11 augustus inloopavond beleidsplan Jeugd én Wmo(15-07-2014)

Dit item is verlopen op 12-08-2014.

Per 1 januari 2015 treden er verschillende nieuwe wetten in werking. Dan zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van hulp en ondersteuning voor de jeugd op grond van de nieuwe Jeugdwet. Daarnaast wordt per 1 januari ook de nieuwe Wmo van kracht. Het rijk brengt daarmee meer taken vanuit de landelijke AWBZ onder in de lokale Wmo.

De gemeente Epe is, net als alle andere gemeenten, al geruime tijd druk bezig met de voorbereidingen voor deze nieuwe taken. Gemeenten zijn namelijk wettelijk verplicht om uiterlijk 31 oktober 2014 een door de gemeenteraad goedgekeurd beleidsplan en verordening te hebben zowel op het gebied van de jeugd(zorg) als op het gebied van de Wmo.

Concept beleidsplannnen en verordeningen klaar: wat vindt u ervan?

De concept beleidsplannen én (concept) verordeningen van beide nieuwe wetten (Jeugd en Wmo) zijn nu klaar. De gemeente hoort graag van inwoners, zorgaanbieders en andere betrokkenen wat zij van die plannen en verordeningen vinden. Van dinsdag 15 juli tot en met dinsdag 12 augustus kunt u op beide plannen reageren. De documenten liggen gedurende deze periode voor inspraak ter inzage in de Publiekswinkel in het gemeentehuis en staan op deze website onder Actueel > Bekendmakingen > Maatschappelijke voorzieningen.  

U kunt uw opmerkingen over de conceptbeleidsplannen – en de verordeningen van 15 juli tot en met 12 augustus 2014 bij het college van B&W indienen: Postbus 600, 8160 AP Epe. Daarnaast kunt u ook via e-mail reageren: [email protected]. Het gaat om twee verschillende inspraakprocedures: één van de Wmo en één van de Jeugd(zorg). Geeft u duidelijk aan waar u op reageert.

Inloopavond maandag 11 augustus

Het is niet gebruikelijk om in de vakantieperiode conceptbeleidsplannen voor inspraak vrij te geven. In dit geval is er helaas geen andere mogelijkheid. Het kon niet eerder, vanwege alle noodzakelijke voorbereidingen, afstemming en informatie vanuit het rijk. Later kan ook niet, omdat dan de (wettelijke) deadline van 31 oktober niet gehaald wordt.

Maandag 11 augustus is er van 19.00 - 21.30 uur een inloopavond in het gemeentehuis waar u voor meer informatie en met vragen over deze plannen terecht kunt. Daarnaast kunt u tijdens de inspraakperiode (15 juli t/m 12 augustus) met vragen over deze beleidsplannen en verordeningen altijd contact opnemen met de gemeente (telefoon 14 0578). Tussen 15 juli en 12 augustus is er iedere dinsdag tussen 10.00 – 12.00 uur een medewerker aanwezig die uw vragen hierover kan beantwoorden.

Wat staat er in deze plannen en verordeningen?

Beleidsplan en verordening Wmo

In de wettekst van de Wmo heeft het rijk een opdracht aan gemeenten opgenomen. Kort samengevat luidt die opdracht:

  • het bevorderen van sociale samenhang, de mantelzorg, het vrijwilligerswerk en de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente, alsmede voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld;
  • het ondersteunen van de zelfredzaamheid en de participatie van personen met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving;
  • het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg vallen hieronder).

In het beleidsplan geeft de gemeente op hoofdlijnen aan hoe deze opdracht in de gemeente Epe wordt vormgegeven. Het beleidsplan biedt de kaders waarbinnen de gemeente het beleid verder zal uitwerken. Op basis van het beleidsplan zal elk jaar een uitvoeringsplan worden opgesteld, met daarin de speerpunten voor dat jaar. Het concept beleidsplan voldoet aan de eisen die aan de nieuwe Wmo 2015 gesteld worden. Met de komst van de nieuwe wet Wmo 2015 moet er ook een nieuwe verordening vast worden gesteld. Het beleidsplan geeft de kaders aan en in de verordening staan vervolgens de regels waarbinnen de Wmo in Epe wordt vormgegeven. De regels in de verordening zijn gebaseerd op het beleidsplan. De regels in de verordening bieden op haar beurt weer het kader waarbinnen het college van B&W nadere regelingen kan vaststellen, zodat het leveren van zorg en ondersteuning dicht bij de mensen kan worden uitgevoerd.

Beleidsplan en verordening Jeugd

Het beleidsplan Jeugd bestaat uit een specifiek lokaal deel en een regionaal deel. Samen vormen die het beleidsplan Jeugd. Hierin is het beleid op het terrein van de zorg voor jeugd voor de komende jaren opgenomen. Het regionale deel bevat de afspraken over die onderdelen die de gemeenten in de regio samen of eenduidig willen organiseren. De afspraken hebben betrekking op bijvoorbeeld: de wijze van toegang tot jeugdzorg, de sturing en de bekostiging, een overzicht van de budgetten, cliënt en kwaliteit. Het lokale deel bevat een zoveel mogelijk samenhangend geheel van het preventieve jeugdbeleid, waar de gemeente al verantwoordelijk voor was, en de nieuwe onderdelen zoals de toegang tot de ‘nieuwe’ vormen van jeugdzorg die naar gemeenten komen.

Het beleidsplan Jeugd is vertaald in de regels in de bijbehorende ‘Verordening Jeugdhulp’. De verordening geeft aan op welke wijze en onder welke voorwaarden aanspraak kan worden gemaakt op zorg voor kinderen en/of gezinnen. In de verordening wordt beschreven om welke voorzieningen het gaat, hoe de aanvraagprocedure is en welke rechten en plichten aanvragers hebben.

Vervolg

Na de inspraakperiode worden de binnengekomen reacties verwerkt. In oktober worden de beleidsplannen en de verordeningen dan voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.