Provincie en gemeente Epe werken samen aan een veilige Heerderweg

De Heerderweg wordt door de provincie en gemeente opnieuw ingericht. Veiliger en beter voor de 8.000 voertuigen en zo’n 1.000 scholieren die deze weg dagelijks gebruiken.

De provincie heeft een plan gemaakt voor de provinciale weg. Dit eindigt ter hoogte van de toekomstige komgrens nabij de Chris Lanooyweg. De gemeente heeft voor het deel van de Heerderweg en Hoofdstraat, vanaf de toekomstige komgrens tot het kruispunt met de Prinses Julianalaan een aansluitend herinrichtingsplan gemaakt. Het ontwerp voor de kommaatregel ligt vanaf 22 juni 2016 voor belangstellenden ter inzage in het gemeentehuis.

Nieuwe aanpak entree bebouwde kom Epe/Heerderweg

Voor het realiseren van een goede komgrensmaatregel wordt de komgrens van Epe op de Heerderweg een stuk verschoven tot bij de Chris Lanooyweg. Met de provincie is in april 2016 afgesproken dat de gemeente de maatregelen tot de toekomstige komgrens namens de provincie gaat uitvoeren. Hiermee kan Epe de wateroverlast op dit gedeelte van de Heerderweg sneller en integraler aanpakken. De inrichting van de weg kan hierdoor ook beter aangesloten worden op het verkeersplan voor de Heerderweg en Hoofdstraat binnen de bebouwde kom. Met deze aanpassing van de kommaatregel blijft een rij beeldbepalende bomen gespaard.

Wateroverlast

Rond de grens van de bebouwde kom is een fors waterprobleem. Het water kan hier moeilijk weg. Hierdoor blijft er water op de weg staan. Dit vergroot het risico op ongelukken. Bewoners hebben ook last van het water dat vanaf de weg naar de percelen stroomt. Het regenwater kan niet weg door de verharding. De gemeente kan dit water binnen haar eigen projectgrenzen onvoldoende ondergronds bergen en in de bodem laten infiltreren.

De provincie en de gemeente hebben daarom besloten het waterprobleem samen op te lossen en goed af te stemmen. De gemeente gaat in september al aan het werk met de herinrichting van de Heerderweg en het gedeelte van de Hoofdstraat binnen de bebouwde kom. In overleg met de provincie is besloten dat de gemeente alle werkzaamheden voor de afvoer van het water binnen de toekomstige bebouwde kom in één keer gaat uitvoeren, inclusief de voorzieningen voor een deel van de waterafvoer van de provinciale weg.

Ander ontwerp bij entree bebouwde kom

In het door college van B&W vastgesteld plan voor de kommaatregel Heerderweg is gekozen voor toepassing van een busvriendelijk langgerekt plateau met middengeleider. Dit zorgt voor een verkeersremmende werking, die de lagere snelheid van 50 km/uur binnen de bebouwde kom benadrukt. Omdat het nu binnen de bebouwde kom komt te liggen, blijft het fietspad waar het nu ook is: tegen de weg aan. Hierdoor kan een bomenrij aan de noordkant, tussen de Plekweversweg en de Chris Lanooyweg, blijven staan. Dit alternatief is een wat minder stevige verkeersremmende maatregel dan in het oorspronkelijk provinciale plan, maar voldoet wel. Het past ook goed binnen het gemeentelijk ontwerpplan waarin een reeks maatregelen komen om de Heerderweg verkeersveiliger te maken. Het provinciaal plan wordt op dit moment als gevolg van de uitkomsten van de verkeersveiligheidsaudit bijgesteld. Dit kan nog van invloed zijn op de realisatie van het busvriendelijk plateau. De overige maatregelen staan niet ter discussie en worden conform uitgevoerd.

Bushalte en voetpad

De bushalte komt straks voor het politiebureau, tegenover bushalte Epe Noord (richting centrum). Halteplaats Epe Noord wordt hierdoor veiliger, compacter en prettiger met kortere looproutes voor het in- en uitstappen en betere faciliteiten voor reizigers. Mede op verzoek van aanwonenden en Ons Mooi Epe komt er een half verhard voetpad achter de bomenrij aan de westzijde van de Heerderweg (tussen de Kortenkampweg en de Eperheemweg) zodat bewoners en bezoekers van hotel /restaurant Dennenheuvel veilig naar het dorp kunnen wandelen.

Pagina opties