Plan: | Wehl 2008 Didamseweg 30 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R50H223A-0002 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.
In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
Maatschappelijk
De gronden met de bestemming Maatschappelijk zijn met de hoofdletter M nader aangeduid op de verbeelding. Het toekennen van deze bestemming aan de locatie is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid (taskforcerapportage woningbouw). In dit besluit worden aan ontwikkelingen die voorzien in woonzorgeenheden ten behoeve van intensieve zorg de maatschappelijke bestemming toegekend. Hiervoor is gekozen vanwege het feit dat bij deze categorie zorg de zorgfunctie overheersend aan de woonfunctie.
Op gronden met de bestemming "Maatschappelijk" zijn maatschappelijke voorzieningen onder meer in de vorm van 44 woonzorgeenheden toegestaan. Binnen deze bestemming is tevens een grote uitwisselbaarheid van verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk gemaakt, te weten educatieve, sociale, medische, culturele, levensbeschouwelijke, sport- en recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, of een combinatie daarvan, alsook ondergeschikte kantoor en horeca ten dienste van deze voorzieningen.
De bestemming kent ruime bebouwingsmogelijkheden. In principe dient de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking mogelijk. De maximaal toegestane goot- en bouwhoogte en de maximale bebouwingspercentage zijn middels een maatvoeringssymbool op de verbeelding opgenomen. Opgemerkt wordt dat de onderbouwing van de maatvoering (goot- en bouwhoogte) voor de erfgebouwen reeds is onderbouwd in paragraaf 3.2. Voor de noodzakelijke geluidswerende voorzieningen is een bouwaanduiding opgenomen. Ter plaatse van deze aanduiding is het mogelijk om een geluidsscherm te plaatsen tot een hoogte van maximaal 3 meter.
Indien blijkt dat op het voorerf geen uitbreiding van de maatschappelijke voorziening, gewenst danwel noodzakelijk is bestaat de mogelijkheid om één reguliere vrijstaande burgerwoning op te richten. Dit kan middels de opgenomen wijzigingsbevoegdheid. In beide gevallen zijn de bouw- en gebruiksregels van de bestemming 'Wonen' en eventueel 'Tuin' van toepassing. Er dient voor de woning een bouwvlak op maat te worden toegekend. Indien door de bouw van een woning landschappelijke elementen, die op basis van de voorwaardelijke verplichting worden gerealisereerd, dienen te worden verwijderd dan zijn andere landschappelijke inpassingen toegestaan om ten einde te komen tot een goede landschappelijke inpassing.
Overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 4 april 2012 is de vestiging van een instelling voor verslavingszorg of zorg expliciet gericht op mensen met een justitiële achtergrond uitgesloten.
Tuin
De gronden met de bestemming Tuin maken juridisch en feitelijk deel uit van de bouwpercelen waarop woningen zijn gesitueerd. In de bestemmingsomschrijving is daartoe een koppeling aangebracht met de woning.
De bestemming Tuin is toegekend aan de gronden aan de voorzijde van het bouwvlak waarbinnen de woning mag worden gesitueerd. Gebouwen zijn op deze gronden is in principe niet toegestaan. Alleen de bouw van bijbehorende bouwwerken (een erker, toegangspartij en overkapping) voor de voorgevel van een woning is mogelijk.
Wonen
De bestemming Wonen omvat het perceel waarop een woning met bijbehorende bouwwerken mag worden gerealiseerd. Opgemerkt wordt dat bij recht binnen het plangebied één woning is toegestaan, namelijk de bestaande woning.
Het hoofdgebouw dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd, met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding 'vrijstaand' uitsluitend een vrijstaande woning is toegestaan. Het bouwvlak ligt om de bestaande bebouwing. De maximaal toegestane goothoogte en de maximaal toegestane bouwhoogte van gebouwen zijn middels een maatvoeringssymbool op de verbeelding opgenomen.
Bijbehorende bouwwerken zijn toegestaan binnen het bestemmingsvlak Wonen en het daarin gelegen bouwvlak. Zij dienen op minimaal 1 meter achter de voorgevel van de woning te worden gebouwd.
Op gronden met de bestemming Wonen is de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf dan wel een vrij beroep toegestaan. Voorwaarde daarvoor is dat de woonfunctie in alle gevallen de hoofdfunctie binnen de bestemming blijft. In beperkte mate mag bij de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf ook detailhandel plaatsvinden. Overige detailhandel is binnen de bestemming Wonen nadrukkelijk uitgesloten.
Waarde - Archeologie
Ter bescherming van de mogelijke archeologische waarden is er een dubbelbestemming opgenomen. Dit houdt in dat wanneer er een ontwikkeling plaatsvindt die voldoet aan één van de criteria (bijv. ontwikkeling groter dan 100 m²) dan is nader archeologisch onderzoek vereist.