Eerste kievitsei gevonden in Oene

Dit item is verlopen op 05-04-2016.

Meneer Bertie Vijge vond voor de vijfde keer het eerste kievitsei vlakbij zijn huis in Oene. Meneer Vijge heeft ervaring: hij kijkt al twintig jaar uit naar het eerste kievitsei.

Op het weiland van boer Kiezebrink ligt het eerste ei. Meneer Vijge zet twee stokken op gepaste afstand bij het nest, een bescheiden kuiltje in de grond, zodat de boer weet dat hij hier even heel goed op moet passen. Als dank voor zijn vondst krijgt meneer Vijge een kleine paasattentie van de burgemeester.

Jaar van de kievit

Het gaat niet goed met de weidevogels, dus ieder kievitsei is belangrijk. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal broedende kieviten in ons land in rap tempo af. Tegenwoordig zelfs met 5 procent per jaar. Er moet wat gebeuren om het tij te keren.

Daarom is 2016 door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit. Er zijn sterke aanwijzingen dat de afname voor een deel wordt veroorzaakt doordat te weinig jonge kieviten hun eerste weken overleven. Daarom is er dit jaar onderzoek naar de overleving van kuikens.

Kijk voor meer informatie over het jaar van de kievit op de website van www.sovon.nl/jaarvandekievit.

eerste kievitsei gevonden in Oene

Pagina opties