Algemene waardering voor gemeente Epe stijgt licht(06-04-2016)

Dit item is verlopen op 17-04-2016.

De gemeente Epe heeft voor de vijfde keer meegedaan aan het landelijk onderzoek ‘Waar staat je gemeente’. Dit onderzoek laat zien hoe Epe het volgens haar inwoners doet en presteert in vergelijking met andere gemeenten, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Burgemeester Hans van der Hoeve: “Wat mij gelijk opviel was dat de waardering van de burger voor onze gemeentelijke dienstverlening bij de Publieksbalie is gestegen van een 7,7 naar een 8. Dat is mooi, maar onze rol als partner daarentegen is ietsje gedaald van een 5,6 naar een 5,4. Burgers geven hiermee aan dat ze behoefte hebben aan meer invloed en betrokkenheid bij gemeentelijk beleid. Ik kan dit cijfer ook plaatsen binnen de landelijke ontwikkeling, waarbij burgers steeds meer en vaker van zich laten horen, zowel individueel als in groepsverband. Wij zijn als gemeente bezig met  het uitwerken van initiatieven om onze burgers nog meer te betrekken bij ons beleid”.

Meer betrekken van onze burgers bij beleid

Het college van burgemeester en wethouders neemt deze resultaten serieus en wil burgers nog meer betrekken bij het tot stand komen van beleid en de uitvoering daarvan. “Zo is er al het bewonerspanel ‘Epe spreekt’ en wordt burgerparticipatie en het gebiedsgericht werken verder doorontwikkeld. We blijven als collegeleden spreekuren houden en de werkgroep Raad van de toekomst  komt binnenkort met voorstellen om raad en inwoners beter met elkaar in gesprek te laten zijn. Onder de naam ‘democratische processpiegel’  heeft de raad unaniem een motie aangenomen om naar meer mogelijkheden te zoeken om inwoners bij gemeentelijke plannen en de uitvoering ervan te betrekken”, aldus Van der Hoeve.

Overige rollen gemeente

De gemeente is op vijf verschillende onderdelen (rollen) beoordeeld. Afhankelijk van een situatie kan een inwoner namelijk op verschillende manieren naar een gemeente kijken. Bijvoorbeeld in de rol van klant aan de balie, de rol van burger als klant, een bewoner van een wijk of als kiezer van het bestuur. In de rol van ‘ kiezer’ is de gemeente op een 5,8 gebleven. Wat betreft sociale veiligheid en de reactie op meldingen en klachten over onveiligheid en overlast in de buurt is de gemeente licht gestegen van een 6,1 naar 6,2.

Meer informatie

In dit onderzoek zijn ruim 1.400 inwoners van de gemeente Epe gevraagd naar hun mening over het functioneren van de gemeentelijke organisatie, zowel ambtelijk als bestuurlijk.

Bekijk het volledige rapport hieronder.