Controle hondenbelasting(08-05-2013)

Dit item is verlopen op 18-06-2013.

Heeft u één of meerdere honden en woont u binnen de bebouwde kom? Dan moet u hondenbelasting betalen. Daarom moet u als u een hond neemt, of als het aantal honden dat u heeft verandert, dit melden bij de gemeente. 

Hoe kan ik doorgeven dat ik één (of meerdere) hond(en) heb?

  1. Digitaal met uw DigiD (www.epe.nl > e-Loket > Formulieren > Belasting > Hondenbelasting aan- en afmelden)
  2. Telefonisch via telefoonnummer 14055. Dit is het volledige telefoonnummer, u hoeft er geen 0578 of 055 voor te kiezen.

Waarom moet ik mijn hond(en) aanmelden?

Omdat, als u een hond heeft, u hondenbelasting moet betalen. De gemeente stuurt hiervoor ieder jaar een rekening (een aanslag) naar de hondenbezitters. Hiervoor moet de gemeente weten wie dit zijn, en daarom is het verplicht om dit te melden. Hoeveel u moet betalen, hangt af van het aantal honden dat u heeft.

Waarom moet ik hondenbelasting betalen?

Met het geld van de hondenbelasting betaalt en onderhoudt de gemeente de voorzieningen voor honden binnen de bebouwde kom. Denkt u bijvoorbeeld aan de uitlaatstroken, de losloopveldjes, de hondenpoepzuiger, de poepzakjes, maar ook aan de kosten rondom handhaving van de opruimplicht.

Betaalt iedereen met een hond hondenbelasting?

Nee. De gemeente maakt een uitzondering voor politiehonden, gehandicaptenhulphonden en blindengeleidehonden. Voor deze honden hoeft u geen belasting te betalen. Ook als u buiten de bebouwde kom woont, hoeft u geen hondenbelasting te betalen.

De gemeente controleert regelmatig

Niet iedereen meldt zijn of haar hond aan. Daarom controleert de gemeente dit regelmatig. Dit laat de gemeente doen door bureau Legitiem. Ook de komende weken doet dit bureau voor de gemeente huis-aan-huis controles. Als bij een controle blijkt dat er geen melding is gemaakt van één of meerdere honden dan wordt alsnog een aanslag opgelegd. Als die niet betaald wordt, volgt daarna een flinke boete.

Ook als u uw hond(en) wel gemeld heeft en u al wel hondenbelasting betaalt, kunt u bezocht worden door een controleur.

Legitimatie

De controleurs van het bureau Legitiem hebben altijd een legitimatiebewijs bij zich. U mag altijd naar deze legitimatie vragen. Dan weet u zeker dat u met de juiste persoon te maken heeft.

Wilt u meer informatie?

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling belastingen van de gemeente via telefoonnummer 14055. Dit is het volledige telefoonnummer, u hoeft er geen 0578 of 055 voor te kiezen. Alle belastingzaken van de gemeente Epe gebeuren in de gemeente Apeldoorn. Daarom zijn de adresgegevens en telefoonnummer van de gemeente Apeldoorn vermeld.