Begroting 2016 - 2019: Investeren in de samenleving(06-10-2015)

Dit item is verlopen op 12-11-2015.

Dinsdag 6 oktober presenteerde wethouder Robert Scholten namens het college van B&W de begroting van de gemeente Epe voor de periode 2016-2019. De begroting is een belangrijk document, omdat hierin bepaald wordt waar het geld van de gemeente naar toe gaat. De gemeenteraad vergadert in november over de begroting. Daarna is deze definitief. In dit nieuwsbericht staan de belangrijkste punten uit de begroting, zoals het college die nu voorstelt aan de gemeenteraad.

Sluitende begroting en woonlasten onder het landelijk gemiddelde

De gemeente Epe werkt altijd met een meerjarig sluitende begroting. Dat betekent dat we niet meer geld uitgeven, dan dat we binnen krijgen. Op die manier zijn en blijven we een financieel gezonde gemeente. Een ander heel belangrijk uitgangspunt is dat de woonlasten voor inwoners onder het landelijk gemiddelde blijven. De woonlasten zijn een optelsom van de onroerendzaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing. 

Verder met vernieuwen en veranderen

Allereerst blijft de verdere doorontwikkeling van de nieuwe taken die de gemeente dit jaar kreeg op het gebied van de Wmo, jeugd en werk een belangrijk aandachtspunt in 2016. De overgang is dit jaar een feit. Volgend jaar gaat de aandacht uit naar de vernieuwing (transformatie). Dit is nodig om de uitvoering van al deze taken ook in de toekomst effectief en financieel beheersbaar te houden. 

Het wijkgericht werken (met onder meer de wijkwandelingen) wordt voortgezet en verder doorontwikkeld onder de noemer gebiedsgericht werken. Net als in 2015 vindt er ook in 2016 een (nadere) beleidsmatige doorlichting van de begroting plaats. Dit heeft als doel om financiële ruimte te vinden voor nieuwe initiatieven of uitbreiding van nieuw beleid. Naast het domein ‘sociaal’ wordt volgend jaar het ruimtelijk/economisch domein doorgelicht. 

Ruimte voor investeringen

Binnen deze begroting zijn mogelijkheden gecreëerd voor een aantal gewenste investeringen en bijdragen. Op deze manier kunnen diverse ontwikkelingen worden ondersteund of gestart.

  • Initiatieven rond dorpshuis de Hezebrink in Emst, wijkvereniging Oosterhof en wijkgebouw Triton in Vaassen worden ondersteund door een aanvulling van € 1.575.000 aan de bestaande reserve accommodatieprojecten.
  • Een bedrag van ruim € 1,5 miljoen is beschikbaar voor het aanpassen van de Hoofdweg in Emst, groot onderhoud aan wegen in het buitengebied en de herinrichting van het dorpscentrum in Vaassen.
  • De wijksteunpunten worden verder ontwikkeld.  Dit geldt ook voor het versterken van de contacten met het bedrijfsleven gericht op de stimulering van de lokale economie-werkgelegenheid.
  • Om duurzaamheidsprojecten te bevorderen is het voorstel € 40.000 toe te voegen aan het bestaande fonds daarvoor. Er komt een lokale duurzaamheidsconferentie als start om convenanten voor die initiatieven af te sluiten.
  • Voor projecten die in regionale samenwerking plaatsvinden zijn extra middelen voor co-financiering beschikbaar. Verder is er € 30.000 beschikbaar voor initiatieven om de lokale democratie te versterken. Dit wordt onder andere gebruikt voor het instellen van een burgerpanel.
  • Voor wat betreft het onderwerp glasvezelverbinding in het buitengebied: hiervoor is een bedrag gereserveerd in de begroting voor een onderzoek om de mogelijkheden in beeld te brengen.

De volledige (concept) begroting vindt u onderaan dit bericht. 

Hoe wordt de begroting gemaakt?

De basis van deze begroting is eerder dit jaar gelegd bij de Perspectiefnota 2016-2019. Verder zijn de activiteiten uit het collegeprogramma 2014-2018 leidend, net als de Toekomstvisie Epe 2030. 

Behandeling van de begroting in de raadscommissie en in de gemeenteraad.

Op donderdag 29 oktober staat de begroting op de agenda van de raadscommissie. Dan kan iedereen inspreken. De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 9 en donderdag 12 november. De gemeenteraad neemt uiteindelijk het besluit over de begroting en stelt deze vast.