Donderdag 22 mei: stemmen voor het Europees Parlement(01-05-2014)

Dit item is verlopen op 23-05-2014.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, maar donderdag 22 mei staan de volgende verkiezingen weer voor de deur. Dan zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Als u stemt, bepaalt u samen met andere kiezers welke partijen en personen in het Europese Parlement komen.

Hoe stemt u?

Om te stemmen heeft u een stempas en identiteitsbewijs nodig die niet langer dan 5 jaar verlopen is. De stempassen voor de verkiezingen van het Europees Parlement worden zaterdag 3 mei bezorgd. U kunt op donderdag 22 mei van 7.30 - 21.00 uur stemmen in elk stembureau binnen uw gemeente. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Vraag dan vóór maandag 19 mei schriftelijk of digitaal een kiezerspas aan bij uw gemeente.

Wat als u verhinderd bent?

Kunt u zelf niet stemmen? Bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie? Dan kunt u een andere kiezer vragen om voor u te stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Vul de achterkant van uw stempas in en geef deze mee aan degene die voor u gaat stemmen. Geef dan ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee, dat niet langer dan 5 jaar verlopen is. Degene die u machtigt om voor u te stemmen, moet overigens wel in dezelfde gemeente wonen als u.

U kunt ook een schriftelijke volmacht aanvragen. Bij de Publiekswinkel in het gemeentehuis en op deze website is kosteloos een formulier verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen. Dit verzoekschrift moet ook uiterlijk op maandag 19 mei 2014 worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar u op dinsdag 8 april 2014 als kiezer bent geregistreerd. U en degene die u machtigt, vullen allebei een deel van dit formulier in. De gemachtigde hoeft, anders dan bij een onderhandse volmacht, niet in dezelfde gemeente te wonen.

Op wie kan ik stemmen?

U kunt stemmen op alle mensen die op de lijst staan. Op de website www.verkiezingen2014.nl/stemmen/op-wie-kan-ik-stemmen vindt u meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Europees Parlement: wat doen zij eigenlijk?

U stemt op 22 mei voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Door te stemmen bepaalt u samen met de andere kiezers welke partijen en personen in het Europees Parlement zitting nemen. Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt alle inwoners van de lidstaten. Het EP heeft 754 leden uit de 28 lidstaten. Nederland heeft 26 zetels in het EP. Het aantal Europarlementariërs per land staat ruwweg in verhouding tot het aantal inwoners. Het Verdrag van Lissabon bepaalt dat geen enkel land minder dan 6 of meer dan 96 parlementsleden kan hebben. Het Parlement stelt samen met de Raad van de EU de Europese wet- en regelgeving vast. Daarnaast besluit het over de begroting van de EU. Ook oefent het EP democratische controle uit, vooral op de Europese Commissie (EC).

Het Europees Parlement wordt om de vijf jaar rechtstreeks verkozen door de Europese kiezers. Het is één van de belangrijkste wetgevende EU-instellingen, samen met de Raad van de Europese Unie.
Het Parlement heeft drie hoofdtaken:

  • wetgeving: het vaststellen van Europese wetten, samen met de Raad van ministers (op sommige terreinen heeft het parlement meer invloed; op andere minder)
  • begroting: het vaststellen van het budget van de Europese Unie, samen met de Raad van ministers. Samen met de Raad van de Europese Unie moet het Parlement de EU-begroting goedkeuren. De parlementaire begrotingscommissie controleert de uitgaven van de Commissie en moet deze ieder jaar opnieuw goedkeuren.
  • controle: het Europees Parlement controleert de activiteiten van de Europese Unie.

Meer informatie?

Kijk op www.verkiezingen2014.nl of neem contact op met de gemeente.