Actualisatie gemeentelijk grondgebruik(17-07-2013)

Dit item is verlopen op 30-07-2013.

Onlangs is een inventarisatie gedaan naar het gebruik van gemeentelijke eigendommen. Hieruit blijkt dat veelvuldig gebruik wordt gemaakt van gemeentegrond zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Sommige van deze situaties zijn al langere tijd geleden ontstaan. In deze gevallen bestaat onduidelijkheid over het eigendom van de grond. De gemeente is gestart met het actualiseren van het grondgebruik om duidelijkheid te scheppen.

Inwoners die op dit moment nog zonder overeenkomst gebruik maken van gemeentegrond krijgen, waar mogelijk, eenmalig de kans om de grond te kopen. Als de grond niet verkocht kan worden, wordt de grond terug in beheer genomen door de gemeente. In uitzonderlijke situaties wordt gekeken naar andere oplossingen om het gebruik van de grond voort te zetten. Ook als het gebruik van de grond in de ogen van de gemeente onwenselijk is, bijvoorbeeld door de aantasting van de groenstructuur of de verkeersveiligheid, dan zal het gebruik beëindigd worden.

Duidelijkheid en gelijkheid

Niet alleen wil de gemeente door dit beleid duidelijkheid creëren, ook wil zij een gelijke behandeling voor haar inwoners garanderen. Het gegeven dat de ene inwoner moet betalen voor het gebruik van gemeentegrond, terwijl de andere inwoner de grond zonder toestemming gebruikt, is niet langer te rechtvaardigen.

Wijk voor wijk

De gemeente heeft ervoor gekozen om bij het actualiseren van het grondgebruik een wijkgerichte aanpak te hanteren. Dit houdt in dat inwoners die gebruik maken van gemeentegrond wijk voor wijk worden aangeschreven. De gemeente verwacht in september de eerste brieven aan inwoners te versturen. In deze brief staat over welk stuk grond het gaat en of het te koop is.

De volgorde van deze wijken en alle overige relevante informatie over het project actualisering grondgebruik kunt u binnenkort terugvinden op deze website.