Plan: | Keppelseweg 29 Wehl - 2011 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R50B222A-0001 |
Op het perceel Keppelseweg 29 te Wehl, is een zogenaamd Domushuis van het leger des heils gevestigd waar ruimte is voor maximaal 24 zorgplekken.
Het betreft feitelijk een RIBW-voorziening voor volwassenen. De bewoners daarvan voldoen aan de indicaties voor verblijf en begeleiding in een RIBW, de geleverde zorg betreft AWBZ-zorg. Naast verblijf wordt ondersteunende en activerende begeleiding geboden in een verblijfsomgeving, waar gedurende 24 uur bescherming wordt geboden.
Personen uit de doelgroep zijn daklozen, ex-gedetineerden met psychiatrische problematiek al of niet gecombineerd met verslavingsproblematiek. Zij zijn moeilijk bereikbaar cq. moeilijk beïnvloedbaar en veroorzaken een grote sociale last. Het betreft mannen en vrouwen boven de 18 jaar uit de regio Doetinchem.
De meeste cliënten hebben in samenhang met hun psychiatrische- of psychosociale problematiek een criminele ontwikkeling doorgemaakt.
De cliënten voldoen aan de indicatie criteria voor de zorgfunctie die geleverd worden door een RIBW. De indicatie voor verblijf (in Domus) en begeleiding wordt afgegeven door het CIZ. Grondslag voor indicering is de psychiatrische problematiek (inclusief verslavingsproblematiek). Tekorten in zelfredzaamheid op diverse leefgebieden (waaronder zelfzorg, ADL, communicatie, sociaal netwerk, wonen, werken, recreatie) dienen met ondersteunende en activerende begeleiding te worden opgevangen/gestabiliseerd en waar mogelijk te worden opgeheven.
Zoals aangegeven zijn op het perceel maximaal 24 zorgplekken mogelijk. Voor dit aantal zorgplekken is ook een veiligheidsanalyse uitgevoerd. Deze analyse kent een uitgebreide onderzoeksopdracht met betrekking tot de Domusvoorziening op het perceel. De veiligheidsanalyse is als bijlage bijgevoegd.
In navolging op de veiligheidsanalyse is een beheersplan opgesteld, wederom met als uitgangspunt maximaal 24 zorgplekken. In het beheersplan zijn concrete uitwerkingen en maatregelen opgenomen ten aanzien van de beheersbaarheid van de voorziening. Het beheersplan is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.
Om de verantwoordelijkheden, maatregelen en instrumenten in het beheersplan ook juridisch afdoende vast te leggen is een convenant opgesteld tussen gemeente Doetinchem en het Leger des Heils. Afwijken van het beheersplan is daarmee juridisch niet mogelijk. Het convenant is als bijlage bijgevoegd.
Het voorliggende bestemmingsplan maakt geen nieuwe ruimtelijke ontwikkeling mogelijk. Wel is het aantal zorgplekken binnen het bestemmingsplan gebied gemaximaliseerd op 24. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het raadsbesluit van 17 september 2010.