Aanpak eikenprocessierups(07-05-2013)

Dit item is verlopen op 31-05-2013.

In de komende periode kan er (weer) overlast ontstaan veroorzaakt door de eikenprocessierups. Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, wordt er door de gemeente een beheerplan opgesteld. In de gemeente Epe is de rups de afgelopen jaren veelal buiten de kom gesignaleerd, maar ook op enkele plekken binnen de bebouwde kom. De rups komt het meest voor op inlandse eiken.

Gemeente Epe heeft met de firma Kuppen, een gespecialiseerd bedrijf, een beheerplan opgesteld, waarmee geprobeerd wordt om de overlast tot een minimum te beperken. Wanneer de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, zal er waarschijnlijk in mei gestart worden met het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht.

Er wordt met een zogenaamd ‘biologisch bacteriën preparaat’ gespoten, waardoor alleen de rupsen worden gedood. De spuitwerkzaamheden worden 24 uur per dag uitgevoerd, waardoor er wellicht enige geluidsoverlast kan zijn. Dit is echter van korte duur en wij vragen hiervoor uw begrip. In totaal worden er dit jaar, net als vorig jaar, weer ca. 3700 bomen biologisch bestreden.

Op die locaties waar niet gespoten wordt en waar later toch overlast ontstaat, zal later in het jaar (ca. juni) worden overgegaan naar bestrijding middels zuigen of plukken. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar de plaagdruk hoog is en waar veel mensen langdurig verblijven. Deze werkzaamheden worden dan uitgevoerd door de firma Konijnenberg.

Heeft u last van nesten van de eikenprocessierups?

Meld het dan via de Servicelijn van de gemeente, via tel. 0800 - 66 77 88 9.

Heeft u zelf in de tuin last van de eikenprocessierups?

Dan kunt u via tel. (0313) 65 42 12 contact opnemen met de firma Konijnenberg. Zij kijken of zij dit dan ook aan kunnen pakken. De kosten zijn dan wel voor uw rekening.