Plan: | Saronixterrein e.o. - 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R36B025A-0003 |
Uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen is dat de bodemkwaliteit geschikt moet zijn voor de beoogde ruimtelijke functies zoals wonen. Op basis van de Bouwverordening kan de gemeente een verkennend bodemonderzoek verplicht stellen bij bouwprojecten met een bebouwde oppervlakte van minimaal 50 m2. Bij dat onderzoek wordt bepaald of het betreffende terrein geschikt is voor de nieuwe bestemming en waarvoor de vrijkomende grond kan worden benut.
Gemeente gronden (gemeente Ambt-Doetinchem, sectie O, percelen 759 en 241)
Door Hunneman Milieu Advies is een actualisatie toplaag bodemonderzoek (zie Bijlage 2) uitgevoerd met betrekking tot de gemeente gronden. Tijdens het veldonderzoek zijn, met uitzondering van enkele zeer lichte puinbijmengingen, op of in de bodem zintuiglijk geen indicaties waargenomen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van bodemverontreiniging. Lokaal zijn binnen de onderzoekslocatie reeds klinker-, grind- of puinverhardingen aangebracht. Zintuiglijk is geen asbestverdacht materiaal op of in de bodem aangetroffen. Op het oostelijke deel van de onderzoekslocatie is een brandstofvat gesitueerd. Zintuiglijk zijn geen oliecomponenten waargenomen in de bovengrond.
In de bovengrond zijn licht verhoogde gehalten aan arseen, lood, PAK en/of minerale olie aangetoond. De aangetoonde gehalten overschrijden de streefwaarden, maar geven geen aanleiding tot nader onderzoek.
De ondergrond en het grondwater zijn niet onderzocht. Op basis van de resultaten van voorgaande bodemonderzoeken en de uitvoerde bodemsanering zijn in de ondergrond en het grondwater op de locatie, na sanering, met name licht verhoogde gehalten aan aangetoond. De aangetoonde gehalten overschrijden de streefwaarden, maar geven geen aanleiding tot nader onderzoek. Lokaal is in de ondergrond een sterk verhoogd gehalte aan arseen aangetoond. Het aangetoonde gehalte blijft beneden de achtergrondwaarde voor dit gebied.
Stroomafwaarts van het Saronix terrein, buiten de huidige onderzoekslocatie, zijn tijdens voorgaand onderzoek matig verhoogde gehalten aan gechloreerde koolwaterstoffen aangetoond. De grondwaterverontreiniging heeft naar verwachting een organisatorische samenhang met de (voormalige) activiteiten op het noordelijk gelegen Saronix terrein.
Op basis van de onderzoeksresultaten bestaan er vanuit milieuhygiënisch oogpunt geen bezwaren voor de voorgenomen uitgifte van bouwkavels op de locatie.
Saronix terrein
Voor het voormalige Saronixterrein zijn vele bodemonderzoeken gedaan. Daarnaast is er een saneringsplan opgesteld. Een groot deel van het terrein is inmiddels gesaneerd. Door middel van de beschikking waarin de provincie Gelderland instemd met het tussentijdse saneringsrapport (zie Bijlage 3) wordt aangetoond dat de Provincie Gelderland heeft ingestemd met het saneringsplan. In deze tussentijdse saneringsrapport staat het volgende: "Aan de hand van de resultaten van het tussentijdse evaluatieverslag en het aanvullende kruipruimtesimulatie-onderzoek concluderen wij dat is voldaan aan de doelstelling van deze saneringsfasen en kunnen wij instemmen met het tussentijds evaluatieverslag van fase 1 en 2. Daarmee kunnen deze fasen worden beëindigd en achten wij de locatie geschikt voor de functie wonen". Daarmee is het voorgenomen bouwplan mogelijk.