kaderstellende uitspraken. Slechts daar waar een directe doorwerking niet mogelijk is, bij de Ecologische Hoofdstructuur en bij de Erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde, is gekozen voor indirecte doorwerking via provinciaal medebewind. Voor deze onderwerpen voorziet het besluit ook niet in de (definitieve) begrenzing. Ten aanzien van deze begrenzing is bepaald dat de provincies die grenzen (nader) bepalen.

Een deel van het Barro is gebaseerd op eerdere pkb's en beleidsnota's die in de SVIR zijn herbevestigd. Deze onderdelen zijn op 30 december 2011 in werking getreden. Het betreft de volgende onderdelen:

  • project Mainportontwikkeling Rotterdam;
  • kustfundament;
  • grote rivieren;
  • Waddenzee en waddengebied;
  • defensie, en
  • erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde.

Op 28 augustus 2012 is het besluit aangevuld met voorschriften voor de andere beleidskaders uit de SVIR, het Nationaal Waterplan en het Derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:

  • rijksvaarwegen;
  • hoofdwegen en hoofdspoorwegen;
  • elektriciteitsvoorziening;
  • buisleidingen van nationaal belang voor vervoer van gevaarlijke stoffen;
  • ecologische hoofdstructuur (EHS);
  • primaire waterkeringen buiten het kustfundament, en
  • IJsselmeergebied (uitbreidingsruimte).

De regels betreffende de Erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde kunnen pas in werking treden, zodra de hiervoor bedoelde Spoedwet Wro in werking treedt (afhankelijk van de parlementaire behandeling).

Voor dit bestemmingsplan zijn de regels met betrekking tot de hoofdspoorwegen van belang. Langs sommige hoofdwegen of delen daarvan zijn in Nederland reserveringsgebieden aangewezen ten behoeve van mogelijke toekomstige verbredingen. Tevens regelt het Barro reserveringsgebieden voor nieuw aan te leggen hoofdwegen of hoofdspoorwegen. Ook wordt de mogelijkheid geregeld voor reserveringen voor een nieuwe verbinding.

Langs de spoorlijn Arnhem-Winterswijk zijn zulke reserveringsgebieden niet aangewezen.

Toets plan

De regels uit het Barro zijn niet van invloed op dit bestemmingsplan.

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie Gelderland vervangt het Streekplan en enkele andere structuurvisies. De Omgevingsvisie richt zich formeel op de komende tien jaar, maar wil ook een doorkijk bieden aan Gelderland op een langere termijn. Veel maatschappelijke vraagstukken zijn zo complex dat alleen een gezamenlijke inzet succesvol kan zijn. In de omgevingsvisie zijn de opgaven voor Gelderland daarom in nauwe samenwerking met partners uitgedacht. Daarbij kijken de provincie en partners vanuit een integraal en internationaal perspectief naar Gelderland. Met deze bestuurlijke strategie kunnen voor Gelderland toekomstbestendige keuzes gemaakt worden.


De provincie heeft in de Omgevingsvisie twee doelen gedefinieerd. Het zijn doelen die de rol en kerntaken van de provincie als middenbestuur benadrukken.

    • 1. Een duurzame economische structuurversterking.
      Een gezonde economie met een aantrekkelijk vestigingsklimaat vraagt om sterke steden en een vitaal landelijk gebied met voldoende werkgelegenheid. Het streven is om de concurrentiekracht van Gelderland te vergroten door het duurzaam versterken van de ruimtelijk-economische structuur. De komende jaren zullen minder in het teken staan van denken in termen van 'groei' en meer in termen van 'beheer en ontwikkeling van het bestaande'.
    • 2. Het borgen van de kwaliteit en veiligheid van onze leefomgeving.
      Dit doel betekent vooral:
      • ontwikkelen met kwaliteit, recht doen aan de ruimtelijke, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de plek; uitgaan van doelen, niet van regels,
      • zorg dragen voor een compact en hoogwaardig stelsel van onderling ver-bonden natuurgebieden en behoud en versterking van de kwaliteit van het landschap,
      • een robuust en toekomstbestendig water- en bodemsysteem voor alle gebruiksfuncties; bij droogte, hitte en waterovervloed,
      • een gezonde en veilige leefomgeving.


Om deze doelen in beleid te vertalen, hanteert de provincie drie aandachtsgebieden: Dynamisch, Mooi en Divers Gelderland. Ontwikkelingen in Gelderland wil de provincie benaderen vanuit elk van deze drie perspectieven, die elkaar aanvullen:

  • Dynamisch: de (ruimtelijk-economische) ontwikkelingen en de geleiding daarvan op provinciaal niveau.
  • Mooi: de Gelderse kwaliteiten die bescherming nodig hebben en ruimte voor behoud door ontwikkeling.
  • Divers: het herkennen van de regionale verschillen in maatschappelijke vraagstukken en opgaven en het koesteren van de regionale identiteiten.


Mobiliteit
Ten aanzien van mobiliteit streeft de provincie, samen met haar partners, naar een duurzame mobiliteit: een systeem dat een sterke economie ondersteunt, de welvaart versterkt, de sociale integratie stimuleert en rekening houdt met de kwaliteit van de leefomgeving. Voor de Achterhoek zijn de volgende voor dit bestemmingsplan relevante doelen geformuleerd:

  • investeren in de bereikbaarheid van Doetinchem;
  • toegankelijk houden van de voorzieningen in de Achterhoek door fysieke en digitale bereikbaarheid;
  • de stedelijke netwerken in de directe omgeving (Arnhem-Nijmegen, Apeldoorn-Zutphen-Deventer, Twente en Duitsland) verbinden;
  • verbeteringen agenderen in de netwerken van gemeenten en het Rijk, bijvoorbeeld de doortrekking van de A15, kwaliteit van het spoor (met name Arnhem-Doetinchem-Winterswijk) en de vrije kruising van het spoor in Arnhem-Oost;
  • de verbindingen in en naar de steden zien als dragend netwerk van regionaal openbaar vervoer en het ondersteunen van aanvullend openbaar vervoer voor het behoud van de basismobiliteit buiten het stedelijk gebied. Het gaat daarbij om de bereikbaarheid van lokale voorzieningen en de participatiemogelijkheden van burgers;
  • samenwerken met andere partijen op mobiliteitsthema's. Bijvoorbeeld voor gedragsonderwerpen, verkeersveiligheid, verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement, fiets en aanvullend openbaar vervoer.

Toets plan

Indirect draagt de aanleg van het opstelspoor bij aan een duurzaam mobiliteitsysteem. De provincie is de concessieverlener van het traject. De provincie heeft ProRail verzocht om het opstelspoor bij station Doetinchem te realiseren.

3.3.2 Omgevingsverordening

De provincie beschikt over verschillende instrumenten waarmee zij haar ambities realiseert. De verordening wordt ingezet voor die onderwerpen waarvoor de provincie eraan hecht dat de doorwerking van het beleid van de Omgevingsvisie juridisch gewaarborgd is. De verordening voorziet ten opzichte van de Omgevingsvisie niet in nieuw beleid en is daarmee dus beleidsneutraal. De inzet van de verordening als juridisch instrument om de doorwerking van het provinciaal beleid af te dwingen is beperkt tot die onderdelen van het beleid waarvoor de inzet van algemene regels noodzakelijk is om provinciale belangen veilig te stellen of om uitvoering te geven aan wettelijke verplichtingen.

De Omgevingsverordening richt zich net zo breed als de Omgevingsvisie op de fysieke leefomgeving in de Provincie Gelderland. Dit betekent dat vrijwel alle regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving opgenomen zijn in de Omgevingsverordening. Het gaat hierbij om regels op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, water, mobiliteit en bodem. De verwachting is dat de Omgevingsverordening op termijn alle regels zal gaan bevatten die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving.

Toets plan

In de verordening zijn geen onderwerpen opgenomen die van belang zijn voor dit bestemmingsplan.

3.4 Regionaal beleid

3.4.1 Regionale Structuurvisie Achterhoek 2012

Op 26 april 2012 heeft de gemeenteraad van Doetinchem de Regionale Structuurvisie Achterhoek 2012 vastgesteld. Dit is een actualisatie van de Regionale structuurvisie uit 2004.

Als basis voor ruimtelijk beleid zijn er een aantal speerpunten voor de regio benoemd. Dat zijn:

  • omgaan met de krimp;
  • externe relaties;
  • veranderingen in het landelijk gebied;
  • overstap naar duurzame energie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0010.jpg"

Figuur 3.1: Visiekaart Achterhoek

Op de Visiekaart Achterhoek is het bestaande spoor tussen Arnhem en Winterswijk. Het speerpunt vanuit de regio is om het spoor tussen Arnhem en Doetinchem te verdubbelen. Bereikbaarheid van, en in de regio, is van groot belang.

Toets plan

Indirect draagt de aanleg van het opstelspoor bij aan een betere bereikbaarheid van de regio Achterhoek. Het plan is daarmee in overeenstemming met de regionale structuurvisie Achterhoek.

3.4.2 Waterbeheerplan 2010-2015

In het Waterbeheerplan 2010-2015 zijn door het Waterschap Rijn en IJssel opgestelde uitgangspunten voor water-, waterkeringen- en waterwegbeheer vastgelegd. Kernbegrippen zijn schoon, levend en functioneel water. Het waterschap streeft samen met gemeenten naar een vorm van duurzaam stedelijk waterbeheer en verbetering van de waterkwaliteit, door afkoppelen van schoon regenwater, het minimaliseren van de verontreiniging van oppervlaktewater en waterbodem en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Met betrekking tot de chemische en ecologische waterkwaliteit van oppervlaktewater wordt gewerkt aan nadere invulling van doelstellingen en maatregelen op basis van de normstelling uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Toets plan

Voor het plangebied Opstelspoor station Doetinchem - 2014, staan in het beheersplan geen specifieke doelstellingen beschreven. De ontwikkeling sluit aan op de doelstellingen zoals aangegeven in het plan. In paragraaf 4.11 wordt nader op het aspect water ingegaan.

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Structuurvisie Doetinchem 2035

Op 26 september 2013 heeft de gemeenteraad van Doetinchem de Structuurvisie Doetinchem 2035 vastgesteld. De structuurvisie schetst een beeld van de huidige ruimtelijke situatie en gaat zowel in op de kwaliteiten als op onderdelen waar verbeteringen denkbaar zijn. Er worden ruimtelijke kaders geschetst waarbinnen de gemeente Doetinchem de komende jaren wil werken. Door de juiste investeringen, kan Doetinchem de komende jaren een steeds belangrijkere rol vervullen als centrumgemeente. Als gevolg van de bevolkingsontwikkeling zullen omliggende dorpen steeds vaker gebruik maken van de Doetinchemse voorzieningen. Door het grote verzorgingsgebied moet de kwaliteit van deze voorzieningen op peil zijn.

In de structuurvisie is het project Stationsomgeving Doetinchem opgenomen. Dit project behelst de herinrichting van de omgeving van het NS-station. Het is de bedoeling dat de koppeling tussen trein- en busstation verbeterd wordt. De gemeente werkt stedenbouwkundige randvoorwaarden uit voor het openbaar vervoer museum en een aangrenzend terrein. De gemeente is trekker van het project dat samen met de provincie, NS Poort en ProRail, wordt uitgevoerd.

Aangegeven wordt dat de komst van twee spoorvervoerders op hetzelfde tracé en het verzoek om een opstelspoor voor het parkeren van een trein belangrijke ontwikkelingen zijn. Vanuit de gebiedsvisie voor deze omgeving zou een zuidelijk opstelspoor de voorkeur hebben.

Toets plan

De aanleg van het opstelspoor maakt deel uit van een reeks maatregelen voor de verbetering van de situatie rondom het station Doetinchem. De aanleg van het opstelspoor draagt hier indirect aan bij. De aanleg van het opstelspoor wordt genoemd als een belangrijke ontwikkeling. Het opstelspoor wordt overeenkomstig de wens van de gemeente ten zuiden van het huidige spoor gerealiseerd.

3.5.2 Groenstructuurplan Doetinchem

Het Groenstructuurplan Doetinchem (1992) heeft als doel richting te geven aan de gewenste opbouw en ontwikkeling van het groen in de stad. De hoofddoelstelling van het groenbeleid is het in stand houden en realiseren van groenvoorzieningen die bijdragen aan het welzijn van de inwoners van de gemeente. De waarde van het groen wordt bepaald door de kwaliteit – gevormd door de structurerende betekenis, de functionele betekenis en beplantings- en onderhoudstechnische aspecten – en de kwantiteit (aantal vierkante meters per inwoner).

Toets plan

Voor het bestemmingsplan Opstelspoor station Doetinchem - 2014 zijn in het groenstructuurplan geen concrete ontwikkelingen opgenomen. Het bestemmingsplan past binnen de uitgangspunten van het beleid.

3.5.3 Mobiliteitsplan

Op 12 juli 2007 heeft de gemeenteraad het mobiliteitsplan vastgesteld. Het Mobiliteitsplan schetst vanuit ruimtelijk-economisch-perspectief de opgaven voor het mobiliteitsbeleid op korte en middellange termijn. Aan de hand van een analyse van ontwikkelingen en knelpunten zijn vervolgens de concrete problemen en oplossingsrichtingen geformuleerd. Dit leidt tot een integraal pakket van bereikbaarheidsmaatregelen gericht op de auto, het openbaar vervoer, het langzame verkeer en een visie op de wegen en fietsstructuur. Parkeerbeleid is daarvan integraal onderdeel. Vervolgens wordt aangegeven hoe randvoorwaarden van leefbaarheid en veiligheid worden gewaarborgd. In het Mobiliteitsplan is ook aandacht voor de financiële consequenties en mogelijkheden en de wijze waarop de mobiliteit duurzaam wordt gemonitord.

In het Mobiliteitsplan worden 5 probleemclusters onderscheiden. Deze probleemclusters hebben geen betrekking op dit bestemmingsplan. In het mobiliteitsplan wordt in de probleemverkenning wel aangegeven dat het verbeteren van de perronsituatie al jaren de wens is van de gemeente Doetinchem. Het middenperron is uit veiligheidsoogpunt te smal.

Toets plan

De aanleg van het opstelspoor maakt deel uit van een reeks maatregelen voor de verbetering van de situatie rondom het station Doetinchem. De aanleg van het opstelspoor draagt hier indirect aan bij.

3.5.4 Nota Cultuurhistorie: Doetinchem, Cultuurhistorierijk!

In de nota cultuurhistorie, Doetinchem Cultuurhistorierijk, d.d. 25 september 2008, worden voorwaarden en kansen geschetst die het mogelijk maken om de Doetinchemse cultuurhistorie te behouden, te beheren en te ontwikkelen. De nota gaat in op de cultuurhistorische opgave voor de komende 10 jaar.

De cultuurhistorie moet weer op een positieve manier in beeld komen. Een aantal speerpunten daarbij zijn:

  • Besef van en waardering voor het cultuurhistorisch erfgoed;
  • Kennisvermeerdering over het cultuurhistorisch erfgoed;
  • Visualisatie en exposure van het cultuurhistorisch erfgoed;
  • Stimulering wisselwerking tussen cultuurhistorisch erfgoed, moderne stedenbouw en landschapsontwikkeling.

De gemeente Doetinchem kent verschillende historische identiteiten, zoals landschap, wonen en werken, et cetera, welke de komende jaren een leidraad moeten vormen voor het cultuurhistorisch beleid. Daarnaast moet het cultuurhistorisch beleid zoveel mogelijk aansluiten op bestaande wetgeving.

Binnen de gemeente Doetinchem wordt gewerkt aan een inhaalslag op het gebied van informatie en kennis over de cultuurhistorie. Iedere ruimtelijke ontwikkeling moet benut worden om de kennisleemte verder aan te vullen. Daarnaast moet de reeds beschikbare kennis benut worden als belangrijk ingrediënt en inspiratiebron bij de betreffende ontwikkeling.

De gemeente heeft inmiddels veel informatie beschikbaar over de archeologie, de naoorlogse wijken, het industrieel erfgoed, het centrum van Doetinchem, het landelijk gebied en enkele kleinere onderzoeksitems. Uit alle onderzoeken zijn aanbevelingen naar voren gekomen voor behoud en ontwikkeling van bepaalde panden of structuren, onder en boven de grond.

Voor sommige panden heeft dat een bescherming opgeleverd als gemeentelijk monument. Voor anderen loopt die procedure of volgt die nog. Daarnaast zijn er panden die net niet in aanmerking komen voor de monumentale status, maar wel bescherming verdienen tegen sloop. Dit gebeurt of door de aanwijzing als beeldbepalend pand of karakteristieke boerderij, als voortvloeisel uit de Erfgoedverordening. Of door de bescherming met en regeling in het bestemmingsplan. Zo krijgen de te beschermen waarden een status.

Dan resteren de cultuurhistorische waarden, die als inspiratiebron of sturend ingrediënt kunnen fungeren bij een ontwikkeling. In de lijn van de structuurvisie “Doetinchem: Cultuurhistorierijk!” is het noodzakelijk dat in ieder bestemmingsplan of ruimtelijke onderbouwing wordt aangetoond met welk onderzoek er is gewerkt. Waar nodig is dit verder onderbouwd met een aanvullend onderzoek. Uit de ruimtelijke onderbouwing moet blijken hoe de resultaten hebben bijgedragen of deel hebben uitgemaakt van de ontwikkeling.

Toets plan

In paragraaf 4.12 wordt nader ingegaan op het aspect cultuurhistorie binnen het plangebied. Hieruit blijkt dat het aspect cultuurhistorie geen belemmering oplevert voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

3.5.5 Waterplan Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft samen met het waterschap Rijn en IJssel het Waterplan Doetinchem opgesteld. In dit beleidsdocument is de integrale omgang met water in stedelijk en landelijk gebied aangegeven ter ondersteuning van het streven te komen tot veerkrachtige watersystemen en het scheiden van vuil- en schoonwaterstromen als principe.

Het Waterplan Doetinchem bundelt op lokaal niveau het inzicht in de huidige situatie en geeft in de streefbeelden en ambities aan hoe duurzaamheids- en gidsprincipes van integraal waterbeheer in plannen vertaald kunnen worden. Hierin zijn belangen van ruimtelijke ordening, milieu, natuur en toerisme meegewogen.

Het waterplan is door de gemeente in samenwerking met waterschap, waterbedrijf, vertegenwoordigers van natuur en milieubelangen, inwoners en bedrijfsleven tot stand gekomen. In het waterplan zijn Rijksbeleid, provinciaal beleid en het beleid van het waterschap als fundamentele elementen opgenomen. Het Waterplan uit 2003 en het Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 vormen samen de basis voor de omgang met water in het algemeen en het rioleringsstelsel in het bijzonder.

Met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het stedelijk gebied zijn de volgende gidsprincipes voor integraal waterbeheer van belang:

  • Het toepassen van de drietrapsstrategie: vasthouden, bergen en afvoeren;
  • Water van schoon naar minder schoon laten stromen (geen afwenteling);
  • Met water de identiteit van een plek zichtbaar maken;
  • Een goede communicatie opzetten (intern en extern);
  • Water als mede-ordenend principe toepassen bij ruimtelijke plannen;
  • Samenwerken en afstemmen;
  • Balans in watersysteem en waterketen.

Door het toepassen van deze principes wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een robuust, veerkrachtig en gezond watersysteem binnen de gemeentegrenzen, gecombineerd met een aantrekkelijke woonomgeving met optimale belevings- en gebruiksmogelijkheden van het water. Er is een goede samenwerking en afstemming tussen alle bij het waterbeheer betrokken partijen, en er vindt geen bestuurlijke, financiële of ruimtelijke afwenteling plaats. Dit is het algemene streefbeeld voor 2030.

Toets plan

In het waterplan Doetinchem wordt het algemene streefbeeld per functie en thema nader uitgewerkt. in paragraaf 4.11 wordt nader op het aspect water ingegaan. Dit bestemmingsplan sluit aan op het gestelde in het waterplan.

Hoofdstuk 4 Haalbaarheid

4.1 Algemeen

Dit hoofdstuk geeft de randvoorwaarden van de milieukundige aspecten en overige aspecten waarmee rekening gehouden moet worden bij het bouwen en bij de inrichting en het beheer van het plangebied. Deze aspecten kunnen beperkingen opleggen aan het gebruik van bepaalde locaties.

4.2 Milieueffectrapportage

4.2.1 Algemeen

Vanaf 1987 is het in Nederland wettelijk verplicht om voor bepaalde activiteiten die nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben, de zogenoemde procedure voor de milieueffectrapportage, kortweg de m.e.r.- procedure, te doorlopen. In het Besluit m.e.r. bijlage C en D staat een opsomming van activiteiten die mogelijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Indien de activiteit (kolom 1) de genoemde drempelwaarde (kolom 2) overschrijdt, geldt voor de in kolom 3 en/of 4 genoemde plannen en/of besluiten de m.e.r.-(beoordelings)plicht.

Het onderscheid tussen de twee bijlagen is dat in bijlage C er direct sprake is van een m.e.r.-plicht voor besluiten met een omvang boven de drempelwaarden en besluiten onder de drempelwaarden zijn niet m.e.r.-plichtig. Onderdeel D geeft aan of er voor besluiten beoordeeld moet worden of er m.e.r. noodzakelijk is. Voor besluiten met een omvang boven de drempelwaarden moet een m.e.r.-beoordeling worden uitgevoerd en voor besluiten met een omvang onder de drempelwaarden een zogenaamde vormvrije m.e.r.-beoordeling. Pas na het uitvoeren van een (vormvrije) m.e.r-beoordeling is duidelijk of er een MER moet worden opgesteld.

4.2.2 Afweging noodzaak milieueffectrapportage

Dit bestemmingsplan ziet toe op de aanleg van een opstelspoor. Deze activiteit wordt genoemd in bijlage D van het besluit m.e.r. : D 2.2.: “aanleg, wijziging of uitbreiding van een tramrails, boven- en ondergrondse spoorwegen, zweefspoor en dergelijke bijzondere constructies”.

Voor gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op de aanleg van een nieuwe trambaan, boven- of ondergrondse spoorweg, zweefspoor of andere bijzondere constructie die:

  • over een lengte van 500 meter of meer;
  • op een afstand van 25 meter of meer is gelegen van de grens van de voor tram- of spoorwegdoeleinden aangewezen bestemming;
  • voor zover deze is gelegen in een gevoelig gebied;

is een m.e.r.-beoordeling noodzakelijk.

Voor onderhavig initiatief geldt dat de aanleg van het opstelspoor korter is dan 500 m (namelijk 375 m) en binnen 25 meter is gelegen van de grens van de voor tram- of spoorwegdoeleinden aangewezen bestemming. Daarnaast ligt het plangebied niet in een gevoelig gebied.

Om die reden is een m.e.r.-beoordeling niet noodzakelijk. Er moet echter wel een vormvrije m.e.r.-beoordeling plaats vinden. Dit houdt in dat de mogelijke effecten van de realisatie van het opstelspoor op het milieu worden afgewogen.

4.2.3 Vormvrije m.e.r.-beoordeling

De vormvrije m.e.r.-beoordeling is gebaseerd op de toetsing van het initiatief aan de relevante omgevingsaspecten in de paragrafen 4.3 en 4.14. Hieruit blijkt dat gezien de aard en omvang, de plaats en de potentiële effecten van de aanleg van het opstelspoor er geen nadelige effecten op het milieu zijn te verwachten. Dit bestemmingsplan ziet toe op de aanleg van een opstelspoor. Het aantal vervoersbewegingen of doorgaande sporen neemt niet toe. Het aantal verkeersbewegingen neemt juist af, omdat aan het eind van de dag de laatste treinstellen niet terug naar Arnhem hoeven worden gebracht.

In de navolgende paragrafen wordt nader ingegaan op de toetsing van het plan aan de milieuaspecten. Hieruit blijkt eveneens dat er geen negatieve effecten op het milieu zijn te verwachten als gevolg van de ontwikkeling.

4.2.4 Conclusie

De uitvoering van het bestemmingsplan zorgt niet voor negatieve effecten op het milieu.

4.3 Bodem

4.3.1 Algemeen

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) verplicht om, in het kader van 'een goede ruimtelijke ordening', aan te tonen dat de bodem- en grondwaterkwaltiteit ter plaatse van het plangebied geschikt zijn voor het boogde gebruik.

4.3.2 Toetsing

Door Anteagroup is in november 2014 een verkennend bodem- en asbestonderzoek uitgevoerd ter plaatse van het plangebied1 (zie bijlage 2). De conclusies uit dit onderzoek zijn hierna weergegeven.

Grond

Tijdens het onderzoek zijn in de bovengrond maximaal licht verhoogde gehalten aan zink, cadmium, lood, kobalt, PAK en PCB aangetoond. In de ondergrond zijn geen van de onderzochte parameters in een verhoogd gehalte aangetoond. De aangetoonde verschrijdingen hebben een relatie met de zintuiglijk waargenomen puin, ballast en kolengruis bijmengingen. Op basis van de resultaten blijkt dat twee eerder aangetoonde sterke verontreinigingen met zink en PAK in 2003 niet zijn gelegen ter plaatse van het toekomstige opstelspoor.

Op basis van de indicatieve toetsing van de analyseresultaten aan het Besluit bodemkwaliteit is in de bovengrond deels sprake van een overschrijding van de achtergrondwaarde. Deze grond is deels als 'Wonen' en deels als 'Industrie' geclassificeerd. De ondergrond voldoet aan de achtergrondwaarde en is als 'Altijd toepasbaar' geclassificeerd.

Grondwater

In het grondwater zijn maximaal licht verhoogde concentraties aan nikkel, molybdeen en barium aangetoond.

Halfverharding en puinhoudende monsters

Op het maaiveld, in de grond en het puin zijn geen asbestverdachte plaatmaterialen aangetoond. In de geanalyseerde puinhoudende monsters is geen asbest aangetoond boven de detectielimiet. Het aangetroffen puin is derhalve niet meer asbestverdacht.

Toetsing hypothese

De vooraf opgestelde hypothese ‘onverdachte locatie’ wordt verworpen, vanwege de licht verhoogde gehalten in grond en grondwater. De onderzoeksresultaten geven geen aanleiding tot het uitvoeren van vervolgonderzoek, omdat de gemeten concentraties kleiner zijn dan de betreffende interventiewaarde. De resultaten vormen geen milieuhygiënische belemmering voor de realisatie van het toekomstig opstelspoor. Voornoemde conclusies zijn gebaseerd op het vooronderzoek, de zintuiglijke waarnemingen en analyseresultaten van het onderzoek.

4.3.3 Conclusie

Het aspect bodem vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.4 Bedrijven en milieuzonering

4.4.1 Algemeen

Indien door middel van een plan nieuwe, gevoelige functies of milieuhinderveroorzakende functies mogelijk worden gemaakt, moet worden aangetoond dat een goed leefmilieu binnen en buiten het plangebied mogelijk is.

Wat betreft de aanbevolen richtafstanden tussen bedrijvigheid en gevoelige functies is de VNG publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering'2 als leidraad voor milieuzonering gebruikt. In de VNG-publicatie zijn richtafstanden voor diverse omgevings- en gebiedstypen opgenomen. Het gaat onder andere om de volgende omgevings- en gebiedstypen: 'rustige woonwijk', 'rustig buitengebied' en 'gemengd gebied'. In een rustige woonwijk en een rustig buitengebied komen vrijwel geen andere functies dan de woonfunctie voor. Gemengde gebieden betreffen gebieden die langs hoofdinfrastructuur liggen en/of gebieden met matige tot sterke functiemenging. In een dergelijk gebied komen direct naast woningen andere functies voor, zoals winkels, maatschappelijke voorzieningen, horeca en kleine bedrijven. Voor gemengde gebieden kunnen de aanbevolen richtafstanden met één stap worden verminderd. De afstand wordt gemeten vanaf de grens van de locatie van de bedrijfsmatige activiteit tot aan de gevel van nieuwe of bestaande gevoelige functies.

4.4.2 Toetsing

Het plangebied maakt gezien de omliggende functies deel uit van een 'gemengd gebied'.

Het opstelspoor betreft geen doorgaande spoorlijn, maar heeft als doel om treinen na het einde van de dienstregeling te kunnen parkeren. De ontwikkeling is daarom niet getoetst aan de Wet geluidhinder of de geldende geluidproductieplafonds, maar wordt beschouwd als een inrichting. Op basis van de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' kan een opstelspoor worden gecategoriseerd als 'rangeerterreinen, overslagstations (zonder rangeerheuvel)'. De VNG-brochure geeft de volgende minimaal aanbevolen richtafstanden aan voor deze functie:

Type inrichting   Geur   Stof   Geluid   Gevaar  
rangeerterreinen, overslagstations (zonder rangeerheuvel)   30
 
30   300   300  

Omdat plangebied een gemengd gebied betreft kunnen de afstanden met één stap worden verminderd van 30 m tot 10 m en van 300 m tot 200 m.

Geur en stof

De VNG-brochure geeft slechts richtafstanden voor de milieuaspecten. Binnen 10 m ligt een kantoor, dit is een gevoelige functie. De VNG-brochure geeft slechts richtafstanden voor de milieuaspecten. Er is sprake van een opstelspoor en geen groot rangeerterrein voor goederentreinen. Ook is geen sprake van gevaarlijke stoffen en wordt er niet getankt op het opstelspoor. Om die reden zijn er geen negatieve gevolgen voor het plan voor wat betreft de aspecten geur en stof.

Gevaar

Binnen 200 m liggen gevoelige functies in de vorm van woningen en kantoren. In paragraaf 4.8 wordt geconcludeerd dat het aspect gevaar geen belemmering vormt voor de ontwikkeling.

Geluid

Voor geluid geldt dat er onderzoek moet worden verricht naar de daadwerkelijke geluidsbelasting van het emplacement op de omliggende geluidsgevoelige functies.

Door Peutz is een onderzoek uitgevoerd naar het optredende geluid in de omgeving ten gevolge van het spoorwegemplacement Doetinchem3 (zie bijlage 3). Op het emplacement wordt een nieuw opstelspoor gerealiseerd, dat vanaf het zuidelijke spoor via twee wissels kan worden bereikt. Op het opstelspoor zullen dieselaangedreven reizigerstreinen worden opgesteld. Deze treinen worden aan een depotvoeding aangesloten, zodat voor het warmhouden van de treinen de dieselmotoren niet hoeven te draaien. Doel van het onderzoek is de optredende langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus te toetsen aan de richtlijnen van de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening. Met betrekking tot de optredende maximale geluidniveaus wordt getoetst aan de circulaire Beoordelingswijze piekgeluiden voor spoorwegemplacementen.

In het onderzoek zijn twee scenario's berekend. In eerste instantie zijn de langtijdgemiddelde geluidsbelastingen4 zonder geluidsreducerende maatregel in de vorm van de toepassing van frictieverbeteraar (een soort smeerolie) en in het tweede scenario is deze geluidsreducerende maatregel wel meegenomen in de berekening.

In de situatie zonder toepassing van frictieverbeteraar voor de wisselpassages bedraagt het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (LAr,LT) op de omliggende geluidsgevoelige objecten ten hoogste 59 en 58 dB(A) in respectievelijk de dag- en avondperiode (nacht blijft buiten beschouwing voor school). Hiermee worden de richtwaarden van 50 en 45 dB(A) met 9 en 13 dB(A) in de respectievelijk de dag- en avondperiode overschreden.

Na toepassing van frictieverbeteraar bij wisselpassages bedraagt het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (LAr,LT) nog ten hoogste 50 en 49 dB(A) in respectievelijk de dag- en avondperiode. Hiermee wordt in de dagperiode voldaan aan de richtwaarde van 50 dB(A). In de avondperiode wordt de richtwaarde van 45 dB(A) nog met 4 dB(A) overschreden.

Op het emplacement worden geluidreducerende maatregelen toegepast in de vorm van depotvoeding en de toepassing van frictieverbeteraar. Deze maatregelen worden geborgd in de omgevingsvergunning voor het aspect milieu. Verdergaande maatregelen zijn als niet realistisch te beschouwen. Om deze reden kan aan het bevoegd gezag voorgesteld worden om voor drie posities een geluidgrenswaarde toe te passen die hoger is dan de richtwaarde.

In het kader van het bestemmingsplan 'Verheulsweide - Vredesteinterrein 2010', waar de bestemming 'maatschappelijk' voor het eerst mogelijk is gemaakt, zijn reeds hogere waarden verleend in relatie tot railverkeer (hogere waarde voor Lden van 63 tot 64 dB) en industrielawaai van het industrieterrein Verheulsweide (hogere waarde van 55 dB(A)-etmaalwaarde). Op basis van deze hogere waarden dient de geluidwering van de gevel van een geluidgevoelige bestemming minimaal 30 dB te bedragen. Bij een waarde op de gevel van 49 dB(A) in de avondperiode ten gevolge van het emplacement zal het binnenniveau dan ten hoogste circa 19 dB(A) bedragen. Deze waarde voldoet ruimschoots aan de algemeen aanvaarde waarde voor het binnenniveau van 30 dB(A) in de avondperiode. Het emplacement vormt hiermee geen belemmering voor de realisatie van een mogelijk schoolgebouw op deze locatie.

Zie voor meer informatie de bijlage die bij dit bestemmingsplan is toegevoegd.

4.4.3 Conclusie

Het aspect bedrijven en milieuzonering vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.5 Spoorwegverkeerslawaai

4.5.1 Algemeen

De mate waarin het geluid veroorzaakt door het (spoor)wegverkeer of gezoneerde industrieterreinen het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Voor wegverkeer stelt de wet dat in principe de geluidsbelasting op geluidsgevoelige functies de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet mag overschrijden. Voor spoorwegverkeer mag de voorkeursgrenswaarde van 55 dB niet worden overschreden. In het geval van industrielawaai geldt een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Indien nieuwe geluidsgevoelige functies worden toegestaan, stelt de Wgh de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar geluidsbelasting op een bepaalde afstand van geluidsgevoelige functies. Voor doorgaand treinverkeer geldt de Wet milieubeheer (hoofdstuk 9), hierdoor moeten doorgaande treinen voldoen aan de geluidproductieplafonds.

4.5.2 Toetsing

Met het plan worden geen nieuwe geluidgevoelige objecten of spoorwegen mogelijk gemaakt. Een akoestisch onderzoek naar spoorwegverkeerslawaai is daarom niet noodzakelijk.

Het opstelspoor betreft geen doorgaande spoorlijn, maar gaat deel uitmaken van het emplacement Doetinchem. Het emplacement Doetinchem is een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer. Het emplacement is echter geen gezoneerde inrichting (gezoneerd industrieterrein), waardoor toetsing aan de Wet geluidhinder niet noodzakelijk is. Voor een toetsing van het aspect geluid in het kader van industrielawaai wordt verwezen naar paragraaf 4.4.2.

Met de realisatie van het opstelspoor worden geen doorgaande treinen toegevoegd. Derhalve hoeft niet getoetst te worden aan de geluidproductieplafonds.

4.5.3 Conclusie

Het aspect akoestiek vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.6 Trillingshinder

4.6.1 Algemeen

In Nederland bestaat tot op heden geen wet voor het voorkomen van hinder door trillingen, zoals die wel bestaat voor geluidhinder (Wet geluidhinder). Dit betekent niet dat bij het opstellen van ruimtelijke plannen het aspect trillingen geen aandachtspunt is in de afwegingen. De beoordeling van het aspect trillingen vindt zijn grondslag in artikel 3.1 Wet ruimtelijke ordening, waarin de zorg voor een goede ruimtelijke ordening is voorgeschreven.

4.6.2 Toetsing

ProRail hanteert als beoordelingskader voor emplacementen, voor hinder voor personen als gevolg van trillingen, de richtlijn B van de SBR (Stichting Bouwresearch), maar voert niet voor elk emplacement afzonderlijk een trillingsonderzoek uit. Uit interne onderzoeken met heel zwaar materieel is namelijk gebleken dat de vergunningplichtige processen op emplacementen trillingsniveaus veroorzaken die (ver) onder de streefwaarden voor hinder blijven. Hinder heeft vrijwel altijd betrekking op het 'doorgaande treinverkeer' (vanwege hogere snelheden). Voor het emplacement Doetinchem, waar met relatief licht materieel gereden wordt, is daarom redelijkerwijs te verwachten dat er geen overschrijding van de streefwaarden plaats zal vinden.

Wanneer er in de toekomstige situatie toch klachten bestaan die verband houden met trillingshinder als gevolg van één van bovenstaande installaties/processen stelt ProRail wel een nader onderzoek in. Mocht hieruit blijken dat de streefwaarden conform SBR-richtlijn B overschreden worden dan inventariseert ProRail welke maatregelen eventueel getroffen kunnen worden om in de aangevraagde situatie de trillingshinder zoveel mogelijk te beperken.

4.6.3 Conclusie

Het aspect trillingshinder vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.7 Lucht

4.7.1 Algemeen

De Wet luchtkwaliteit (verankerd in de Wet milieubeheer, hoofdstuk 5, titel 5.2) is een implementatie van diverse Europese richtlijnen omtrent luchtkwaliteit waarin onder andere grenswaarden voor vervuilende stoffen in de buitenlucht zijn vastgesteld ter bescherming van mens en milieu. In Nederland zijn stikstofdioxide (NO2) en zwevende deeltjes als PM10 (fijn stof) de maatgevende stoffen waar de concentratieniveaus het dichtst bij de grenswaarden liggen. Overschrijdingen van de grenswaarden komen, uitzonderlijke situaties daargelaten, bij andere stoffen niet voor.

Hoewel de luchtkwaliteit de afgelopen jaren flink is verbeterd kan Nederland niet voldoen aan de luchtkwaliteitseisen die in 2010 van kracht zijn geworden. De EU heeft Nederland derogatie (uitstel) verleend op grond van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dit betreft een gemeenschappelijke aanpak van het Rijk en diverse regio's om samen te werken aan een schonere lucht waarbij ruimte wordt geboden aan noodzakelijke ruimtelijke ontwikkelingen. Plannen die in betekenende mate bijdragen aan luchtverontreiniging worden opgenomen in een gebiedsgericht programma van het NSL. Het maatregelenpakket in het NSL is hiermee in evenwicht en zodanig dat op termijn de luchtkwaliteit in heel Nederland onder de grenswaarden ligt. Plannen die 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan luchtverontreiniging hoeven niet langer individueel getoetst te worden aan de Europese grenswaarden aangezien deze niet leiden tot een significante verslechtering van de luchtkwaliteit. Deze grens is in de AMvB NIBM gelegd bij 3% van de grenswaarde van een stof: Voor NO2 en PM10 betekent dit dat aannemelijk moeten worden gemaakt dat het project tot maximaal 1,2 øg/m³ verslechtering leidt. Voor een aantal functies (o.a. woningen, kantoren, tuin- en akkerbouw) is dit gekwantificeerd in de ministeriële regeling NIBM.

Uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening wordt afgewogen of het aanvaardbaar is het project op deze plaats te realiseren. Hierbij kan de blootstelling aan luchtverontreiniging een rol spelen, ook als het project 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de luchtverontreiniging. Er is sprake van een significante blootstellingsduur als de verblijfsduur die gemiddeld bij de functie te verwachten is een aanzienlijk deel van de dag betreft. Volgens de toelichting op de Regeling Beoordeling luchtkwaliteit is dit onder andere het geval bij een woning, school of sportterrein.

4.7.2 Toetsing

De aanleg van het opstelspoor leidt niet tot een toename in het aantal treinbewegingen in en om het plangebied, maar biedt ruimte om 's nachts treinstellen te parkeren. Deze ontwikkeling draagt niet bij aan de luchtverontreiniging. De luchtverontreiniging zal zelfs afnemen omdat het aantal verkeersbewegingen wordt verminderd. Toetsing aan de grenswaarden is daarom niet noodzakelijk.

Er is geen sprake van een significante blootstellingsduur ter plaatse van het plangebied. Toetsing aan de grenswaarden is derhalve niet noodzakelijk.

4.7.3 Conclusie

Het aspect luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.8 Externe veiligheid

4.8.1 Algemeen

Het aspect externe veiligheid betreft het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Deze gevaarlijke stoffen kennen twee verschillende bronnen. Dit zijn de stationaire bronnen (bijvoorbeeld een chemische fabriek of lpg-vulpunt) en de mobiele bronnen (bijvoorbeeld route gevaarlijke stoffen of buisleidingen). Er wordt bij externe veiligheid onderscheid gemaakt in plaatsgebonden risico en groepsrisico. Het plaatsgebonden risico is de kans op een dodelijk ongeval binnen een bepaald gebied. Het groepsrisico heeft een oriënterende waarde en voor het plaatsgebonden risico geldt een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten.

Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico mag in principe nergens groter zijn dan 1 op 1 miljoen (ofwel 10-6). Dit is de kans dat een denkbeeldig persoon, die zich een jaar lang permanent op de betreffende plek bevindt (de plek waarvoor het risico is uitgerekend), dodelijk verongelukt door een ongeval. Elke ruimtelijke ontwikkeling wordt getoetst aan het plaatsgebonden risico van 10-6 als grenswaarde.

Groepsrisico

Het groepsrisico geeft de kans aan dat in één keer een groep mensen die zich in de omgeving van een risicosituatie bevindt, dodelijk door een ongeval wordt getroffen. Groepsrisico legt een relatie tussen de kans op een ramp en het aantal mogelijke slachtoffers. Bij groepsrisico is het dan ook niet een contour die bepalend is, maar het aantal mensen dat zich gedurende een bepaalde periode binnen de effectafstand van een risicovolle activiteit ophoudt. Welke kans nog acceptabel geacht wordt, is afhankelijk van de omvang van de ramp. Een ongeval met 100 doden leidt tot meer ontwrichting, leed en emoties, dan een ongeval met 10 dodelijke slachtoffers. Aan de kans op een ramp met 100 doden wordt dan ook een grens gesteld, die een factor honderd lager ligt dan voor een ramp met 10 doden. In het Bevi, Bevb en het Bevt wordt verder een verantwoordingsplicht (door de overheid) voor het groepsrisico rond inrichtingen (Bevi), hogedrukaardgasleidingen (Bevb) en transportrouten (Bevt - Basisnet) wettelijk geregeld. De verantwoording houdt in dat wordt aangegeven of risico's acceptabel zijn en welke maatregelen worden genomen om de risico's te verkleinen.

4.8.2 Toetsing

Met de voorgenomen ontwikkeling worden eveneens geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten gerealiseerd. Overigens bevinden zich in de huidige situatie ook geen (beperkt) kwetsbare objecten binnen het plangebied.

Inrichtingen

In de directe omgeving van het nieuwe opstelspoor is papierfabriek Doetinchem gelegen. Dit is een complexe inrichting, waar een hogedruk aardgasleiding naar toe loopt welke wordt gebruikt voor de warmtekracht koppeling. Op het preceel van de papierfabriek is hiertoe een gasdruk meet en regelstation gerealiseerd. Binnen het bedrijf zijn chemicaliën aanwezig ten behoeve van de papierindustrie. Binnen het bedrijf bevinden zich een PGS 15 kluis met een inhoud van meer dan 10 ton. In deze kluis zijn geen stoffen aanwezig welke brandbaar zijn en Br, Chloor, Jodium of stikstof bevatten in combinatie met brandgevaar waardoor deze kluizen niet op de risicokaart worden weergegeven of een risicocontour buiten de inrichtingsgrens opleveren.

Aan de Wijnbergseweg 39 te Doetinchem, ligt LPG tankstation Th. Wenting. De contouren van dit tankstation raken het plangebied niet. In de navolgende afbeelding is het plangebied voor het opstelspoor te zien. De paarse contouren geven de invloedsgebieden weer van het lpg tankstation. Zoals zichtbaar is in de afbeelding vallen de paarse contouren niet over het plangebied voor het opstelspoor.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0011.png"

contouren lpg tankstation

Verder bevinden zich in de directe omgeving van de locatie geen Bevi-bedrijven. Ook vanuit het Activiteitenbesluit, het Vuurwerkbesluit, het Besluit ruimte en de Circulaire ontplofbare stoffen voor civiel gebruik krijgt deze locatie niet te maken met veiligheidsafstanden.

Buisleidingen

In de directe omgeving van stationslocatie bevinden zich geen hogedruk aardgasleidingen. De dichtstbijzijnde leiding bevindt zicht bij de papierfabriek Doetinchem aan de zijde van de Rivierstraat. De 1% letaliteitcontour van deze leiding bevindt zich ver buiten het plangebied.

 

Transport over spoor, weg en water

In het kader van dit plan is het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt) en het Basisnet geraadpleegd. Op wegen in de omgeving is het aantal transporten met gevaarlijke stoffen zodanig gering, dat de PR-contouren van 10-6 per jaar binnen de rijbaan, spoorlijn en vaarweg liggen en het groepsrisico verwaarloosbaar klein is. Voor de spoorlijn Arnhem – Winterswijk geldt dat hierover geen transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Dit neemt niet weg dat in incidentele gevallen deze spoorlijn hiervoor gebruikt mag worden.

4.8.3 Conclusie

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.9 Niet Gesprongen Explosieven (NGE)

4.9.1 Algemeen

In de Tweede Wereldoorlog hebben in Nederland oorlogshandelingen plaatsgevonden. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat er in en om het plangebied nog Niet Gesprongen Explosieven (NGE) in de (water)bodem aanwezig zijn.

4.9.2 Toetsing

Door Bombs Away is in april 2014 een aanvullend vooronderzoek conventionele explosieven uitgevoerd5 (zie Bijlage 4). In dit onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit eerder uitgevoerd vooronderzoek.

Uit het vooronderzoek blijkt dat het plangebied en haar omgeving betrokken is geweest bij oorlogshandelingen. Uit het vooronderzoek komt naar voren dat het gehele onderzoeksgebied verdacht is op afwerp- en raketmunitie (afgeworpen en verschoten/afgevuurd). Tevens kunnen er in het gehele onderzoeksgebied ook nog geallieerde munitie van boordwapens (klein kaliber munitie en geschutgranaten 20 mm) aangetroffen worden. Daarnaast kunnen in een gedeelte van het onderzoeksgebied gedumpte/achtergebleven Duitse geschutmunitie (tot en met 8,8 cm), klein kaliber munitie, hand- en geweergranaten, munitie voor granaatwerpers en munitietoebehoren aangetroffen worden. Bij het opstellen van het onderzoek zijn er geen sonderingen/boringen bekend van het onderzoeksgebied. Hierdoor kan de verticale afbakening van de verdachte gebieden niet worden vastgesteld.


Op basis van luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse periode is vastgesteld dat er diverse ontwikkelingen hebben plaatsgevonden sinds 1945 binnen de grenzen van het onderzoeksgebied Stationsomgeving Doetinchem. Hierbij is de bodem geroerd geweest. Het is echter niet bekend welke grondroerende werkzaamheden hebben plaatsgevonden alsmede tot welke dieptes de bodem geroerd is geweest.

Op basis van de resultaten van het aanvullend vooronderzoek wordt geadviseerd om een projectgebonden risicoanalyse uit te laten voeren voor de verdachte gebieden waar (grond)werkzaamheden zullen plaatsvinden waarbij het vooronderzoek als basis zullen
dienen. Een andere mogelijkheid is om detectiewerkzaamheden uit te laten voeren.

Zorgvuldig nader onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven zal plaatsvinden tijdens of kort voor de uitvoering van het project, wanneer er daadwerkelijk in de bodem gegraven gaat worden. Omdat het thema NGE een uitvoeringsaspect is en voor de haalbaarheid van het bestemmingsplan niet relevant is, wordt in deze toelichting hierop niet verder ingegaan.

4.9.3 Conclusie

Het aspect Niet Gesprongen Explosieven vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.10 Flora en fauna

4.10.1 Algemeen

Bij ruimtelijke ontwikkelingen moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om het plangebied. Voordat ontwikkelingen mogen plaatsvinden, dient eerst een onderzoek uitgevoerd te worden in het kader van de Natuurbeschermingswet (gebiedsbescherming), de Flora- en faunawet (soortenbescherming) en eventuele andere betrokken natuurregelgeving zoals de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

4.10.2 Toetsing

Vanwege het voorgaande is door Ekoza in mei 2013 een quick scan flora en fauna uitgevoerd6 (zie bijlage Bijlage 5). De conclusies uit dit onderzoek worden hierna behandeld.

Gebiedsbescherming

Er zijn geen negatieve effecten, dan wel significant negatieve effecten te verwachten van de ontwikkeling op de nabij gelegen Natura 2000-gebieden (afstand tot plangebied bedraagt 12 km). Een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet is niet nodig.

Het plangebied ligt niet binnen het Gelders Natuurnetwerk (voorheen EHS). Het beleid van het Gelders Natuurwerk kent geen externe werking zoals de Natura 2000-gebieden. De ingreep kan op basis van het Gelders Natuurnetwerk-beleid plaatsvinden.


Soortenbescherming

De Flora- en faunawet is gericht op het duurzaam in stand houden van soorten in hun
natuurlijk leefgebied. Vooral de instandhouding van verblijfplaatsen is hiervoor van belang en in mindere mate ook de instandhouding van het leefgebied. Te allen tijde dient men de zorgplicht in acht te nemen. Deze zorgplicht houdt in dat nadelige gevolgen voor flora en fauna zoveel mogelijk moet worden voorkomen. De zorgplicht geldt voor iedereen en voor alle planten en dieren, beschermd of niet. Bij beschermde planten of dieren geldt de zorgplicht ook als er een ontheffing of vrijstelling is verleend.


Voor alle tabel 1 soorten die in het plangebied voor kunnen komen geldt een algehele vrijstelling voor het overtreden van enkele verbodsbepalingen en wanneer sprake is van bestendig beheer en onderhoud en bestendig gebruik of van werkzaamheden in het kader van ruimtelijke inrichting of ontwikkeling.


Grondgebonden zoogdieren

Beschermde soorten van tabel 2 en 3 worden in het plangebied niet verwacht. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig.


Vleermuizen

Verblijfplaatsen van vleermuizen worden in het plangebied niet verwacht. Er zijn geen essentiële vliegroutes aanwezig. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig.

Vogels

Er staan enkele bomen in het plangebied die mogelijk gekapt moeten worden. Vogels vallen onder hetzelfde beschermingsregime als de tabel 3 van de Flora- en faunawet en mogen in de broedtijd niet verstoord worden. Hiervoor is geen ontheffing mogelijk. De Flora- en faunawet kent geen standaardperiode voor het broedseizoen. Dit omdat het broedseizoen van soort tot soort en van jaar tot jaar kan verschillen. Globaal kan voor het broedseizoen de periode van 15 maart tot 15 juli worden aangehouden. De bomen dienen buiten het broedseizoen gekapt te worden, als dit niet mogelijk is zullen de bomen voor het kappen gecontroleerd moeten worden op aanwezige nesten.

Reptielen, amfibieën en vissen

Er zullen geen werkzaamheden aan sloten plaatsvinden, daarom zullen er geen negatieve effecten optreden voor vissen. Zwaarder beschermde amfibieën en reptielen worden in het plangebied niet verwacht wegens gebrek aan geschikt habitat. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig.


Flora

Beschermde planten zijn in het plangebied niet waargenomen. De werkzaamheden zullen geen negatieve effecten hebben op beschermde planten. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig.


Ongewervelden

Beschermde soorten ongewervelden worden niet verwacht. De ingreep heeft geen negatief effect op ongewervelden. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig.

4.10.3 Conclusie

Het aspect flora en fauna vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.11 Water

4.11.1 Watertoets

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt “Anders omgaan met water” vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het gebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast en waterkwaliteit. Deze toets is opgenomen in subparagraaf 4.11.4.

4.11.2 Waterplan

In paragraaf 3.5.5 is het Waterplan Doetinchem behandeld. Het beleid dat daarin is verwoord is vertaald in deze waterparagraaf.

4.11.3 Watersysteem

Bestaande situatie in het plangebied

In de bestaande situatie is het plangebied deels ingericht als groenstrook (ter plaatse van de aan te leggen opstelspoor) en deels als spoor en ballastbed (deel van het bestaande spoor dat is meegenomen in het plangebied).

Binnen het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater of waterkeringen. Daarnaast bevindt het plangebied zich niet in een grondwaterbeschermingsgebied.

Toekomstige situatie in het plangebied

In het plangebied wordt een opstelspoor aangelegd. Hierdoor is er sprake van een toename van verharding in de vorm van een ballastbed. Deze verharding kan echter als halfdoorlatend worden beschouwd, waardoor water snel in de bodem kan intrekken.

In het plan zullen geen andere verhardingsoppervlakken worden gecreëerd. Er behoeft dan ook geen extra hemelwater te worden afgevoerd. Derhalve blijft voor de watertoets de functie van het bestaande watersysteemsituatie onveranderd.

Met het plan is geen sprake van negatieve gevolgen voor de waterhuishouding ter plaatse.

4.11.4 Watertoets

Het onderzoeksgebied ligt in het beheersgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. Waterschap Rijn en IJssel heeft een watertoetstabel ontwikkeld waarmee met een aantal vragen in beeld te brengen is welke wateraspecten relevant zijn en met welke intensiteit het watertoetsproces doorlopen dient te worden. De vragen zijn gericht op de locatie van de ruimtelijke ontwikkeling en welke veranderingen er mogelijk worden gemaakt.

De intensiteit van het watertoetsproces is afhankelijk van de antwoorden op de vragen. Als erop een categorie 2 vraag een 'ja' is geantwoord, is een uitgebreide watertoets noodzakelijk. Is er op geen van de categorie 2 vragen een 'ja' geantwoord, dan kan een verkorte watertoets doorlopen worden. Als er alleen met 'nee' is geantwoord, dan is het RO-plan waterhuishoudkundig niet van belang en hoeft er geen wateradvies bij het waterschap gevraagd te worden.

Navolgend is de watertoetstabel opgenomen. De relevante waterthema's voor de ontwikkeling worden door middel van de watertoetstabel geselecteerd en vervolgens beschreven (wanneer de toetsvraag met 'ja' is beantwoord).

Thema   Toetsvraag   Relevant   Intensiteit#  
Veiligheid
 
1. Ligt in of binnen 20 meter vanaf het plangebied een waterkering? (primaire waterkering, regionale waterkering of kade)
2. Ligt het plangebied in een waterbergingsgebied of winterbed van een rivier?  


Nee

Nee  


2

2  
Riolering en Afvalwaterketen   1. Is de toename van het afvalwater (DWA) groter dan 1m3/uur?
2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van het waterschap?  

Nee
Nee

Nee  

2
1

1  
Wateroverlast (oppervlakte-water)
 
1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 2500 m2?
2. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 500 m2?
3. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
4. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  

Nee

Nee

Nee

Nee  

2

1

1

1  
Oppervlakte-
waterkwaliteit  
1. Wordt vanuit het plangebied (hemel)water op oppervlaktewater geloosd?  
Nee  

1  
Grondwater-
overlast  
1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
2. Is in het plangebied sprake van kwel?
3. Beoogt het plan dempen van perceelsloten of andere wateren?  

Nee
Nee

Nee  

1
1

1  
Grondwater-
kwaliteit  
1. Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?  
Nee  

1  
Inrichting en beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  

Nee
Nee  

1
2  
Volksgezondheid
 
1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  

Nee



Nee  

1



1  
Natte natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ?
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Bevindt het plangebied zich in beschermingszones voor natte natuur?
4. Bevindt het plangebied zich in een Natura 2000-gebied?  

Ja
Nee

Nee
Nee  

2
2

1
1  
Verdroging   1. Bevindt het plangebied zich in een TOP-gebied?   Nee   1  
Recreatie   1. Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?  

Nee  


2  
Cultuurhistorie   1. Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?  
Nee  

1  

Natte natuur

Het plangebied ligt nabij de Oude IJssel, deze waterloop is aangewezen als natte ecologische verbindingszone. De inrichting of realisatie van wateren met een EVZ-functie mag met de voorgenomen ontwikkeling niet worden geschaad of belemmerd. Daarnaast mogen nieuwe ontwikkelingen geen negatieve invloed hebben op de natte natuur.

Gezien de afstand van het plangebied tot de Oude IJssel (100 m) en de aard van de ontwikkeling (aanleg van een opstelspoor) zijn er geen negatieve gevolgen voor deze natte ecologische verbindingszone.

4.11.5 Conclusie

Het aspect water vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.12 Cultuurhistorie

4.12.1 Algemeen

Op grond van artikel 3.1.6, tweede lid, onderdeel a van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) moeten, naast de in de grond aanwezige of te verwachten monumenten ook cultuurhistorische waarden worden meegewogen bij het vaststellen van ruimtelijke plannen. Ook in het kader van de structuurvisie “Doetinchem: Cultuurhistorierijk!” is het noodzakelijk dat in ieder bestemmingsplan of ruimtelijke onderbouwing aandacht wordt besteed aan dit aspect. Om die reden is een korte analyse verricht van de geschiedenis van de omgeving van het plangebied en de mogelijk aanwezige cultuurhistorische waarden. Vervolgens is bekeken wat de gevolgen van het bestemmingsplan op de aanwezige cultuurhistorie zijn.

4.12.2 Historie

De eerste schriftelijke vermelding van Doetinchem, dateert voor zover bekend uit 838. De stad wordt dan in een oorkonde van de Bisschop van Utrecht genoemd als 'villa Duetinghem'. De gemeenschap van Doetinchem krijgt rond 1180 toestemming om een stadsmuur te bouwen en werkt hier generaties lang aan met als resultaat een dikke stadsmuur met vier poorten, een binnengracht, een wal en een brede buitengracht. Werken die voor een belangrijk deel in het Rampjaar 1672 worden vernield. De Grutpoort blijft tot 1862 staan, maar moet dan wijken omdat de doorgang te smal is voor het toenemende verkeer.

Doetinchem krijgt in 1236 stadsrechten en neemt sindsdien een bescheiden positie in als marktplaats, stad van de ambachten en kern van het agrarisch gebied. De stad Doetinchem wordt tijdens de middeleeuwen vele malen getroffen door stadsbranden waardoor zowel bebouwing als archieven verloren gaan. In de Tweede Wereldoorlog verdwijnt er opnieuw veel bebouwing in het centrum en in de periode daarna wordt bij deels vernielde panden voor sloop gekozen in plaats van voor restauratie. Heel veel karakteristieke panden verdwijnen daardoor definitief. De Catharinakerk is één van de uitzonderingen. Deze werd voor een belangrijk deel gerestaureerd, maar ook aangepast aan eisen van de tijd.

Het aantal historische objecten is beperkt. Doetinchem heeft wel zijn middeleeuwse centrumstructuur behouden, dankzij een zorgvuldige opbouw in de periode na de Tweede Wereldoorlog. De karakteristieke centrumstructuur, het is ei is nog herkenbaar en de oude centraal georiënteerde veldwegen worden nog gebruikt.

Doetinchem heeft zijn eerste stadsuitbreidingen gekregen op de hoge drogere delen aan de Noordzijde van de Oude IJssel. Het duurde tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw voordat men het aandurfde in het natte Zuiden.

In de navolgende afbeelding is een uitsnede van de topografische militaire kaart uit 1890 opgenomen. Op deze afbeelding is de spoorlijn en het station van Doetinchem te zien evenals de vroegere loop van de Oude IJssel en de lintbebouwing aan de Terborgseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0012.png"

Afbeelding 4.1: Uitsnede topografische militaire kaart uit 1890 (Bron: watwaswaar.nl)

4.12.3 Gevolgen cultuurhistorische waarden

Als gevolg van de uitvoering van dit bestemmingsplan wordt een opstelspoor gerealiseerd. Dit opstelspoor heeft geen gevolgen voor het historische ligging van het spoor, deze wordt niet gewijzigd. In en om het plangebied bevinden zich geen monumenten of karakteristieke bebouwing die gesloopt worden. Het bestemmingsplan heeft gezien de afstand tot de bestaande bebouwing bovendien geen gevolgen voor de buiten het plangebied gelegen monumenten en karakteristieke objecten. Het aspect cultuurhistorie vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan.

4.12.4 Archeologisch erfgoed

Met de ondertekening van het Verdrag van Valletta (Malta) in 1992 is in Nederland de beleidsmatige zorg voor het archeologisch bodemarchief aanzienlijk toegenomen. In het verdrag staat: Archeologische waarden dienen als onvervangbaar onderdeel van het culturele erfgoed te worden meegenomen en te worden ontzien bij de ontwikkeling en besluitvorming van ruimtelijke plannen.

Met het in werking treden van de Wet op de archeologische monumentenzorg in september 2007 is het verdrag wettelijk verankerd en is de Monumentenwet 1988 herzien. Het belangrijkste doel van deze wet is het behoud van het archeologisch erfgoed ter plekke. Het is verplicht om in het proces van ruimtelijke ordening tijdig rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden en een afweging te maken. Vroegtijdig onderzoek maakt ruimte voor de overweging om archeologievriendelijke alternatieven toe te passen. Wie dan ondanks de aanwezigheid van archeologische waarden toch de grond in wil, moet archeologisch (voor)onderzoek doen en de kosten daarvan op zich nemen. Ook als het onderzoek uiteindelijk tot een opgraving leidt.

Het archeologiebeleid van de gemeente Doetinchem is er op gericht om het bodemarchief zoveel mogelijk te ontzien. Indien dat niet mogelijk is, wordt voorafgaande aan de bodemverstoring archeologisch onderzoek verricht. De wijze van onderzoek wordt bepaald op basis van de vast te stellen archeologische waarden en de aard en omvang van de bodemingrepen. De archeologische (in bredere zin: cultuurhistorische) kennis die hierbij wordt vergaard, levert informatie op die ook als inspiratiebron kan dienen voor het ontwerp van een gebouw of bij het inrichten van de openbare ruimte. Zo kan het 'verhaal van de plek' ook door toekomstige generaties nog worden gelezen.

Het zal duidelijk zijn dat een betere bescherming van het bodemarchief en vooral ook het tijdig meewegen van de archeologische belangen vraagt om een zo goed mogelijk inzicht in de verwachte ligging, verspreiding en aard van het bodemarchief. In haar rol van bevoegd gezag kan de gemeente van initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen vragen aan te geven wat de effecten van de voorgenomen bodemingrepen zullen zijn op de eventueel aanwezige archeologische waarden. Om deze reden heeft de gemeente Doetinchem (mede als uitvoering van de nota cultuurhistorie) een archeologische beleidskaart laten opstellen waarop de archeologische vindplaatsen en verwachtingszones zijn aangegeven. Afhankelijk van de (verwachtings)waarde in een (deel)gebied zal het beschermingsregime meer of minder streng zijn. De archeologische beleidskaarten zijn samen met de erfgoedverordening op 18 november 2010 door de gemeenteraad van Doetinchem vastgesteld.

De navolgende afbeelding geeft een uitsnede van de gemeentelijke archeologische beleidskaart weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.BtB003-0003_0013.png"

Afbeelding 4.2 uitsnede gemeentelijke archeologische beleidskaart

De gemeentelijke archeologische beleidskaart geeft aan dat het plangebied een lage archeologische verwachtingswaarde heeft voor aantreffen van archeologische vondsten.

Voor gronden met een lage archeologische verwachtingswaarde hanteert de gemeente Doetinchem de norm dat bij ingrepen groter dan 2.500 m2 én dieper dan 30 cm, inventariserend archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

In dit plan wordt een opstelspoor aangelegd. De ingrepen als gevolg hiervan zullen kleiner zijn dan 100 m2 .  Daarom is archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.

4.12.5 Archeologisch onderzoek

Aangezien er op de locatie in het verleden reeds onderzoek is gedaan wordt ook dit onderzoek meegewogen in de afweging of archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in 2008 in het kader van het Masterplan De Schil voor verschillende onderzoekslocaties, waaronder het plangebied, archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd7 (zie bijlage Bijlage 6). Hieruit kwam naar voren dat de bodem van het plangebied voor het grootste gedeelte reeds verstoord is, dat er sprake is van opgespoten zand en dat aanwijzingen ontbreken voor de aanwezigheid van mogelijk belangrijke archeologische resten. Daarom is er geen vervolgonderzoek noodzakelijk.

4.12.6 Selectiebesluit bevoegd gezag

De regioarcheoloog heeft aangegeven in te stemmen met de conclusie dat archeologisch vervolgonderzoek niet noodzakelijk is. De gronden zijn daarmee vrijgegeven voor het uitvoeren van de voorgenomen werkzaamheden.

4.12.7 Conclusie

Het aspect cultuurhistorie vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.13 Verkeer en parkeren

4.13.1 Algemeen

Bij ruimtelijke plannen moet worden aangetoond dat de ontwikkeling geen negatieve gevolgen heeft voor de verkeer- en parkeersituatie ter plaatse.

4.13.2 Toetsing

Verkeer

Omdat het opstelspoor wordt aangelegd zal het aantal treinbewegingen van en naar het plangebied afnemen. Het plan heeft geen negatieve gevolgen voor de verdere verkeersafwikkeling.

Parkeren

In dit plan is geen sprake van ontwikkelingen met een parkeerbehoefte.

4.13.3 Conclusie

De aspecten verkeer en parkeren vormen geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.14 Kabels en leidingen

4.14.1 Algemeen

Bij ruimtelijke plannen dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van ondergrondse planologisch relevante leidingen.

4.14.2 Toetsing

In en om het plangebied zijn geen kabels en leidingen gelegen, die een juridisch- planologische bescherming genieten. Het plangebied valt niet samen met een zakelijk rechtstrook of een toetsingszone van een leiding, lijn of straalverbinding - gemeten uit het hart van een kabel, leiding of verbinding.

In het kader van de voorbereiding van het project is een KLIC-melding verricht. Met de relevante kabel- en leidingbeheerders worden nadere afspraken gemaakt indien een verlegging noodzakelijk is.

4.14.3 Conclusie

De aspecten kabels en leidingen vormen geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

Hoofdstuk 5 Wijze van bestemmen

5.1 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan is een ontwikkelingsplan, waarbij flexibiliteit wenselijk is. Voor een deel is dat mogelijk met de in het plan opgenomen afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Daarmee kunnen reeds voorziene maar ook onvoorziene ontwikkelingen planologisch worden geregeld zoals uitbreidingen van gebouwen en functies. Het plan is daarom opgezet als een globaal bestemmingsplan. Op hoofdlijnen is duidelijk waarvoor gronden en gebouwen mogen worden gebruikt en wat er aan bebouwing wordt toegestaan. Dit biedt voldoende rechtszekerheid voor de burger.

5.2 Toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk I: Inleidende regels;
  • hoofdstuk II: Bestemmingsregels;
  • hoofdstuk III: Algemene regels;
  • hoofdstuk IV: Overgangs- en slotregels.
5.2.1 Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).

5.2.2 Bestemmingsregels

In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is, overeenkomstig de RO-Standaarden 2012 waaronder de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (2012), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving: een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • de bouwregels: deze bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen;
  • afwijken van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijken van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden;
  • wijzigingsbevoegdheid.

Verkeer - Railverkeer

Het opstelspoor en de omliggende gronden, waaronder een deel van het bestaande spoor is bestemd als 'Verkeer - Railverkeer. Deze bestemming is bedoeld voor spoorwegen, waaronder ook opstelsporen worden verstaan. Binnen de bestemming zijn ook kruisend wegverkeer, waterlopen, waterberging en waterinfiltratievoorzieningen, geluidswerende voorzieningen, groen en nutsvoorzieningen mogelijk.

Binnen de bestemming zijn gebouwen van maximaal 100 m2 en maximaal 4 m hoog toegestaan. De oppervlakte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde (zoals overkappingen) mag maximaal 20 m2 bedragen.

De maximaal toegestane oppervlakte voor gebouwen binnen deze bestemming wijkt af van de standaard toegestane oppervlakte binnen de bestemming Verkeer - Railverkeer (standaard 20 m2). De maximale toegestane oppervlakte van 100 m2 is opgenomen omdat binnen deze bestemming een relaishuis en een trafohuis zijn gesitueerd.

5.2.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. De algemene regels bestaan onder meer uit afwijking- en wijzigingsbepalingen.

De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking van de bouw- en gebruiksregels.

5.2.4 Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.

De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

6.1 Algemeen

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening gaat een bestemmingsplan vergezeld van een toelichting waarin ook inzicht wordt gegeven in de uitvoerbaarheid van het plan.

6.2 Exploitatie

De kosten voor de aankoop van gronden, de ontwikkeling en inrichting van het plangebied en infrastructurele werken in de omgeving van het plangebied zijn voor rekening van de initiatiefnemer (ProRail) en worden deels gefinancierd door ProRail en deels door de provincie Gelderland. Ook de kosten die gepaard gaan met dit bestemmingsplan, waaronder ambtelijke kosten, zijn voor rekening van de initiatiefnemer (ProRail). Aan dit project zijn dan ook geen kosten verbonden voor de gemeente Doetinchem. Met de initiatiefnemer is een verhaalsovereenkomst planschade overeengekomen waarin is opgenomen dat de volledige mogelijke planschade en nadeelcompensatie voor rekening van initiatiefnemer komt.

De gronden die nog niet in eigendom van ProRail zijn, worden minnelijk verworven. Indien dit niet mogelijk is, vormt het bestemmingsplan de titel voor onteigening.

Gelet op het voorgaande is het bestemmingsplan economisch uitvoerbaar.

6.3 Noodzaak Exploitatieplan

De Wro bepaalt, dat de gemeenteraad bij het vaststellen van een bestemmingsplan tevens een exploitatieplan moet vaststellen indien binnen het plangebied een bij wet omschreven bouwplan is voorgenomen (artikel 6.12, lid 1 Wro). De aanleg van een opstelspoor kan niet worden aangemerkt als een bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Bro. Het opstellen van een exploitatieplan is dan ook niet van toepassing op dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 7 Procedure

7.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan doorloopt de procedure als bedoeld in afdeling 3.2 van de Wet ruimtelijke ordening. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing. Ook wordt het plan op grond van artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening overlegd worden met de besturen van waterschap, en provincie. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van deze procedure en overleggen worden behandeld. De resultaten van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden niet toegevoegd aan dit hoofdstuk. Dit maakt deel uit van het raadsvoorstel en -besluit omtrent de vaststelling.

7.2 Vooroverleg

Het voorontwerpbestemmingsplan is aan de volgende overlegpartners in het kader van het vooroverleg ex art 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) verstuurd:

  • Liander;
  • Provincie Gelderland;
  • Waterschap Rijn en IJssel;

Bij geen van de overlegpartners gaf het bestemmingsplan aanleiding tot het maken van opmerkingen.

7.3 Inspraak

De Inspraakverordening gemeente Doetinchem 2005 biedt een bestuursorgaan de ruimte om zelf te bepalen of inspraak wordt verleend op een bestemmingsplan. Gezien de relatief beperkte impact van het opstelspoor en de relatief grote afstand tot woningen wordt een formele inspraakprocedure niet noodzakelijk geacht. Uiteraard voert ProRail, als initiatiefnemer van dit project, met de direct belanghebbenden gesprekken over de voorgenomen aanleg van het opstelspoor.

Het voornemen van dit bestemmingsplan is aangekondigd door middel van een afzonderlijke bekendmaking op grond van artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro).