Aanpak eikenprocessierups(19-05-2015)

Dit item is verlopen op 25-06-2015.

Axent Groen is bezig om alle gemeentelijke bomen in gebieden waar de eikenprocessierups veel kan voorkomen preventief te bespuiten. Dit om overlast te voorkomen. De stoffen die de brandharen van de rups afgeven, veroorzaken namelijk bij mens en dier een op allergie lijkende huiduitslag (soort brandwondjes), zwelling en jeuk. In totaal worden er ca. 2.600 bomen biologisch bestreden. Tot nu toe is er weinig overlast en zijn er geen gebieden waar veel rupsen bij elkaar zitten. Dit komt ook doordat al een aantal jaren preventief wordt gespoten.

Er wordt met een zogenaamd ‘biologisch bacteriën preparaat’ gespoten, waardoor alleen de rupsen doodgaan.  Samen met een gespecialiseerd bedrijf, heeft de gemeente een beheerplan opgesteld om de overlast tot een minimum te beperken. 

Zuigen en plukken

Op sommige locaties wordt niet gespoten. Hier wordt gekozen voor bestrijding door zuigen of plukken. Hierbij worden rupsen weggezogen en nesten verwijderd. Dit gebeurt vooral op plaatsen waar de plaagdruk hoog is en waar veel mensen langdurig verblijven. Ook speeltuinen hebben een hoge prioriteit.

Heeft u last van nesten van de eikenprocessierups?

Meld het dan via de Servicelijn van de gemeente, via telefoonnummer 14 0578.