Bekijk het concept duurzaamheidprofiel(02-04-2013)

Dit item is verlopen op 12-04-2013.

Op dit moment ligt het concept duurzaamheidprofiel van de gemeente ter inzage. Dit duurzaamheidprofiel geeft inzicht in de gemeentelijke ambities op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is beschreven welke rol de gemeente wil spelen en hoe de gemeente haar ambities wil realiseren. U kunt binnen zes weken schriftelijk reageren ter attentie van het college van B&W.

Speerpunten voor duurzame ontwikkeling

De speerpunten voor de komende jaren zijn: energiebesparing van bestaande woningen, energieneutrale nieuwbouw, duurzame bedrijven en duurzame energie opwekking. De gemeente geeft het goede voorbeeld en schept randvoorwaarden. Voor de uitvoering van deze speerpunten heeft het college een bedrag van € 95.000,- gereserveerd.

CO2-uitstoot

Eén van de hoofdtaken om de doelen uit het duurzaamheidbeleid te halen, is om de CO2-uitstoot terug te brengen. De grootste winst in het terugdringen van de CO2-uitstoot is te behalen in de bestaande woningvoorraad, in het verkeer en vervoer en bij bedrijven. De gemeentelijke invloedsfeer is hierin echter beperkt. De gemeente kan dit niet alleen. Er moet hierbij dus samenwerking gezocht worden met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Duurzaamheid in bedrijfsvoering

In 'eigen huis' wil de gemeente duurzaamheid optimaal vormgeven binnen de mogelijkheden die er zijn. Denk aan duurzame inkoop en aanbesteding, en aan een ‘groen’ en efficiënt energiebeheer van de gebouwen. Ook wordt ingezet op een duurzaam beheer van de openbare ruimte. Deze technische maatregelen gaan samen met een stimuleringscampagne om het eigen gedrag van medewerkers verder te verduurzamen.

Duurzaamheid stimuleren en faciliteren

Omdat de gemeente niet in haar eentje doelen op het gebied van duurzaamheid kan behalen, is het belangrijk dat de gemeente hierin een stimulerende en faciliterende rol heeft en richting en ruimte geeft aan en voor duurzame ontwikkeling. De gemeente ondersteunt duurzame initiatieven uit de samenleving op de terreinen wonen, energie, mobiliteit en afval.

Gemeentelijk beleid, planontwikkeling en uitvoering

Binnen het thema ruimtelijke ordening en ontwikkeling wil de gemeente de komende jaren stappen zetten als het gaat om duurzame gebiedsontwikkeling, duurzaam bouwen, de inzet van duurzame energie en energiebesparing. Binnen dit thema kan het begrip duurzaamheid ook verbreed worden naar sociale duurzaamheid.

Te downloaden: