direct naar inhoud van 2.2 De beheersverordening
vastgesteld
NL.IMRO.0222.R05KE001A-0002

2.2 De beheersverordening

2.2.1 Wat is een beheersverordening?

Een beheersverordening is een beheerregeling voor het bestaand gebruik in een gebied met een lage dynamiek. In het verordeninggebied worden geen ruimtelijke ontwikkelingen verwacht binnen 10 jaar na vaststelling van de verordening .

Het begrip 'bestaand gebruik' kan zowel 'eng' als 'ruim' worden uitgelegd.

Bestaand gebruik, enge uitleg

Bij bestaand gebruik in enge zin worden alleen de bestaande feitelijk aanwezige functies en bebouwing vastgelegd. Het gaat daarbij om gebruik en bouwen inclusief dat wat op basis van verleende vergunningen is toegestaan maar nog niet is gebouwd.

Bestaand gebruik, ruime uitleg

Bij bestaand gebruik in ruime zin wordt het geldende bestemmingsplan als uitgangspunt genomen. Hierbij is weer onderscheid mogelijk in een beperkte en een brede variant.
In de beperkte variant wordt het - met het bestemmingsplan in overeenstemming zijnde - bestaande gebruik met de bijbehorende bouwwerken vastgelegd. Hierbij worden ook de opgenomen, al dan niet gerealiseerde, bij recht toegestane uitbreidingsmogelijkheden meegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de erfbebouwing en uitbreidingen van het hoofdgebouw.
In de brede variant kunnen ook alle nog niet gerealiseerde gebruiks- en bouwmogelijkheden van een bestemmingsplan worden opgenomen. Waarvoor een afwijking of een bestemmingsplanwijziging nodig is.

In de beheersverordeningNoordoost Doetinchem - 2012 is ervoor gekozen de ruimte die het bestemmingsplan bij recht biedt mee te nemen. Zo is invulling gegeven aan het begrip bestaand gebruik in ruime zin met de beperkte variant. In paragraaf 3.2.1 is dat beschreven en onderbouwd.

2.2.2 Bestanddelen beheersverordening

De Wro geeft niet aan uit welke elementen een beheersverordening moet bestaan. Duidelijk is dat de beheersverordening betrekking heeft op een gebied en regels geeft voor het beheer van dat gebied en voor het vastleggen van de bestaande situatie. Maar de beheersverordening heeft een digitale component en sluit aan bij de digitale opzet van de andere instrumenten uit de Wro.

De beheersverordening bestaat uit:

  • een object dat bestaat uit het gebied waarop de verordening betrekking heeft. Dit is op de kaart aangegeven als het verordeninggebied;
  • een of meer objecten binnen het gebied, die op de kaart zijn aangegeven als besluit(sub)vlakken;
  • regels die gekoppeld zijn aan het gebied en/of de objecten binnen het gebied en die gericht zijn op het beheer van het gebied; de regels kunnen gaan over gebruiken, bouwen en aanleggen;
  • een toelichting waarin gemotiveerd wordt beschreven:
      • de keuze voor het instrument beheersverordening;
      • waarom er géén ruimtelijke ontwikkelingen worden verwacht;
      • welke onderzoeken hebben plaatsgevonden, etc;
      • uitleg van de regels.

Er is geen sloopverbod opgenomen. Hier is geen reden voor. Ook zijn geen afwijkingsregels opgenomen. Dit past niet bij de keuze voor de beperkte variant, zoals aangegeven in 2.2.1.

Omdat deze verordening de feitelijk bestaande (legale) situatie als uitgangspunt neemt, is van strijdig gebruik geen sprake en is een overgangsregeling niet nodig. Legalisatie van illegale situaties vind op deze manier ook niet plaats. Als er nu al sprake is van een illegale situatie, dan blijft dit illegaal en zal handhavend opgetreden worden.

2.2.3 Procedureel

De beheersverordening is een gemeentelijke verordening. In tegenstelling tot een bestemmingsplan of omgevingsvergunning staat tegen de vaststelling van een beheersverordening geen beroep open. Het ontwerp van deze beheersverordening is twee weken ter inzage gelegd. In deze periode is ook een inloopavond geweest. Iedereen heeft de mogelijkheid gekregen om een reactie op de beheersverordening in te dienen. Deze mogelijkheid is vooral geboden om feitelijke onjuistheden van de weergegeven bestaande situatie uit de verordening te halen.

In deze periode zijn drie reacties ontvangen. Deze reacties zijn samengevat en beantwoord in bijlage 1. Een van de reacties heeft geleid tot het aanvullen van het begrip voorgevel, als sprake is van een verspringende gevel. De twee andere reacties hebben geleid tot het aanpassen van besluitsubvlak 5. Deze was deels over een verkeerde rij woningen gelegd.

De beheersverordening wordt digitaal vastgesteld tegelijk met de versie op papier. Bij verschil in uitleg is de digitale versie de beslissende.