Burgemeester opent tentoonstelling Poortvliet(03-04-2013)

Dit item is verlopen op 12-04-2013.

Burgemeester Hans van der Hoeve opende 2 april de tentoonstelling “Het brieschend paard” in het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse met werken van Rien Poortvliet (1932-1995). 

Er zijn 32 aquarellen te zien, en paarden in vitrines, waaronder een paard uit de Han-dynastie. “Een net als in 2008 wederom publiekstrekkende tentoonstelling, waar we trots op mogen zijn!” aldus de burgemeester.

De burgemeester blikte bij de opening terug op het leven en uitgebreide oeuvre van Poortvliet. Poortvliet maakte al vanaf eind jaren vijftig illustratiewerk, vooral van kinderliteratuur, o.a. bij de leesboekjesreeks Pim, Frits en Ina van Godfried Bomans en Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar. Hij publiceerde zelf ook boeken zoals ‘Te hooi en te gras’, waarin Poortvliet met heimwee terugblikt op het traditionele boerenbedrijf en plattelandsleven.

Poortvliet raakte bevriend met prins Bernhard, een bewonderaar van zijn werk en ze gingen af en toe samen jagen. Hij werd geïntroduceerd aan andere Europese hoven en zo tekende hij in 1978 de lievelingspaarden van de Britse koningin Elisabeth en werd ontvangen door koningshuis in Zweden, België en Luxemburg en door de Franse oud president Giscard d’Estaing.

Lang geleden werd het plan geopperd om het werk van Poortvliet onder te brengen in het oude gemeentehuis in Epe en daar een Poortvlietmuseum te maken. Destijds zag de gemeente niets in die plannen. De collectie is uiteindelijk in een stichting ondergebracht. Het Poortvlietmuseum is nu op een van de boerderijen op het eiland Tiengemeten ondergebracht.