Plan: | Binnenstad en De Veentjes - 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R01B194A-0003 |
Binnenstad
Met de vaststelling van het masterplan Schil in 2007 zijn op verschillende plekken in de binnenstad ontwikkelingen voorzien. Deels zijn deze ook gerealiseerd, zoals de Burgemeester van Nispenstraat en TCC. Ook is op de locatie van het voormalige postkantoor de realisatie van een groot winkelpand voor Saturn in ontwikkeling.
De crisis in de bouw en de verwachte bevolkingskrimp hebben roet in het eten gegooid. De ontwikkeling van de plekken is niet binnen de planperiode van dit bestemmingsplan voorzien.
Mocht de realisatie van een van deze projecten uit het Masterplan Schil alsnog tot ontwikkeling komen, dan zal hiervoor een aparte procedure op grond van de Wet ruimtelijke ordening doorlopen gaan worden.
De Veentjes
Nauwelijks 30 jaar na de totstandkoming van De Veentjes wordt geconstateerd dat De Veentjes niet het beoogde woon-, winkel-, werk- en uitgaansgebied in aanvulling op het centrum is geworden. Veel functies trekken weg of zijn inmiddels al weggetrokken.
De Veentjes ontpopt zich meer en meer als een broedplaats voor startende bedrijven, maar het totale metrage winkel- en bedrijfsruimte is te groot om tot een economisch duurzame invulling te komen. Deze negatieve ontwikkelingen hebben een impact op het wonen. De Veentjes scoorde laag in de leefbaarheidsindex.
De gemeente Doetinchem heeft mede daarom in 2007 het Masterplan Schil opgesteld. Met het Masterplan Schil was vernieuwing van de wijk De Veentjes beoogd. De bouw van woningen op de Veentjes zoals beschreven in het Masterplan Schil gaat echter niet door. De crisis in de bouw en de verwachte bevolkingskrimp hebben roet in het eten gegooid. Om te voorkomen dat het gebied verder verfrommelt, wordt het opgeknapt en opnieuw ingericht. Waar nodig worden kabels en leidingen vervangen door de nutsbedrijven, wordt de bestrating aangepast/vernieuwd, wordt de verlichting vervangen en vernieuwd en komt er nieuw straatmeubilair. Ten slotte worden de groenvakken vernieuwd en waar mogelijk bomen geplant. Per fase worden afzonderlijke plannen gemaakt.
De lege plek die is ontstaan door de sloop van Amphion wordt opnieuw ingericht. Het krijgt een parkachtige functie. Om die reden is in dit bestemmingsplan een bestemming Groen opgenomen voor het gebied.
concept inrichtingstekening stadspark De Veentjes
De parkachtige inrichting en de realisatie van starterswoningen in het voormalige belastingkantoor zijn positief meegenomen in dit bestemmingsplan Binnenstad en De Veentjes - 2012.
Mogelijk dat in de toekomst alsnog doorgang wordt gegeven aan de ontwikkeling van gronden tussen het voormalige Amphion en de Nieuweweg. Dit zoals beoogd in het Masterplan Schil. Als deze plannen worden opgepakt zal hier een aparte procedure in het kader van de Wet ruimtelijke ordening voor worden doorlopen.