Brief over het kiezen van je afvalcontainers (15-03-2021)

Tussen maandag 15 en vrijdag 26 maart heeft ieder huishouden met containers bij huis een brief van Buha ontvangen.

Waarom krijg je een brief?

De manier waarop wij je afval ophalen gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2022 betaal je naast de vaste afvalstoffenheffing ook per lediging van je container voor restafval (grijs). De kosten zijn:

  • € 5,00 per lediging voor een 140 liter restafvalcontainer (klein)
  • € 10,00 per lediging voor een 240 liter restafvalcontainer (groot)

In de brief vragen we je om te kiezen tussen een kleine en een grote container voor restafval. Welke container je kiest bepaalt hoeveel je vanaf 1 januari 2022 betaalt per lediging. Ook kun je een grote of kleine maat kiezen voor de containers voor GFT + etensresten (groen), PBD (oranje) en papier (blauw). Voor deze containers hoef je niet te betalen per lediging.

Je keuze doorgeven
Je kunt je keuze digitaal of telefonisch aan ons doorgeven met de gebruikersnaam en het wachtwoord die in de brief staan. Je kunt wijziging tot 7 april doorgeven. Via onderstaande knop ga je naar het formulier. Let op! Je kunt dit formulier alleen gebruiken wanneer je je gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand hebt.

Digitaal formulier containerkeuze

Wanneer je tevreden bent met je huidige containers, hoef je het formulier niet in te vullen. 

Geen brief ontvangen

Heb je op dit moment containers bij huis en nog geen brief ontvangen? Bel dan naar het telefoonnummer 0800 400 20 50. De medewerkers van Inovim, het bedrijf dat ons helpt bij het registreren van alle keuzes, helpt je dan verder.

Veelgestelde vragen 

Hoeveel afvalstoffenheffing ga ik volgend jaar betalen?

Vanaf 1 januari 2022 is de afvalstoffenheffing anders opgebouwd. Je betaalt voortaan jaarlijks een vast bedrag en daarnaast betaal je een bedrag per lediging van je container voor Restafval of zak in de ondergrondse container. Dit betekent dat mensen die hun afval goed scheiden een lagere afvalstoffenheffing betalen dan mensen die hun afval minder goed scheiden. Ons streven is dat het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing volgend jaar lager wordt dan de huidige afvalstoffenheffing. We weten dit halverwege 2021 pas zeker (i.v.m. nieuwe contracten met verwerkers). Hierover ontvang je in het derde kwartaal van 2021 een brief.

Wat moet ik doen als ik tevreden ben met de containers die ik nu heb?

Dan hoef je niets te doen. Wanneer je geen keuze maakt voor 7 april 2021, blijf je je huidige formaat containers houden. We komen ze dit najaar wel chippen en/of omruilen.

Ik vind het digitale formulier invullen lastig. Hoe kan ik dan toch mijn containerkeuze doorgeven?

Wanneer je geen computer, tablet of telefoon tot je beschikking hebt of het digitale formulier invullen lastig vindt, kun je je keuze telefonisch doorgeven door te bellen naar het telefoonnummer 0800 400 20 50 (lokaal tarief).

Ik heb al een containerwissel aangevraagd, maar ik wil deze wijzigen. Kan dat?

Ja, dat kan tot en met 14 april 2021 door te bellen naar het telefoonnummer 0800 400 20 50. Wat als ik na 14 april 2021 besluit dat ik een ander formaat container wil? Pas na 1 januari 2022 kun je weer wisselen van formaat. Wisselen is vanaf dan niet meer gratis en kost €15,- per keer. Ieder huishouden mag één keer per jaar een container wisselen voor een andere maat.

Wat als ik dit jaar nieuwe containers nodig heb, bijvoorbeeld omdat er eentje kapot is of omdat ik verhuis naar een woning zonder containers?

Dan zorgen we uiteraard dat je geholpen wordt. Je kunt nieuwe containers aanvragen via het digitale meldformulier.

Ik heb meerdere containers voor één afvalsoort. Blijft dat mogelijk en wat gaat dat kosten?

Ja je mag twee containers houden van dezelfde soort. Op de pagina over containers vindt u de huidige tarieven. Deze wijzigen per 1 januari 2022. Je kunt niet kiezen voor twee 140 liter containers bij eenzelfde afvalsoort. In dat geval krijg je één 240 liter container.

Hoe vaak gaan jullie de grijze container legen?

We rijden de routes om containers voor Restafval (grijs) te ledigen elke vier weken. Dit is niet gewijzigd. Iedere maand kun je dus kiezen om je container wel of niet aan de straat te zetten.

Ik wil niet voor iedere afvalsoort een container. Mag dat?

Wanneer je geen vier containers bij huis wilt, zijn er de volgende opties:

  • De container voor Restafval (grijs) bij huis is en blijft verplicht.
  • Je mag ervoor kiezen om geen container voor Papier (blauw) bij huis te hebben. Papier kun je in dat geval wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt of naar het Buha brengpunt. Je mag je container ook delen met de buren.
  • Je mag ervoor kiezen om geen container voor PBD (oranje) bij huis te hebben. Je kunt je PBD afval inleveren bij het Buha brengpunt. Je mag je container ook delen met de buren. PBD kun je niet naar een ondergrondse container brengen.
  • Je mag ervoor kiezen om geen container voor GFT (groen) bij huis te hebben. Je mag je container delen met de buren. Tuinafval kun je inleveren bij het Buha brengpunt. Er is geen andere plek om groente- en fruitafval naartoe te brengen.

Wanneer krijg ik mijn nieuwe containers?

In het najaar beginnen we met containers chippen en omruilen. Als je container geschikt is voor een chip, dan wordt deze geplaatst. Als hij niet geschikt is, ruilen we hem om voor een container met een chip.

Ik maak gebruik van de bijzondere regeling voor luiers en/of medicinaal afval. Blijft deze bestaan na 1 januari 2022?

De bijzondere regeling blijft bestaan. Vanaf 2022 wordt de regeling mogelijk iets aangepast. Hierover ontvangt u dan nog nader bericht.

Ik heb een container van 120 liter. Mag ik deze houden?

Ja dat mag. Je hoeft dan geen omruiling aan ons door te geven. Je mag ook voor een 140 liter. container kiezen, maar dat hoeft niet. Het legen van een 120 liter container voor Restafval kost evenveel als het legen van een 140 liter container.

Ik heb een bedrijf en betaal reinigingsrecht. Wat verandert er voor mij?

Voor reinigingsrecht blijf je één vast bedrag per jaar betalen. Je gaat dus niet betalen per keer dat we je container voor Restafval ledigen. We gaan in het najaar wel je containers chippen. Hierover ontvang je in het derde kwartaal van 2021 een brief.

Wat gebeurt er met de oude containers?

Het bedrijf dat onze containers levert, neemt de oude containers retour en deze worden gebruikt als grondstof voor nieuwe containers.