Jan Polman krijgt zilveren erepenning van gemeente Epe

Dit item is verlopen op 26-06-2016.
Jan Polman

Op woensdag 25 mei kreeg de heer Jan Polman tijdens de dag van de Duurzaamheid de zilveren erepenning uitgereikt door burgemeester Van der Hoeve.

Volgens Artikel 4 van de verordening wordt de erepenning ‘slechts in zeer bijzondere gevallen toegekend: als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich jegens de gemeente Epe in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt’. Jan Polman is een echte doorzetter voor duurzaamheid, natuur, milieu, mobiliteit en landschap. Hij kreeg daarom de 22e zilveren erepenning van de gemeente Epe.

Actieve bijdrage

Jan Polman levert sinds 1980 zijn bijdrage aan de totstandkoming van het ruimtelijke- en milieubeleid in de gemeente Epe. Zo is hij lid van diverse plaatselijke werkgroepen van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en sinds 1984 is hij voorzitter en secretaris van de Vereniging Milieuzorg Epe. Daarnaast is hij op andere terreinen, zoals de Bijenhoudersvereniging De Imme, het Kringloopbedrijf, Repaircafé, de Bomenstichting en de Fietsersbond, actief.

Leefbare wereld

De inzet van Jan Polman is van belang voor een veiliger en leefbaarder openbare ruimte. Hij pakt diverse zaken vanuit eigen initiatief aan en behartigt de milieubelangen vanuit zijn volste overtuiging. Je voelt het enthousiasme over de onderwerpen wanneer je met hem in gesprek bent. Zijn drijvende kracht en motivatie is om de wereld leefbaarder te maken. Hij was al in zijn studententijd bekend voor zijn milieubewust en energiebesparend gedrag. Mede dankzij zijn actieve bijdrage is onze openbare ruimte veiliger, leefbaarder, aantrekkelijker en comfortabeler voor onze bewoners en bezoekers.

Positief kritisch

Jan Polman heeft een positief kritische houding op inhoudelijke zaken. Hij denkt met de gemeente Epe structureel mee in beleid, beheer en projecten. Hij is daarbij doortastend in zijn vragen en draagt goede oplossingen of tegenvoorstellingen op vraagstukken aan.

Fietser en adviseur

Jan Polman zet zich in de volle breedte in voor de lokale mobiliteit. Hij heeft jarenlang een voorname adviserende rol vervuld als voorzitter en vertegenwoordiger van Fietsersbond, afdeling Epe. Jan fietst zelf ook door weer en wind naar al zijn afspraken, dus hij weet waar hij over praat. Als lid van het eerste uur, van de Fietsersbond (opgericht als ENWB, nu 40 jaar geleden), nam hij in 2005 het initiatief om in Epe een afdeling van de Fietsersbond op te richten. De afdeling Epe heeft zich, mede door zijn inzet gemanifesteerd als een betrouwbare partner en belangenbehartiger voor fietsers in onze gemeente. Dus dankzij hem fietsen de Epese kinderen een stuk veiliger naar school.

Mooier landschap

Jan Polman heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de gemeentelijke groenbeleidsplannen, zoals het Groenstructuurplan, het Bomenbeleidsplan en het Landschapsontwikkelingsplan. Hij was lid van de diverse klankbordgroepen en heeft daarbij een belangrijke bijdrage aan de koers van het groenbeleid gegeven. In 1999 ging het groenbeleid terug naar versobering en eenvoud. Dit heeft hem aan het hart gegrepen. Hij heeft zich daarom bijzonder ingezet om in het huidige groenbeleid het versterken van de biodiversiteit en het behoud van waardevol groen terug te brengen. Naast het groenbeleid controleert Jan Polman samen met andere leden van de Vereniging Milieuzorg Epe de jaarlijkse gemeentelijke kaplijst. Hij denkt hierbij mee met de gemeente en plaatst kanttekeningen waar hij dat nodig vindt.

Jan Polman geeft duidelijke kritiek wanneer dat nodig is, maar hij is ook bereid naar anderen te luisteren en andere meningen te respecteren. Dit is een zeer waardevolle eigenschap waarin hij zich van velen onderscheidt. Hij weet te relativeren en diverse belangen af te wegen.

Pagina opties