Epe stelt 1 miljoen beschikbaar voor duurzaamheid

Dit item is verlopen op 25-05-2016.

Epe wil investeringen in duurzaamheid meer stimuleren. Daarom komt er een stimuleringslening. Met deze Stimuleringslening kunnen straks zowel particulieren maar ook maatschappelijke organisaties en sportverenigingen gebruik maken van een renteloze lening voor toepassing van duurzaamheidsmaatregelen.

De Stimuleringslening is een renteloze lening voor het treffen van energiebesparende en energieopwekkende maatregelen voor woningeigenaren, huurders, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties. Het idee is dat met de duurzaamheidsmaatregelen de maandelijkse energielasten naar beneden gaan. De Stimuleringslening maakt maatwerk mogelijk voor de in aanmerking komende doelgroepen en duurzaamheidsmaatregelen.

Brede doelgroep

Om de Stimuleringslening aantrekkelijk te maken. is de doelgroep van de Stimuleringslening zo breed mogelijk gehouden. Zo kunnen niet alleen de woningeigenaren hier gebruik van maken, maar ook verenigingen en andere maatschappelijke organisaties. In de verordening is opgenomen dat het college de verdeling kan wijzigen wanneer dit noodzakelijk blijkt op basis van de maatschappelijke behoefte. De Stimuleringslening is maatwerk waarbij de maatregelen bepaald kunnen worden. Bij de Stimuleringslening komen niet alleen de energiebesparende maatregelen in aanmerking, maar ook zaken als energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen.

Voor grotere investeringen

De lening is vooral bedoeld voor de grotere investeringen in duurzaamheidsmaatregelen (tot € 25.000,- voor particulieren en tot € 250.000.- voor verenigingen), waarvoor meestal de financiële reserves ontbreken. Meerdere partijen hebben al aangegeven gebruik te willen maken van de Stimuleringslening. Voor kleinschalige maatregelen wordt de bestaande subsidieregeling Klimaataanpak eigen woningen met één jaar verlengd.

Isoleren met subsidie

De afgelopen 5 jaar zijn met gebruik van de regeling honderden eigen woningen in de gemeente Epe geïsoleerd. Zo werden in 2015 ongeveer 200 woningen geïsoleerd dankzij deze regeling. Sinds de regeling is gestopt vragen veel particulieren naar een nieuwe regeling. Voortzetting van de regeling is gezien de bestaande belangstelling realistisch. Door de regeling krijgen particulieren eenmalig een derde van de isolatiekosten tot een maximum van € 500 bij een individuele aanvraag en € 750 bij een collectieve aanvraag vergoed. Hierdoor worden woningeigenaren gestimuleerd om isolatiemaatregelen te laten uitvoeren aan hun woning. Na-isolatie leidt tot energiebesparing en beperking van de C02 uitstoot. Isolatie van woningen levert daarnaast werk op voor de bouwbranche.

Pagina opties