Plan: | De Pas 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R06B077A-0004 |
Zoals vermeldt vinden in Doetinchem allerlei ontwikkelingen plaats. Enkele ontwikkelingen zijn al afgerond. Andere ontwikkelingen zijn nog in voorbereiding. De ontwikkelingen worden hieronder toegelicht.
Op grond van het Masterplan Schil (zie paragraaf 3.5.1) zijn in het plangebied een drietal ontwikkelingen voorzien: het veemarktterrein, het bruisend stadsplein en het Straatje.
Veemarktterrein
Het voormalige veemarktterrein is ontwikkeld tot woningbouwlocatie en parkeerterrein. Het gebied is ongeveer vijf hectare groot. Door middel van particulier opdrachtgeverschap kunnen 41 vrijstaande woningen ontwikkeld worden. Daarnaast biedt de oude Veemarkt ruimte voor 122 parkeerplaatsen. Voor de realisatie van het veemarktterrein is een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening doorlopen.
Voor de 41 kavels zijn kavelpaspoorten opgesteld. In deze paspoorten staan regels voor de bouwmogelijkheden van hoofd- en bijgebouwen. Bij collegebesluit van 17 maart 2010 zijn de regels voor de kavelpaspoorten versoepeld. In dit bestemmingsplan zijn de regels met de versoepeling verwerkt.
De afronding van het veemarktterrein met de ontwikkeling van het Ketzterrein moet nog plaatsvinden. Formeel is dit nog niet vastgelegd met een procedure omdat de gronden toen nog niet in eigendom waren van de gemeente. De gronden zijn inmiddels wel in eigendom van de gemeente en binnen afzienbare tijd zal ook op dit terrein woningbouw plaats gaan vinden. In dit bestemmingsplan wordt deze ontwikkeling meegenomen. Derhalve is reeds een woonbestemming opgenomen. In hoofdstuk 4 wordt op de haalbaarheid van deze ontwikkeling ingegaan.
Bruisend stadsplein
Het bruisend stadsplein bestaat uit drie losse projecten welke op grond van het oude bestemmingsplan gerealiseerd konden worden. De woningen en commerciële voorzieningen op de hoek Tjalmastraat/Raadhuisstraat zijn reeds gerealiseerd evenals het stadsplein zelf. Het directe recht is in dit bestemmingsplan dus als zodanig overgenomen. Voor wat betreft de 12 stadswoningen aan de Tjalmastraat zijn nog geen concrete plannen aan de orde. Met het oog op de huidige woningmarktcrisis en de onlangs door de raad vastgestelde Taskforce bouwprojecten lijkt ontwikkeling op korte termijn niet realistisch. Op dit moment is het gebied in gebruik ten behoeve van parkeren. In het voorliggende bestemmingsplan wordt dit gebruik bevestigd met de bestemming Verkeer. De directe woningbouwmogelijkheid uit het oude bestemmingsplan wordt in dit bestemmingsplan omgezet in een wijzigingsbevoegdheid. Wanneer de gemeente op termijn alsnog wil overgaan tot ontwikkeling van het gebied dan kan dit met een relatief lichte procedure plaatsvinden.
Het straatje
De ontwikkeling van het Straatje heeft nog geen handen en voeten gekregen. Om dezelfde redenen als bij de woningen aan de Tjalmastraat is ontwikkeling op korte termijn nog niet voorzien. Tevens is het zo dat met de uitbreiding van de school in het plangebied niet het gehele project Het Straatje gerealiseerd zal worden. In dit bestemmingsplan is daarom het bestaand gebruik en de bestaande bebouwing opgenomen. Daarbij is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Wanneer het in de planperiode komt tot een verdere uitwerking/invulling van het ontwikkelingsgebied kan die ontwikkeling middels een wijzigingsprocedure gerealiseerd worden.
Naast initiatieven vanuit het masterplan zijn er ook enkele andere bij de gemeente bekende initiatieven in het plangebied.
Louise de Colignystraat 11
Het gebruik van het pand Louise de Colignystraat 11 wordt in de toekomst gewijzigd ten behoeve van wonen. Deze locatie leent zich daar goed voor, omdat het midden in de woonwijk 'De Pas' ligt. In eerste instantie blijft het pand in gebruik ten behoeve van maatschappelijke doeleinden. Het perceel krijgt in dit bestemmingsplan daarom de bestemming Maatschappelijk. Wel wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen in Wonen: zestien woningen in het grote gebouw en één vrijstaande in de naastgelegen voormalige bedrijfswoning.
Holterweg 102
Op de hoekpercelen Holterweg 102 en Willemstraat 25 wordt de bouw van vijf nieuwe woningen verwacht. Het plan bestaat uit de volgende onderdelen:
De haalbaarheid van deze ontwikkeling moet nog worden aangetoond. In dit bestemmingsplan is daarom een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de bouw van deze woningen.
Terborgseweg 63
Voor het pand op het perceel Terborgseweg 63 wordt een zorginstelling verwacht. Deze zorginstelling is op dit moment mogelijk binnen de huidige regelgeving van het geldende bestemmingsplan. In dit voorliggende bestemmingsplan blijft een zorginstelling mogelijk met de bestemming Centrum. Voor wat betreft het achtergelegen terrein met de voorheen opgenomen bestemming Handel en Nijverheid geldt dat deze in dit bestemmingsplan gedeeltelijk wijzigd in de bestemming Wonen en gedeeltelijk in de bestemming Centrum. Het gedeelte met de bestemming Wonen behoord sinds kort bij de omliggende woningen. Het gedeelte met de bestemming Centrum behoort bij Terborgseweg 63.
De bouwmogelijkheden bieden echter niet voldoende ruimte. Voor deze uitbreiding is in dit bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.
Tjalmastraat 3
Op dit moment is de WMO winkel van de gemeente gevestigd in het gebouw. In de toekomst zal dit pand worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een nieuw pand dat aansluit op de nieuwbouw op de hoek Tjalmastraat/Raadhuisstraat. Ook voor dit plan is daarom een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.
Raadhuisstraat/Houtkampstraat
Ter hoogte van het voormalige ING-kantoor aan de Raadhuisstraat zijn bouwplannen bij de gemeente ingediend. De gemeente heeft ingestemd om medewerking te verlenen aan de bouwplannen en dit middels een wijziginsgbevoegdheid in het bestemmingsplan op te nemen. De nieuwbouw zal voornamelijk bestaan uit appartementgebouwen met op de onderste bouwlaag een halfverdiepte parkeerkelder. Op de begane grondlaag zijn mogelijkheden voor voorzieningen passend binnen de bestemming Gemengd. De maximale bouwhoogte is 15 meter.