Afvalbeleidsplan naar gemeenteraad(12-09-2013)

Dit item is verlopen op 27-09-2013.

Donderdag 26 september in de raadscommissie

De gemeente is al enige tijd bezig met een nieuw afvalbeleidsplan. Dit doet zij samen met afvalbeheerder Circulus. Het doel van dit plan is om de hoeveelheid restafval te verminderen en om de kosten van het afvalbeheer terug te brengen. Dinsdag 10 september heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om dit (ontwerp) afvalbeleidsplan Epe 2013-2016 voor besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over dit nieuwe afvalbeleidsplan.

Hoe neemt de gemeenteraad een besluit?

Als een plan naar de gemeenteraad gaat, wordt dit eerst besproken in de raadscommissie. Het afvalbeleidsplan staat op de agenda van de raadscommissie van donderdag 26 september a.s. Een raadscommissie is voor iedereen toegankelijk en is bedoeld om elkaar te informeren. Op die manier kunnen de politieke partijen horen wat er speelt en kunnen zij een mening vormen over het onderwerp, voordat zij een besluit nemen. U kunt ook inspreken tijdens de raadscommissie. Neemt u over de mogelijkheden om in te spreken gerust contact op met de griffier. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen te komen luisteren op de publieke tribune.

Als het plan besproken is in de raadscommissie komt het plan vervolgens op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. Als de gemeenteraad het plan vaststelt, is het definitief. Nadat de gemeenteraad het plan definitief vaststelt, wordt bekeken vanaf welk moment het plan ook uitgevoerd kan worden.

Waarom een nieuw afvalbeleidsplan?

De gemeente Epe heeft in vergelijking met omliggende gemeenten een hoog aantal kilo’s restafval per inwoner. Met restafval wordt al het afval bedoeld dat niet gescheiden kan worden. Veel afval is eigenlijk al lang geen afval meer, maar een grondstof die hergebruikt kan worden. Daarnaast betekent minder restafval minder afvalverbranding en meer recycling. Kortom, dit is beter voor het milieu én kost minder geld.

Welke veranderingen staan er in het nieuwe afvalbeleidsplan?

  • De inzamelzakken voor plastic afval worden vervangen door containers. Ook worden er daarnaast zes ondergrondse verzamelcontainers voor plastic afval bij supermarkten in de centra van de vier dorpen geplaatst. Zo kunnen inwoners die geen extra minicontainer voor plastic willen, toch hun plastic afval gescheiden inzamelen.
  • Het nieuwe plan gaat uit van een driewekelijks huis-aan-huis inzamelsysteem voor restafval, groente- fruit- en tuinafval (GFT) en plastic. Nu wordt dit afval nog iedere twee weken opgehaald.
  • Ook Stilema gaat glas, papier, blik en e-goed één keer in de drie weken ophalen.
  • In het voor- en najaar worden er binnen de bebouwde kom zogenaamde takkenroute gereden. Ook worden er in de herfst in alle dorpen ca. dertig bladkorven geplaatst en geleegd.
  • Een tweede groene (GFT)-container wordt goedkoper. Dit kost nu € 130,- en dit wordt € 75,-. Het lagere tarief wordt ingevoerd bij de eerstvolgende wijziging van de ‘Verordening reinigingsheffingen 2012’ nadat het nieuwe afvalbeleidsplan door de gemeenteraad is vastgesteld.
  • De GFT-inzameling bij hoogbouw vervalt. Huishoudens in hoogbouw hebben geen tuin en daarom ook veel minder GFT-afval. Bovendien is de kwaliteit van het GFT-afval soms onvoldoende voor verwerking tot compost. Bewoners van hoogbouw met benedentuinen kunnen wel kiezen voor een GFT-container op eigen terrein.
  • Bovengrondse containers voor restafval worden vervangen door een kleiner aantal (maar wel grotere) ondergrondse containers. Die zijn alleen te openen met een persoonlijke pas.

Snoei (en GFT-)afval kan nu gratis worden ingeleverd bij de milieustraat. Dit blijft zo.

Hoe is het nieuwe afvalbeleidsplan tot stand gekomen?

In het voorjaar van 2012 heeft de gemeenteraad al een besluit genomen dat richting gaf aan dit nieuwe afvalbeleidsplan. Toen hebben zij uit vijf scenario’s één scenario gekozen om verder uit te laten werken. Daarbij heeft de raad ook een aantal verzoeken meegegeven waarmee rekening gehouden moet worden in het nieuwe afvalbeleidsplan. Op 19 september 2012 was er een interactieve avond voor inwoners over dit plan. Ook de inbreng van deze avond is bij het opstellen van het nieuwe plan betrokken. Vervolgens heeft het (ontwerp) afvalbeleidsplan van 18 juni tot en met 31 juli ter inzage gelegen. Tijdens deze zes weken zijn er twaalf reacties binnengekomen. Deze reacties maken deel uit van de stukken over dit onderwerp die naar de gemeenteraad gaan.

Te downloaden:

Eerder verschenen berichten