Begroting 2015-2018: Samen ruimte maken voor vernieuwing(07-10-2014)

Dit item is verlopen op 14-11-2014.

Dinsdag 7 oktober presenteerde wethouder Robert Scholten namens het college van burgemeester en wethouders de (meerjaren)begroting van de gemeente Epe voor de periode 2015-2018. Het is de eerste begroting van een nieuwe bestuursperiode. U vindt de begroting onder aan dit bericht.

Structureel sluitende begroting, woonlasten onder het landelijk gemiddelde.

Het uitgangspunt van het college van B&W is om altijd een structureel sluitende begroting aan te bieden. Op die manier zijn en blijven we een financieel gezonde gemeente. Dat is ook nu weer gelukt. Verder is het college van B&W erin geslaagd om de woonlasten voor de inwoners van onze gemeente onder het landelijk gemiddelde te houden.

Voorkomen van nieuwe bezuinigingen: eerst geld vinden voor nieuwe initiatieven.

Het voorkomen van nieuwe bezuinigingen is een belangrijk doel. Op dit moment is de begroting sluitend en is er geen structurele ruimte voor nieuw beleid, uitbreiding van beleid of investeringen. Daarom staan er voor 2015 geen nieuwe structurele uitgaven gepland, maar wordt dit jaar benut om hier geld voor te zoeken. Dit gebeurt door een financiële en beleidsmatige analyse te doen. De resultaten (opbrengsten) van deze analyse kunnen bij de volgende begroting ingezet worden voor (structureel) nieuw beleid. Volgend jaar staat in het teken van de nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en werk die de gemeente krijgt en wordt daar invulling aan gegeven.

Wat is dat: een beleidsmatige analyse?

Bij een beleidsmatige analyse wordt gekeken wat de effecten zijn van bestaande activiteiten en of deze nog steeds voldoen aan de nieuwe inzichten, eisen en doelen die gesteld worden. Vervolgens wordt bekeken met welke activiteiten we doorgaan, welke vervangen worden en met welke partijen er prestatieafspraken gemaakt worden voor de uitvoering van activiteiten. We beginnen in het sociale domein, omdat we daar direct kunnen inspelen op de vernieuwing en verandering die voortkomt uit de invoering van de drie decentralisaties.

Eenmalige uitgaven voor een aantal projecten.

Om naast de financiële en beleidsmatige doorlichting in 2015 wel een start te maken met de realisatie van het collegeprogramma, is er voor een aantal projecten eenmalig (dus niet structureel) geld gereserveerd in de begroting. Het gaat daarbij onder meer om extra middelen in de reserve voor het toekomstbestendig maken van accommodaties (project accommodaties 2), een startbudget voor het onderhoud van wegen in het buitengebied, een reserve ter ondersteuning van duurzaamheidsinitiatieven, een budget voor het uitwerken van projecten die voortkomen uit het toeristisch profiel. Ook zijn er financiële middelen voor veiligheid.

Vernieuwing en verandering.

Vernieuwing en verandering is en blijft een belangrijk thema in 2015 en in de volgende jaren. Naast de uitvoering van nieuwe taken die voortkomen uit de drie decentralisaties, wordt er een lokale economische, sociale en ruimtelijke agenda ontwikkeld, wordt het basisvoorzieningenaanbod en het accommodatieproject uitgewerkt en wordt het wijkgericht werken en de gemeentelijke (digitale) dienstverlening verder ontwikkeld.

Behandeling van de begroting in de raadscommissie en in de gemeenteraad.

Op donderdag 30 oktober staat de begroting op de agenda van de raadscommissie. Dan kan iedereen inspreken. De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 10 en donderdag 13 november. De gemeenteraad neemt uiteindelijk het besluit over de begroting en stelt deze vast.

Hoe komt de begroting tot stand?

De basis van deze begroting is eerder dit jaar gelegd in het coalitieakkoord en in het collegeprogramma. De activiteiten die daar uit voortvloeien, zijn nu opgenomen in deze begroting. In de begroting staan maatregelen en initiatieven om de doelen uit het coalitieakkoord te realiseren. Dit gebeurt in fasen, omdat er op veel beleidsterreinen meerjarige ontwikkelingen zijn, die doorwerken in de begroting. In 2018 wil het college de gewenste resultaten gerealiseerd hebben. Deze begroting is de eerste stap op weg daar naar toe. 

Te downloaden: