Afronding bestuursperiode 2010-2014(12-03-2014)

Dit item is verlopen op 26-03-2014.

Op 19 maart zijn er verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Daarmee eindigt de bestuursperiode 2010-2014. Aan het begin van deze bestuursperiode is door vier partijen (Nieuwe Lijn, CDA, PvdA, GroenLinks) een collegeakkoord voor vier jaar gemaakt getiteld: “Samen beter, samen verder!”.

In dit akkoord staan de speerpunten van beleid met te realiseren prestatieafspraken in 2014. Het college heeft voor het invullen van de afspraken een collegeprogramma gemaakt met daarin diverse activiteiten. Aan het einde van deze bestuursperiode maakt het college van B&W de balans op over de uitwerking en uitvoering van het collegeprogramma. Zijn alle voorgenomen activiteiten  gerealiseerd?

Daarnaast geeft het college van B&W een aantal belangrijke ontwikkelingen aan om rekening mee te houden in de nieuwe bestuursperiode.

Collegeprogramma voor meer dan 90% gerealiseerd

Van alle voorgenomen activiteiten uit het collegeprogramma is per 1 maart 91% gerealiseerd. Vier activiteiten zijn nog niet afgerond en lopen nog door in de volgende bestuursperiode. Het gaat om activiteiten rond bredeschoolontwikkeling, recreatie/toerisme (informatievoorziening, aanbod van activiteiten) en gemeentelijke informatiepunten in de dorpen.

Enkele belangrijke resultaten uit het collegeprogramma zijn: het realiseren van twee inlooppunten Centrum voor Jeugd en Gezin, het handhaven van de ondersteuning aan vrijwilligers door subsidiering, het minimabeleid is vernieuwd en het wijkgericht werken is ingevoerd. Verder is het duurzaamheidsprofiel, het toeristisch profiel en het afvalbeleidsplan opgesteld, is de woonvisie geactualiseerd, zijn de plannen voor de dorpscentra Epe en Vaassen in uitvoering, is burgerparticipatie vormgegeven en zijn de uitgangspunten voor solide financieel beleid gehanteerd.

Extra’s

Behalve de realisatie van het collegeprogramma heeft het college de afgelopen vier jaar ook gereageerd op allerlei (toekomstgerichte) ontwikkelingen. Daarvoor zijn eenmalige reserveringen en/of investeringen gedaan voor € 15 miljoen en zijn de uitgaven met € 2,4 miljoen gestegen. Deze gelden zijn ingezet voor onder meer de aanvulling van het fonds van startersleningen, de aanleg van nieuwe fietspaden, wegen, bruggen en kunstgrasvelden, het fonds voor een nieuw project accommodaties, voor de cofinanciering van diverse projecten, voor de opvang van tekorten van de grondexploitatie/woningbouwprogrammering, voor het project hartveilig wonen, voor maatregelen om de overlast van jongeren te verminderen en om de hogere uitgaven van de sociale wetgeving en de rijksbezuinigingen op te vangen.

Belangrijke ontwikkelingen voor de nieuwe bestuursperiode

Bij het opstellen van een nieuw collegeprogramma is het van belang rekening te houden met een aantal ontwikkelingen. Het gaat om maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen die ook in de volgende bestuursperiode spelen:

  • Maatschappelijke ontwikkelingen: meer zelfredzaamheid en zelfverantwoordelijkheid van inwoners, het maatschappelijk actief zijn en worden van mensen, de bevolkingssamenstelling verandert drastisch (vergrijzing).
  • Bestuurlijke ontwikkelingen: meer taken vanuit het rijk met minder budget vraagt vaak om een nieuwe of andere aanpak, biedt kansen voor innovatie en vraagt om een nieuwe rolbepaling van partijen.
  • De toekomstvisie zet in op “duurzaam voortbouwen op kwaliteit” met als kernwaarden onderscheidend, duurzaam, verbindend en verrassend. De inzet is gericht op modernisering van de arbeidsmarkt en focus op de groeisectoren zorg en recreatie (economie), mensen betrekken bij de woon- en leefomgeving (sociaal), en het creëren van nieuwe mogelijkheden voor wonen en bedrijvigheid.
  • Specifieke ontwikkelingen die van belang zijn: het invoeren van de decentralisaties van de jeugdzorg, AWBZ/WMO en de participatiewet, het wijk- en buurtgericht werken (bevorderen leefbaarheid, betrokkenheid burgers vergroten), een goed leefklimaat in de dorpen (door een goede kwaliteit van de openbare ruimte en een afgestemd aanbod van accommodaties), het bevorderen van samenwerking tussen partijen onderling en/of gemeente, verdere vormgeving van de organisatie van veiligheid en de verdere ontwikkeling van de gemeentelijke dienstverlening (digitalisering, e-overheid) en gezonde financiën (continuering huidig financieel beleid).