Stevige groene dorpsentree bij De Klaarbeek

Dit item is verlopen op 04-04-2016.

De reconstructie van de kruising bij woonwijk De Klaarbeek (N309/aansluiting Vegtelarijweg/Glazenmaker) biedt de kans om een mooie nieuwe groenstructuur aan te leggen. De gemeente Epe gaat meer groen terugbrengen dan er verdwenen is en zorgt zo voor een stevige groene dorpsentree. Zo gaan wij 27 nieuwe bomen rond de kruising herplanten, dat wil zeggen: bomen die in staat zijn om tot een fors formaat uit te groeien.

Zo komt er een nieuwe rij eiken aan de oostkant van de rijbaan en wordt de rij bestaande eiken aan de westzijde aangevuld. Verder planten wij een rij linden in de nu nog kale middenberm tussen de rijbanen. Wij hebben hier voor linden gekozen om meer afwisseling in het beeld te brengen en bijen en andere insecten een voedselbron te bieden. Tenslotte komt er een groep bomen (amberbomen en iepen) naast de aansluiting met de Glazenmaker. Deze geven de entree naar de wijk Klaarbeek een mooi accent. De amberbomen hebben een prachtige rode kleur in het najaar. Naast de bomen worden ook diverse meidoornhagen toegevoegd aan de groenvakken. Deze meidoornhagen zullen voor extra aankleding en een landschappelijke sfeer zorgen. De hagen voorkomen ook dat voetgangers op ongewenste plekken de weg oversteken, zoals in de brede middenberm en naast één van de bushaltes.

Kap onverwacht voor inwoners

Op vrijdag 12 februari heeft Axent Groen in opdracht van de gemeente Epe 16 bomen rondom de kruising bij woonwijk De Klaarbeek (N309/aansluiting Vegtelarijweg/Glazenmaker) gekapt. Een laatste boom wordt op korte termijn nog verwijderd. Voor deze 17 bomen was in het voorjaar van 2015 een omgevingsvergunning aangevraagd. Dit is door de gemeente Epe op een gebruikelijke wijze gecommuniceerd, maar voor veel inwoners was dit niet duidelijk omdat de publicatie van de vergunning gecombineerd was met andere kaplocaties. Diverse omwonenden en belangenverenigingen reageerden ontstemd op de voor hun onverwachte kap. Met name het verdwijnen van de rij grote populieren zorgde voor een kaal straatbeeld dat veel mensen liet schrikken.

Pagina opties