Bedrijventerrein Verheulsweide

Bedrijventerrein Verheulsweide is het grootste bedrijventerrein van de Achterhoek (ca. 165 hectare). Er is sprake van een grote verscheidenheid aan bedrijven op het terrein, van kantoren en scholen - in een speciale zone - tot autosloperijen, perifere detailhandel - op een speciale PDV-zone - en productiebedrijven met grote loodsen. Met deze omvang en variëteit levert Verheulsweide een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in Doetinchem.

Ligging

Het is gelegen tussen de snelweg A18 en het centrum, langs de invalsweg naar het centrum en langs de Oude IJssel. De Oude IJssel wordt door een aantal bedrijven als transportas benut. Aan de noordzijde van het terrein loopt een spoorlijn en ligt station Doetinchem.

In 2005/2006 is het Bedrijvenweg-tracé voltooid inclusief de Wijnbergsebrug, een nieuwe brug over de Oude IJssel. Met de aanleg van het Bedrijvenweg-tracé is een zuidelijke verbinding ontstaan om het centrum van Doetinchem, tussen de Terborgseweg en de Europaweg. Het Bedrijvenweg-tracé biedt, net als het Energieweg-tracé aan de noordwest-zijde, een verbinding tussen twee belangrijke invalswegen (afslag A18 Doetinchem-Oost en afslag A18 Doetinchem) met een nieuwe (derde) oversteek voor autoverkeer over de Oude IJssel. Naast de bedrijventerreinen Verheulsweide, Wijnbergen en het woongebied Dichteren,  profiteert ook de binnenstad van deze ontsluiting. Door aanleg van het Bedrijvenweg-tracé worden onder andere diverse wegen in de binnenstad (o.a. Gaswal, de Missetstraat en de Hofstraat) ontlast.

Parkmanagementorganisatie

Parkmanagement is de aanpak waarbij samenwerking leidt tot het optimaliseren van de kwaliteit van Verheulsweide. De basis van parkmanagement is samenwerken. Het is een samenwerking tussen de gemeente Doetinchem en het bedrijfsleven op Verheulsweide om meer kwaliteit, kostenreductie, gemak en continuïteit te behalen. Bijvoorbeeld door samen te werken als het gaat om:

  • groenonderhoud
  • de aanleg van glasvezel
  • beveiliging
  • bewegwijzering
  • afvalverwerking

Via parkmanagement hebben ondernemers invloed op het kwaliteitsniveau van het bedrijventerrein. Daarnaast wordt geprobeerd door collectieve inkoop aanmerkelijke kostenbesparingen voor ondernemers te behalen. Inmiddels is de parkmanagementorganisatie Stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Verheulsweide (SPBV) opgericht. Het bestuur van de parkmanagementorganisatie bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemingen op Verheulsweide. SPBV fungeert als het aanspreekpunt voor de gemeente Doetinchem bij de revitalisering van Verheulsweide. Ook houdt zij de ondernemers op Verheulsweide op de hoogte van de ontwikkelingen. Gaat zij aan de slag met het verder inhoud geven van de parkmanagementorganisatie op Verheulsweide. En vormt zij een platform om de bedrijven op Verheulsweide met elkaar in contact te brengen door het organiseren van periodieke bijeenkomsten. Kijk voor meer informatie op: stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Verheulsweide (SPBV).

Revitalisering Verheulsweide

Door ouderdom was de uitstraling van het bedrijventerrein niet meer zoals het was. De gemeente Doetinchem en het bedrijfsleven waren zich ervan bewust dat Verheulsweide op korte termijn een impuls moest krijgen om het ook voor de toekomst een gezonde economische basis te geven. Om te voorkomen dat Verheulsweide structureel de aansluiting verliest met de economische ontwikkeling van Doetinchem en de Achterhoek, is het bedrijventerrein in nauwe samenspraak met de IG&D opgewaardeerd.