Aanpak overlast jongeren met kleur(25-06-2013)

Dit item is verlopen op 09-07-2013.

Naar aanleiding van de evaluatie van de aanpak van overlastgevende jongeren vorig najaar, legt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad nu een verscherpt plan van aanpak voor. Het doel hiervan is om enerzijds overlastgevende jeugd aan te pakken,  anderzijds te voorkomen dat jeugd afglijdt. De aanpak is nu groepsgericht, gekoppeld aan een individuele aanpak. Er wordt gewerkt met kleurcodes van geel tot rood, passend bij een minder of meer intensieve aanpak.

Werkwijze

Het plan van aanpak gaat verder dan de eerdere aanpak. Toen werd locatiegericht gewerkt, nu wordt een aanpak per groep opgesteld met daaraan gekoppeld een individuele aanpak. Meer maatwerk dus. Het zogenaamde straatgroepenteam (voorheen overlastnetwerk) heeft de werkwijze hierop aangepast. In dit team werken wijkagenten, straathoekwerkers, coördinator samenwerkingsstructuur, de ambtenaar openbare orde en veiligheid en buitengewoon opsporingambtenaren van de gemeente nauw met elkaar samen. De informatiedeling tussen de samenwerkende partijen is doorontwikkeld en de registratie verbeterd.

Vroegtijdig signaleren en informeren

Repressieve maatregelen worden ingezet, preventieve maatregelen ontwikkelen zich verder door. Te denken valt hierbij aan speciale voorzieningen voor jongeren in de dorpen, ter voorkoming van overlast. Hierbij wordt nauw samengewerkt met Koppel en ambtenaren jeugd en sport binnen de gemeente.
Het is van belang om de jeugd hier goed bij te betrekken en problemen vroegtijdig te signaleren. Bijvoorbeeld door middel van gesprekken met ouders, onderwijs en de buurt. Als een jongere deel uit maakt van een overlast gevende groep, worden de ouders hierover geïnformeerd. Zo wil het straatgroepenteam voorkomen dat ouders in een later stadium verrast worden met vervolgmaatregelen, zoals waarschuwingsbrieven of gebiedsverboden.

Kleurcodes

Er wordt gewerkt met kleurcodes om de jongeren uit de anonimiteit te halen. De gradaties lopen van geel via oranje tot rood, waarbij de maatregelen gaandeweg intensiever zijn. Een kleur geeft de te nemen stap(pen) weer; iedere partner volgt zo dezelfde stap(pen).

Te downloaden: