Glasvezel voor buitengebied de Veluwe weer een stap dichterbij

Ondertekening convenant glasvezel buitengebied tussen 11 gemeenten, Stichting Breedband en CIF

Ongeveer 2,5 jaar geleden hebben vijf inwoners van de Noord-Veluwe de Stichting Breedband Noord-Veluwe opgericht met als doel om snel internet in de buitengebieden van de Veluwe te realiseren. Op 22 juni tekenden zij met (Communication Infrastructure Fund) CIF en gemeenten op de Noord- en Oost-Veluwe een convenant, die maakt de weg vrij om met de inschrijfperiode en de aanleg van start te gaan.

Na veel onderzoekswerk heeft de Stichting Breedband hiervoor een haalbare en betaalbare oplossing gevonden. Met CIF en elf gemeenten zijn er afspraken voor de aanleg van snel internet. De ambitie is om met de aanleg van een glasvezelnetwerk 40.000 aansluitingen in het buitengebieden op de Veluwe te realiseren. In de afgelopen maanden is hierover overeenstemming bereikt met elf gemeenten op de Veluwe over de aanleg van glasvezel. Dit zijn zeven Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Heerde Nunspeet, Oldebroek en Putten, aangevuld met Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst. Wethouder Joop van Nuys: ‘Ik ben erg blij dat ik ook voor onze gemeente het convenant heb mogen ondertekenen. Glasvezel is een onmisbare voorziening voor de leefbaarheid van ons buitengebied, nu en in de toekomst. Het is aan de bewoners om deze kans met beide handen aan te grijpen.’

50% moet meedoen

De afspraken van CIF met de gemeenten gaan over onder andere vergunningen, leges en graafdieptes. Er wordt dit jaar nog gestart met de inschrijfperiode in het eerste deelgebied. Het doel is dat de aanleg eind 2018 in de elf gemeenten is afgerond.

De voorwaarde om te kunnen starten met de aanleg is wel dat minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. Dit betekent dat ze een abonnement bij een van de dienstaanbieders moet afnemen. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn; Caiway, CBizz, Fiber, Solcon en WeServe. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Inwoners van de elf gemeenten die de aanleg van glasvezel heel belangrijk vinden en belangstelling hebben om ambassadeur te worden, kunnen zich aanmelden bij de Stichting Breedband Noord Veluwe via [email protected].

De volgende stappen

De elf gemeenten vormen een uitgestrekt gebied. Het is daarom gewenst dat de realisatiefase goed gecoördineerd wordt. Hiervoor wordt een stuurgroep ingesteld met vertegenwoordigers van de gemeenten, CIF en de Stichting Breedband. Eén van de eerste stappen zal zijn om het gebied te clusteren in werkgebieden van ongeveer 3000 aansluitingen. Daarnaast onderzoeken aannemers de komende maanden het gebied (´schouwen’) zodat de ruim 5.000 kilometer lange glasvezel zo efficiënt mogelijk aangelegd kan worden. Deze factoren zijn belangrijk om de uiteindelijke kosten zo laag mogelijk te houden.

Pagina opties