Carnaval: houd het (brand)veilig!(05-02-2013)

Dit item is verlopen op 12-02-2013.

In het weekeinde van 9 februari is het weer carnaval. Carnaval is leuk en gezellig, maar het is goed om stil te staan bij de risico’s van brand. Ieder jaar zijn er namelijk ook tijdens carnaval weer ongevallen door brand. Bent u op de hoogte van de brandbaarheid van kleding en weet u wat u moet doen wanneer kleding in brand vliegt? Op die manier kunt u voorkomen dat carnaval eindigt in een tragedie.

 

Feestkleding snel ontvlambaar
De snelheid waarmee kleding in brand vliegt, en waarmee vuur en vlammen zich over de kleding verspreiden is vooral afhankelijk van:
- De vorm: wijdvallend of nauwsluitend
- De samenstelling van vezels van de stof: katoen, linnen, polyester, polyamide etc.
- De structuur van de stof: open of dicht geweven, harig of glad oppervlak.

Voor kleding geldt: des te strakker de kleding om het lichaam zit, des te moeilijker een brand zich kan verspreiden. Bij loszittende kleding komt er makkelijker zuurstof bij waardoor het vuur zich sneller verspreidt.

 

Plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken. Kleding vat altijd vlam, dus wees voorzichtig met open vuur en kleding!

 

Wat te doen als kleding in brand staat?
Probeer nooit in paniek te raken als kleding in brand staat. Ga nóóit rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Daarnaast is het belangrijk dat direct wordt begonnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken.

 

Veilige feestversiering
Let ook op met de carnavalsversiering. De vele versieringen - die helaas vaak van brandbaar materiaal gemaakt zijn - kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen vatten snel vlam en zijn vaak bepalend hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen moeilijk ontvlambaar zijn en dat bij het ophangen van de versiering de voorschriften in de gaten worden gehouden.

● Hang slingers en vlaggetjes niet in de buurt van spots of apparatuur die warmer worden dan handwarm, zodat het materiaal niet kan gaan gloeien of ontbranden.
● Gebruik moeilijk brandbare versiering: op de verpakking staat aangegeven of dit het geval is.

 

Vluchten uit de kroeg
Tijdens carnaval is het in kroegen vaak extra druk. Mocht er brand uitbreken dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Brand verspreidt zich namelijk vliegensvlug. Weet u hoe u in de kroeg het beste kunt vluchten? Let er bij binnenkomst op waar de (nood)uitgangen zijn zodat u bij brand snel en veilig buiten bent.

 

Kijk ook op:

www.brandweer.nl/noordenoostgelderland/brandveiligheid/veilig_wonen/brandveilig-carnaval