direct naar inhoud van 4.8 Water
Plan: Verheulsweide revitalisatie 4 percelen - 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R04B104A-0002

4.8 Water

4.8.1 Watertoets

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt “Anders omgaan met water” vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het gebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast en waterkwaliteit. Deze toets is opgenomen in subparagraaf 4.8.4.

Het volledige Waterstructuurplan is als bijlage opgenomen (kenmerk: Waterstructuurplan bedrijventerrein Verheulsweide, TAUW, dd. 22 maart 2013, N001-1213920BHX-avd-V01-NL)

4.8.2 Watersysteem

Het plangebied ligt in het zuidelijk deel van Doetinchem in het stroomgebied van de Oude IJssel, dat in de Watervisie van het Waterschap Rijn en IJssel als "basissysteem" is gekarakteriseerd. Aan de westkant vormt de Oude IJssel de grens van kavel 1 en 4. De Oude IJssel is een watergang in eigendom en beheer bij het waterschap Rijn en IJssel. In het plangebied (kavel 1 en 2) ligt verder nog een vijver en een afwateringssloot langs de Bedrijvenweg, welke in beheer zijn bij de gemeente.

In het stedelijke gebied is de waterhuishouding in eerste instantie gericht op het voorkomen van (grond)wateroverlast. Bij de aanleg van de wegen en het ontwikkelen van de bouwgrond is ervoor gezorgd dat de drooglegging van het gebied in relatie met het grondwaterpeil in voldoende mate gezekerd werd. De huidige grondwaterpeilen zijn laag genoeg om een goede drooglegging te garanderen. Het plangebied ligt in het rioleringsdistrict Hamburgerbroek.

4.8.3 Waterplan

In paragraaf 3.5.10 is het Waterplan Doetinchem behandeld. Het beleid dat daarin is verwoord is vertaald in deze waterparagraaf.

4.8.4 Waterhuishoudkundige aspecten
Thema   Toetsvraag   Relevant  
Hoofdthema's  
Veiligheid   1. Ligt in of nabij het plangebied een primaire of regionale waterkering?
2. Ligt in of nabij het plangebied een kade?  
Nee

Nee  
Riolering en
afvalwaterketen  
1. Is er een toename van het afvalwater (DWA)?
2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van waterschap?  
Ja
Nee
Nee  
Wateroverlast (oppervlaktewater)   1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak?
2. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
3. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  
Ja
Nee
 
Nee  
Grondwater- overlast   1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
2. Bevindt het plangebied zich in de invloedzone van de Rijn of IJssel?
3. Is in het plangebied sprake van kwel?
4. Beoogt het plan dempen van slootjes of andere wateren?  
Ja

Nee

Ja
Nee  
Oppervlaktewater- kwaliteit   1. Wordt vanuit het plangebied water op oppervlaktewater geloosd?
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Ligt het plangebied geheel of gedeeltelijk in een Strategisch actiegebied?  
Ja

Nee
Nee  
Grondwater- kwaliteit   Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?   Nee  
Volksgezondheid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstarten uit het gemengde of verbeterde stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  
Nee

Nee  
Verdroging   Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?   Nee  
Natte natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ?
2. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?  
Nee
Nee  
Inrichting en beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  
Ja

Nee  
Aandachtsthema's  
Recreatie   Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?   Nee  
Cultuurhistorie   Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?   Nee  

Toelichting per relevant waterhuishoudkundig aspect

Riolering en afvalwaterketen

Het afvalwater neemt met maximaal 1,8 m3/uur (som van de geschatte dwa van de vier kavels) toe door de ontwikkelingen van de vier kavels. Het afvalwater wordt gescheiden afgevoerd naar het bestaande dwa-systeem van het bedrijventerrein.

Wateroverlast (oppervlaktewater)

Door de ontwikkelingen in het plangebied neemt het totale verharde oppervlak toe met circa 1,0 ha (som van de vier kavels). Om wateroverlast, kwantitatief en kwalitatief, nu en in de toekomst te voorkomen wordt hemelwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel, maar volgens de trits vasthouden – bergen – afvoeren behandeld. In het plan is ruimte gereserveerd voor greppels/infiltratievoorzieningen. De berekeningen van de diverse voorzieningen zijn opgenomen in hoofdstuk 3 van het onderzoek.

Grondwateroverlast

In het plangebied bevinden zich lokaal slecht doorlatende lagen. Om grondwateroverlast of overlast van stagnerend hemelwater in de toekomstige situatie te voorkomen zijn de volgende maatregelen genomen: infiltreren van hemelwater onder de slecht doorlatende kleilaag. Waar nodig wordt de kleilaag doorbroken.

Afhankelijk van het seizoen betreft het plangebied Verheulsweide een infiltratiegebied dan wel kwelgebied (bron: wateratlas Provincie Gelderland). Het functioneren van eventuele infiltratievoorzieningen is hiermee seizoensgebonden.

De huidige bebouwing ondervindt geen grondwateroverlast. Een uitbreiding waarbij hetzelfde vloerpeil wordt gehanteerd zal dan ook geen problemen geven. De goede doorlatendheid van de ondergrond zorgt ervoor dat een tijdelijk neerslagoverschot wordt afgevoerd. Wel dient rekening te worden gehouden met lokale aanwezigheid van kleilagen.

Oppervlaktewaterkwaliteit

Vanuit het plangebied wordt hemelwater via een greppel of leiding met een vertraagde afvoer geloosd op het oppervlaktewatersysteem (zie ook wateroverlast). Het plan maakt geen functies mogelijk die tot extra belasting van de waterkwaliteit leiden.

Inrichting en beheer

Aan de westzijde van de kavels bevindt zich de Oude IJssel. De Oude IJssel is in beheer bij waterschap Rijn en IJssel, de vijvers op het bedrijventerrein zijn in beheer bij de gemeente. Het voornemen is om hemelwater vanuit het plangebied deels op de Oude IJssel en deels op de vijvers op het bedrijventerrein te lozen. Door de ophoging van de kavels komt berging te vervallen. Dit wordt gecompenseerd. Bij het bestek bouwrijpmaken wordt de compensatie uitgewerkt. Het waterstuctuurplan wordt daarmee aangevuld.