Perspectiefnota 2017-2020: Gemeente houdt bestaande financiële koers vast

Dit item is verlopen op 18-06-2016.
Wethouder Robert Scholten

Het college van burgemeester en wethouders heeft de perspectiefnota van de gemeente Epe 2017-2020 klaar. De nota wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Het college van B&W rapporteert met de perspectiefnota ieder voorjaar aan de gemeenteraad welke belangrijke maatschappelijke, bestuurlijke en financiële ontwikkelingen op de gemeente afkomen en van invloed zijn voor het opstellen van de programmabegroting later dit jaar.

Geen aanleiding om financieel beleid te wijzigen

Wethouder Robert Scholten, verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën: "Op dit moment vindt het college van B&W dat er geen aanleiding is om het huidige financieel beleid te wijzigen. De financiële basis van de gemeente is op orde. De ontwikkelingen en risico’s die we in beeld hebben, geven ook geen aanleiding om het huidige financiële beleid bij te stellen. Wél willen we graag naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen de gemeenteraad om richtinggevende uitspraken vragen. Dan weten we hoe de gemeenteraad hierover denkt en nemen we dat mee in de voorbereiding van de begroting later dit jaar.”

College vraagt raad om richtinggevende uitspraken

  • Het college stelt de raad voor om bij de voorbereiding van de begroting de gevolgen en kosten van het plan van aanpak voor de integratie en huisvesting van nieuwkomers te betrekken bij de voorbereiding van de begroting. Dit geldt ook voor het onderzoek dat loopt naar gevolgen en kosten van de invoering van de nieuwe wet Natuurbescherming. Dat vraagt mogelijk extra investeringen vanwege de extra taken die de gemeente krijgt rond deskundigheidsbevordering en formatie.
  • Voor het uitwerken van projecten uit de regionale omgevingsagenda waar gemeenten, provincie en maatschappelijke partners samenwerken vraagt het college de raad om éénmalige financiële middelen. Dit is ook het geval voor duurzaamheidsprojecten gericht op energietransitie.
  • Het college doet de raad het voorstel om het eenmalige overschot van de reserve sociaal domein in te zetten binnen het sociaal domein. Dit om de transformatie gebiedsgericht werken binnen de zorg te ondersteunen.

Jeugd(zorg), Wmo, participatie, gebiedsgericht werken

In de perspectiefnota zijn de laatste ontwikkelingen over de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van de jeugd(zorg), de Wmo, de Participatiewet en het gebiedsgericht werken benoemd. De aandacht richt zich op de transformatie van de voorzieningen zorg en ondersteuning, waardoor er meer afstemming komt op de lokale behoeften. Het gebiedsgericht werken kan hierbij een belangrijke rol vervullen.

Overige ontwikkelingen

Tot slot staat in deze perspectiefnota nog een ontwikkeling omschreven, waar de gemeente Epe de komende jaren mee te maken krijgt. Dat betreft het verbod op asbestdaken vanaf 2024. De voorbereidingen op die invoering worden in kaart gebracht.

Besluitvorming

Op donderdag 2 juni staat de perspectiefnota op de agenda van de raadscommissie. Vervolgens neemt de gemeenteraad op donderdag 16 juni een besluit over de perspectiefnota 2017-2020.

De perspectiefnota staat hieronder.

Te downloaden:

Pagina opties